Hol van ki gyártja ki ad pénzért itthon mézsört?
Legjobb tudomásom szerint itthon csak nekik van engedélyük kereskedelmi forgalomba mézsört gyártani. Elmondanám, hogy az alapanyag és külön technológiai igény miatt ennél olcsóbbat nem kapsz itthon.
Megnéztem a weblapjukon publikált videót, hogy megtudjam, mi az a külön technológiai igény, de nem jöttem rá abból. :) Semmi más nem történik, mint a méz föl van keverve meleg vízzel a könnyebb feloldás érdekében, majd ezt nyilván lehűtik, hisz melegen nem lehet beoltani élesztővel. Majd erre kerül élesztőtápanyag és élesztő. Lényegében ezt mondták el. Ezt te magad is megtudod tenni. Sörösüvegért elmész a boltba, megmondod, hogy üreset szeretnél venni és esetleg rekeszt is vennél. Kicsit bután néznek majd, de elmondod mégegyszer és adnak majd. Arra ügyelj, hogy hosszú makkos üveg legyen, ilyen pl. a Sopronié is!
Veszel jó minőségű, kistermelői mézet. Felkevered vízzel, arányt nem tudok mondani, kell mérni egy brix fokot, 12-15 közé álljon be a történet én úgy gondolom, de ki kell tapasztalni, merem feltételezni, hogy 2kg mézet kb. 25L vízben kell feloldjál, de ez nagyon hozzávetőleges adat csak, így szerintem kb. 4.5-5%-os "sört" kapsz. Meg kell mérni!
Vagy veszel jó minőségű sörélesztőt és élesztőtápanyagot vagy akár veszel olyat, amiben mindkettő benne van és hatékonyan dolgozik tápsószegény környezetben is, ilyen pl. Alcotec Turbo, amivel gyak. cukros vízből is lehet alkoholt csinálni, csak azt a magyar törvények nem engedik! Erjesztőedény, zárható, tetejébe kotyogó, abba kevés víz, hogy funkciója is legyen. Lehűtöd 25 fok környékére, majd megszórod élesztővel, elkevered benne, lezárod és hagyod kierjedni. Ha nincs gázképződés, akkor kierjedt. Nem nyitogatod az edényt!!! Eztán sörösüvegekbe töltöd (alaposan elmosod!), veszel koronazárót és kupakot, fél literes üvegekbe szórsz 4-4 gramm cukrot (lehet méz is, de fogalmam nincs mennyi felel meg ennek a 4 gramm cukornak!), lezárod, hagyod szobahőmérsékleten 2-3 hétig. Majd hidegre teszed minimum 2 hétig, de inkább 4 hétig. Ennyi! Tehát, hogy ebben mi a különleges technológia, a sörfőzéshez képest, ahol ezer féle recept van, nem mindegy mit mivel teszel össze, milyen komlót használsz, mennyit, hogy használod, hőfoklépcsőket betartani, azzal tökörészni, idő, pénz, tudás, energia... Lehet ebben a pár percben (amennyi időt rászántam a mézsör megismerésére) baromira félreértettem mi is a mézsör, de ha ez, ahogy értettem, akkor ez gyerekjáték a sörfőzéshez képest. Olvastam, van olyan, aki megkomlózza, nem tom, miért ne végülis... Kapsz Magyarországon is ezer féle fajta komlót, pelletet, hidegkomlózáshoz is használhatod, veszel mellé komlózó zsákot, abba beleszórsz, (minimális mennyiséget!) és utóerjedési időszakban (amikor már ritkábban bugyborékol a kotyogó) felnyitod az edényt és belelógatod, majd visszazárod. Szerintem citra jól állhat hozzá. Gyűlölöm a mézet és annak ízét, így ilyesmivel még nem próbálkoztam és nem is fogok. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!