Az alkohol milyen kábitószerhez hasonlit?





Végeredményben egyikhez sem, mivel eléggé más az alkohol hatásmechanizmusa a különféle drogokéhoz képest. Viszont a drogok is nagyon nagy gyűjtő fogalom. A különböző csoportok szinte összehasonlíthatatlanul mások. A hallucinogének inkább tudattágítóak - a partidrogok inkább felszabadulást/boldogságot adnak - a disszociatívak kiszakítanak a világból. Én súlyos drogfüggő vagyok, és kb több mint 100 szert kipróbáltam életem során, a legolcsóbb biofűvektől - a legdrágább kokainig, vagy pl a heroinig. Ezek teljesen különböző szerek, teljesen különböző hatással. Pl sok szempontból a LSD durvább mint a heroin - hiszen előidézheti a személyiség teljes szertefoszlását, halálközeli élményt, stb. Függőség szempontjából pedig nagyon nem mindegy hogy hogy van bejuttatva a bizonyos szer. Pl intravénás belövés esetén összehasonlíthatatlanul nagyobb függőséget okoznak.
Visszatérve a kérdésre van egy drog (én legalábbis annak tartom) és ez az abszinth.
De nem a bolti abszinth - hanem amit nem lehet kapni, mert be van tiltva. A boltiban fekete üröm van (kevés thujon tartalommal) az igaziban meg fehér üröm (jó sok thujonnal). Ezt házilag is egyszerűen el lehet készíteni, bár kb 10 féle növény kell bele a jó íz érdekében, és azért egy kis gyakorlás. A fontos azonban a fehér üröm ami 3 napig kell áztatni 50 fokosnál erősebb pálinkában. Nyár végén kell beletenni mikor még nem nyílt ki a virág. Ha profin van csinálva, akkor az üvegben a napon kinyílik (a páleszban). Ezt az italt az italok királyának is hívják, vagy épp zöld tündérnek (nem véletlenül). 1 darab 20 centis kis szár elméletben olyan 15 %-al dobja meg az alkohol alaphatását. 3 szárat lehet maximum beletenni, mivel már azzal is húzósan keserű lesz. (Kettő a normál egyébként literenként.) Viszont így pl 3-al kb 95 %-os erősséggel fog ütni a korábban pl 52 fokos házipálesz. A fehér üröm a világon létező legkeserűbb növény! Az eredeti abszintekbe azért tették az ánizs, és ánizskapor magokat - hogy a későbbi beleégetett cukorral együtt ihatóvá tegye - az egyébként ihatatlanul keserű lötyit. Így a negró íz kivette a keserűséget. (A mai aszintek meg azért ánizsosak mert habiszti próbálják utánozni az eredetit.) Azt még hozzá kell tenni hogy a fehér üröm az alkoholfokot valójában nem emeli meg. Az agyra fejti ki a hatását, és így az alap (50+%) alkohol úgy fog hatni kb mintha sokkal erősebb lenne. (Jobban oldja a pia a sejtfalakat is, szóval hoszsabb távon nem épp egészséges.) Emellett pörget is kb mintha speedezne a pálinkára az ember - szóval nem enged kicsúszni a képből. Ez azért lett az italok királya, mert másként jön meg - és másként is hat - valamint más lesz az érzés nagy dózisban. Annyira be lehet tőle rúgni mint semmi más italtól - hiszen nem engedi kicsúszni a képből az embert. Az abszinthen nincs olyan hogy valaki nem emlékszik másnap. Ott az van hogy valaki annyira berúgik hogy már hallucinál - de még ott sem beszél össze vissza, vagy fekszik ki az árok parton. Minden esetre ezt nem lehet így leírni. A lényeg hogy azt mutatja meg milyen érzés az ital akkor - amikor arra már egyébként nem emlékeznénk. Összességében egy drog, ami hasonlít az alkoholhoz, de mégis más :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!