Mézsörhöz értők vélemény?
Tavaly ilyenkor készítettem mézsör, aminek az eredménye viszonylag jó lett, akkor 5.5l vízhez került kb 900-1000ml méz, 1 citrom, 3 alma, pár rúd fahéj, 200g cukor és pár tasak vaniliás cukor. 1 napos élesztős állás, palackozás, 50 napon át napi egyszer nyitni. Igaz az utolsó 20 napban tettem még hozzájuk cukrot mert nagyon savanykásnak ítéltem, de a végeredmény egész finom lett, és csalóka, szerintem olyan 15-20 fokos.
Az idei recept annyival változott, hogy a citromot kihagytam és a méz mennyiségét felemeltem 2000ml-re. Illetve a citrom helyett édesebb mandarin került bele.
Ezzel leginkább az volt a célom, hogy elkerüljem a tavalyi savanykásabb ízt, és cukrozni se kelljen a végén. Csak attól tartok így meg túl erős lesz.
Aki jobban ért hozzá, esetleg mesélne a tapasztalatairól? Tudom majd megtudom, mi lesz belőle de az még soká lesz. :D
Most nem számolom ki, de ilyen arányokkal véletlenül sem lehetett 15 alkoholfok közelében. Ott lenne érdemes kezdened, hogy megnézel egy cukorfok/alkoholfok-táblázatot, és legalább kábé eldöntöd, milyen alkoholtartalmat akarsz. (A mézben kb. 80% m/m cukorral számolhatsz.)
Mézbort/mézsört cukrozni meg nem sok értelme van, mert ha spórolni akarsz a mézen, akkor eleve minek erőlteted az egészet, amikor egy jó sör literjét olcsóbban megúszod a boltban.
Hogy "50 napon át napi egyszer nyitni" az mit jelent? Le volt fedve, vagy le volt zárva? Ha csak fedve volt, akkor minek kinyitni? Ha lezárva, akkor hogyan erjedt?
Első alkalommal nem sporolás volt a lényeg, hanem savanykás lett, azt ellensúlyoztam vele.
Lezárt flakonokban tárolom, és napi egyszer azért kell nyitni, hogy ne nyomja szét, mert sok gáz fejlődik közben.
Ja bocs félreolvastam, napi egyszer rendben van, bár szerintem nem jó az a nyomás az élesztőnek, jobb lenne, ha folyamatosan enged. Ha csavaros a teteje, akkor lazára hagyhatod.
A 2 kg méz már jobb lesz, de az normális esetben még mindig közel szárazra fog erjedni, szóval ha édeset akarsz, akkor csak két rész vizet adj egy rész mézhez.
Egyébként ízellensúlynak szerintem mézsörben (is) jobban működik a komló, mint a citrus, és attól savanykás sem lesz.
Nem tudom, milyen gyorsan fogy, de ha "fapados", konyhai szinten csinálod, akkor jobb palakcban erjeszteni (csavaros kupakkal), és akkor a bontatlanok sokkal jobban elállnak, mintha egy ballonod lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!