A cefrét ha megmérem refraktométerrel mikortól lehet főzni?meddig kell leengedni?
Ha optimális hőmérséklet mellett (nem nagy hőingadozás, nem alacsony hőmérséklet, mert e kettő képes akadályozni, sőt látszólag megakasztani az erjedést) 3 napig nem süllyed 1 brix fokot sem a cukor, akkor főzheted! Mindig lesz bent maradt cukor és változó, hogy az mennyi. Lehet ezen javítani speciális, alkoholtűrő élesztővel és élesztőtápanyag akár többszöri adagolásával, de alaphelyzetben bennmaradt cukor akár 5-8 is lehet.
A többiek nem értették a kérdésedet...
Csabi 5-8%-ot igen, nem tudod mérni fokolóval, de nem is kell a kifolyó alszeszt méregetni, felesleges eprüvettán átengedni. Amíg meggyullad (minimálisan is!) a forró kupolán, addig érdemes főzni, az 5-8% az még bőven-bőven meggyullad! Pálinkafőzésnél számokra nem szabad hagyatkozni. Ezek ilyen körülbelüli irányok, minthogy az alszesz a cefre 20-30%-a, az előpárlat az alszesz 2-3%-a (nem igaz, akár 1 is lehet, de akár 4-5 is, utóbbinál hiba történt, de hát hiba az történhet!) szóval alszesznél javaslom, hogy gyújtsd meg, de ne saját magadat meg a környezetet nyilván, ep. elvételnél meg több, kis mennyiséget elvenni, egymással összehasonlítani szag alapján. Up leválasztásánál pedig amennyiben nem történt a legcsekélyebb mértékben sem "ecetesedés", abban az esetben 55%-tól sűrűn vizsgálni, ha igen, akkor akár már 60%-nál ezt elkezdeni!
Előpárlatban egyébként feldúsulva jelennek meg a kozmaolajok, ezt tök jól tudod ellenőrizni, mikor elveszed az ep-ot kis adagokban (fél-1 deci), az már egy nagyon kevés (kb. 1 cent) csapvíztől is azonnal beopálosodik. Mikor közelítesz a középpárlathoz ez a jelenség megszűnik, (később persze beopálosodik ez is, szóval ez nem kerülhet a középpárlatba!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!