Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A körte cefre tetején 10 cm...

A körte cefre tetején 10 cm vastagon átlátszó folyadék?

Figyelt kérdés

Tavaly szeptemberi cefre, forrás után pincében tárolva.

A legtetején volt egy vékony fehéres réteg, azt óvatosan leszedtem és alatta egy teljesen átlátszó folyadék volt, egyáltalán nem volt zavaros.

Némi tanakodás után azt is óvatosan leszedtem.

Jól tettem? mi volt az a folyadék?


Alatta a cefre kellemes jó illatú, ízre sem túl rossz.


Egyenlőre 3 üstnyit főztem ki belőle és 47fokos alszesz lett belőle.


Életem első pálinkája akar lenni, egyenlőre nem tűnik rossznak :D



2021. febr. 27. 11:50
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az átlátszó folyadék is cefre volt csak a sűreje leüllt.

Jól telerakhattad cukorral ha az alszesz 47fokos.Normálisan az 20-25 fokos.A 47 fokos majdnem pálinka 48-52 között.

2021. febr. 27. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 A kérdező kommentje:

Valóban lett bele téve cukor, de hogy mennyi arra már nem emlékszem.


Azt tudom hogy 25 fokra kell hígítani tisztázás előtt ion cserélt vízzel

2021. febr. 27. 13:24
 3/10 anonim ***** válasza:
74%

25 fokra?

Kinek csinálod?

Terhes nőknek?

😆😆😆

2021. febr. 27. 13:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 A kérdező kommentje:
#3 Nem a kész pálinkát akarom 25 fokra hígítani, hanem az alszeszt a második főzés (tisztázás) előtt, hogy jobban frakciókra lehessen bontani.
2021. febr. 27. 14:26
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Sima csapvízzel hígítsd, úgy is lepárolod még egyszer.
2021. febr. 27. 19:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Igen, higíthatod csapvízzel is az alszeszt, hisz desztillálsz!

Viszont ilyen benzinkúti ioncserélt vizet a pálinka alk. fokának beállítására már nem ajánlanám, inkább desztillált víz minőségű vizet vásárolj ehhez.

A tetején penész volt! Ilyen sokáig nem szabad tárolni egy cefrét! Hogy elállt, ez csak a kiemelkedően magas alk. tartalomnak köszönhető, az meg annak köszönhető, hogy sok cukrot tettél bele.

47 alk. fok alszesznél persze bevallottad, hogy cukroztad, így valszeg tényleg azért van, de szimplán lehet azért is, mert idő előtt megálltál az alszesz elvételével. Azt egészen nyugodtan "nulláig" lehet párolni, csak a leégésre kell ügyelni. Amíg a forró kupolára öntve meggyullad, addig párold, magadat azért ne gyújtsd fel!

Mivel cukroztad, így az előpárlati frakció esélyes, hogy több lesz! 25 alk. fokra kihígított alszesz mennyiségének akár a 3-4%-a is lehet ilyen esetben, szóval figyelj oda az előpárlat elválasztásnál. Inkább készíts elő 4-5 fél decis pohárral többet, mint amennyire számítasz, hogy kellhet, később is dönthetsz úgy, bármelyiknél is, hogy az már mehet a középpárlatba, hozzáönteni lehet, de kivenni nem tudod!

2021. febr. 28. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 A kérdező kommentje:

A desztillált vízről közben már én is olvastam.


Az első pár üstnél még nem volt fokolóm, és most hogy van, már biztos hogy túl korán leálltam a főzéssel. Na sebaj, még a hordó fele vissza van :D


Na meg ami hibát most elkövetek, azt már legközelebb nem fogom (remélem) :D

2021. márc. 1. 05:55
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem... :D 5-10 évnyi tapasztalat után is még előfordulnak hibák.

Fokolóval is nézheted a lefolyó alszesz alkoholfokát, de a legegyszerűbb az, amit írtam. Ha túl sűrű a cefre, akkor vagy használj habzásgátlót (foamsol) ami egyúttal a leégés ellen is némileg véd vagy kicsit hígítsd csapvízzel már a cefrét is.

Mivel sokat állt a cefre, cukroztál is, így nem kizárt, hogy az előpárlati frakció (tisztázás során) eléri akár a 3-4%-ot is! Ezt értsd úgy, hogy 25 alk. fokra hígított alszesz 3-4%-a. Épp ezért készíts ki 4-5 fél decis pohárnál többet, mint amennyire számolnál alaphelyzetben. Alaphelyzetben az előpárlat inkább 1-2% körül alakul. Inkább különíts el többet, hisz azt később, ha úgy ítéled meg, hozzáadhatod a középpárlathoz, de fordított esetben kivenni viszont nem tudod!!!

Utópárlatot 60 alk. foktól vizsgáld sűrűn, 1-1 alk.fok csökkenésnél vegyél el egy kevés párlatot, szagold, ha van rá lehetőséged akár kóstold is.

Utópárlat akár már 60 alk. foknál is jelentkezhet, ha történt erjedési hiba, de 55 alk. foknál már sok esetben jelentkezik, átlagban 45-55 alk. fok között szokott jelentkezni.

2021. márc. 1. 09:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 mindentudó99 ***** válasza:
Kezdett pimpósodni azt szedted le. A tiszta lé amit kiöntøttél jó cefre volt
2021. márc. 4. 17:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:

Legközelebb már ezt is fogom tudni :)


Egyébkén büszkén jelentem hogy elkészült az első adag pálinkám :D

Hát nem gondoltam volna hogy ilyen jól fog sikerülni, nagyon jól érződik benne a körte aroma, meg úgy alapvetően jó az íze :)


Sok borzalmas pálinkát kóstoltam már életem során de szerencsére ez nem tartozik közéjük :D


Egy kis érdekesség:

A képen látható fa biztosította az alapanyagot: [link]


Ha megéli akkor 2025-ben lesz 100 éves :)

2021. márc. 4. 20:02

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!