Sok fèle gyümölcsből főztem már pálinkát. Szőlőből is . De csak kis mennyiségben. Most vettem 3 mázsát jó leveses 20 cukorfokos. Kb mennyi pàlinkára szàmíthatok?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
20 brix fokról van szó. A brix fok azt mutatja, hogy 100g cefrében hány gramm cukor van. Azaz esetedben: 1kg mustban 200g cukor van. A 3 mázsában eszerint 60kg cukor van. Hozzávetőlegesen lehet csak számolni, mert nem fog minden cukor átalakulni, speciális élesztővel lehet közelíteni ugyan ehhez, de általában 0.7-0.8 liter 50%-os pálinkát kapsz 1kg cukorból (a sokat emlegetett 1kg-ból 1 liter, az téves, az "laborban" maximum)! Azaz a várható kihozatal az esetedben 42-48 liter. Lehet ennél kevesebb is, az erjedésen múlik minden, jól megy-e végbe, mennyi cukor tud átalakulni stb.
Használj alkoholtűrő borélesztőt, használj élesztő tápanyagot, ha van rá lehetőséged nézz pH-t, korrigáld, ha kell (de ha jól emlékszem ezt eleve így szoktad).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Egyáltalán nem. Nem véletlenül lett a borászatból átemelve az irányított erjesztés, régebben borélesztő volt csak elérhető a gyümölcscefrékhez is, szóval az volt előbb, hogy "szőlőt élesztővel", onnan lett átemelve... Logikus, hogy ez téves információ. :)
Egy kérdés maradt bennem... Máshol ugye nem a Bird nicknevet használod?
Ez a könyv egy meglehetősen régi könyv, de azért nagyon is érdemes elolvasni: [link]
Főzés tekintetében meg némi "kémia": [link]
Pár tévhitet ledönt ez is!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Igen, nincs értelme, a vadélesztő elszaporodott, az dolgozik. Mindegy, nem feltétlenül hiba ez, ne hagyd állni kierjedést követően, jövőre meg teszel rá...
OK, csak azért kérdeztem, mert egy fórumban Ő is szőlőről számolt be, szintén vette, kb. ennyit, viszont mondjuk úgy, hogy nem vagyunk jóban. :)
Élesztő elszaporodásához egyébként oxigén szükséges, az erjesztéshez pedig pont, hogy ki kell azt zárni. Ez egy természetes folyamat úgy egyébként, mert az édes cefrében van annyi oxigén ami elegendő az élesztő elszaporodásához, majd az erjedés CO-t termel, így a levegő kiszorul. Most ha tennél bele, nem történne vele semmi, nem tud elszaporodni meg nincs is rá most már szükség. Elsősorban erjedési hibák kiküszöbölése miatt javasolt a fajélesztővel való erjesztés, de nem egy lehetetlen történet helyes erjedést lebonyolítani vadélesztőkkel. Kevésbé alkoholtűrő, mondjuk az tény, de ennyire nem tudok belemenni a részletekbe, nem tudok pontos adatokat, meddig életképes a vadélesztő, nem akarok hülyeséget írni...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!