Szüleim először készítettek bodzabort, Pelle Józsefné "Nyári ízek télire" c. könyve alapján, de nemhogy muskotályos ízű nem lett, sokkal inkább hasonlít borecetre. Javítható valamivel, vagy mehet a lefolyóba?
Bogyóból bor? Az még kifelé is megfest, nem? :D Még ilyen 3.5kg/10L víz arányban is szerintem, de ha mást nem az ajkakat biztos. :) Én pálinkát szoktam készíteni a bogyóból, nem ilyen durva (több mint 10%-os) cukoraránnyal (mert annál nem szükséges), csak 4%-al, de ez is több év volt, mire kitapasztaltam mi a max. ami még nem ront, csak javít. Egyébként a linkelt leírás jó, meglepően jó, ahhoz képest, hogy mit össze nem tudnak írni egyesek ilyen "receptes oldalakon". 25°C alatt illik élesztővel beoltani, de lényegtelen, másba tényleg nem nagyon lehet belekötni, meg nyilván illő lett volna 18-20 fokon erjeszteni, de hát ez háztájnál nem mindig kivitelezhető.
Azért borecet ízű, mert megecetesedett. Fertőzést kapott a cefre. Nincs sav, így az első jól írja, borkősavat nem ártott volna alkalmazni, pH mérő sem ártana, hogy tudd mennyit. Cukorfokot (mivel gyak. a hozzáadott cukorból lesz csupán alkohol a virágnál) tudni kellene mérni, brixet beállítani. Az erjedést borélesztővel indítani, ahogy azt az első is írta. Javasolnám, hogy élesztővel való beoltás előtt élesztőtápanyagot is adj hozzá. Legközelebb majd sikerül, ha így jársz el, de ez nem ilyen otthon kutyuljuk történet a cefrézés, a borgyártás. Az ilyen receptek zöme úgy születik, hogy egyszer kétszer sikerült és ennek örülve leírjuk, hogy csináltuk. Van, hogy sikerül, van hogy nem, így legalábbis kétesélyes, az egyszer biztos, na úgy már nem, ahogy az a linkelt oldalon le van írva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!