Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért húzzák rá mindenkire az...

Miért húzzák rá mindenkire az alkoholista jelzőt?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre, hogy mostanában egyre több emberre azt mondják alkoholista. Lassan ott tartunk, hogy aki nem teljesen absztinens az már alkoholista. Rengeteg példát hoznak fel és egyre extrémebbeket. "Napi egy sör már alkoholizmus" utána jött a "heti egy sör" aztán már csak annyit mondanak, hogy "rendszeres alkoholfogyasztás". Arról már ne is beszéljünk, hogy ha valaki néha részegre vagy erősen spiccesre issza magát, az már tuti alkoholista vagy alkoholista lesz.

Én huszonéves egészséges férfi vagyok, dolgozok, mellette tanulok, jogosítványom is van de sosem vezettem ittasan. Heti pár alkalommal szoktam sört inni (2-3-4 sör/hét) de minden alkalommal maximum napi egyet, tehát 3 sör az 3 különböző nap fogy el. Általában este iszom amikor már biztosan nem kell autóba ülnöm. Volt már aki emiatt is megszólt, mert ez alkoholizmus. Közben egy sörnek a hatását én személy szerint meg sem érzem, tehát elmondható hogy az íze miatt iszom, főleg hogy leginkább gyümölcsöset szoktam venni. Nagyon extrém eset kéne, hogy érezzem egy sörben megtalálható alkohol hatását. Éhgyomorra és/vagy húzóra kéne meginnom, hogy bármit érezzek belőle.

Emellett jó ha 3-4 hetente hétvégén tudunk tartani egy összejövetelt a barátaimmal, ahol nagyobb mennyiségű alkoholt is fogyasztunk, de ott sem a merev részeg kategóriáig. Szinte mindig tudom hol a határ, amikor érzem hogy sok lesz, akkor megállok és vizet iszok.

Tapasztalatból mondom, hogy ezt sokan már alkoholizmusnak nevezik, miközben nekem sosem hiányzik maga az alkohol. Ugyanúgy megcsinálom a feladataim mint az aki nem iszik.

Miért kell ennyire ráhúzni mindenre ezt a jelzőt?

2020. jún. 3. 16:40
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
89%

A telepi kutyat nem erdekel, hogy kitudsz hagyni napokat, ha ettol fuggetlenul rendszeresen fogyasztod kisebb kihagyasokkal.

Ezen kivul mar a nagyon kis napi adagok is egeszsegugyi kockazatot jelentenek. A heten a 3. Nap a holtpont. Onnantol minden + nap egyre nagyobb riziko.

Persze nekem aztan mindegy. Felolem literszamra is ihatjak naponta.

2020. jún. 3. 21:14
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Nem a mennyiség adja az -izmust, hanem mint az izmusok esetében általában, kell egyfajta elhivatottság. Amikor mész haza, eldöntöd, hogy á, nem veszek sört, veszek egy tonikot vagy valamit, teljesen jó lesz. És mire ott vagy, már annyira jó ötletnek tűnik mégis sört venni, hogy veszel vagy kettőt. Ilyenkor már a mennyiség csak idő kérdése.
2020. jún. 4. 12:08
 13/20 anonim ***** válasza:
80%
A fél ország alkesz a hivatalos megfogalmazás szerint, szóval no para vagyunk vagy ötmillióan 🤣
2020. jún. 4. 14:18
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Így van, nem a mennyiség számít, hanem a rendszeresség. Ha megvan a rendszeres alkohol fogyasztás, a mennyiség növekedése csak idő kérdése.
2020. jún. 4. 16:44
 15/20 A kérdező kommentje:

Én úgy tudom, hogy van az a kis mennyiségű alkohol ami még egészséges is lehet. Egy deci vörösbor naponta azt mondják egészséges, elég sok szempontból. Viszont napi 1 deci az akárhogy nézem rendszeres és alkohol is van benne. Igaz esélytelen, hogy megérzek ennyi alkoholt, de ha megiszok napi 1 deci vörösbort, akkor az addiktológusok szerint alkoholista vagyok.

Szóval alkoholista vagyok, de egészségesebb mintha nem innám meg? Illetve hallottam ilyet a sörről is, valamelyik országban "írnak is fel receptre" sört annak akinek veseköve van, mert megdolgoztatja a veséket. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy igyunk meg napi 3 sört meg egy liter bort és akkor kicsattanunk majd az egészségtől. Viszont mértékkel (de rendszeresen) fogyasztva van olyan alkohol ami egészséges. Nyilván számít az adott ital minősége, koccintós műanyagpalackos borból keveset se érdemes inni.

Azzal se értek egyet, hogy a rendszerességgel a mennyiség is növekedni fog. Hány nagypapáról lehetett történeteket hallani (az enyém is ilyen), hogy megiszik napi egy sört/felest/fröccsöt, de semmi többet. Ebéd után iszik 4 cent pálinkát vagy valami keserűlikőrt és ennyi többet aznap nem isznak. Inkább azt mondanám egyénfüggő ki mennyire hajlamos a függőségekre. A cigit gond nélkül letudtam tenni, pár napig feszültebb voltam aztán kész, más meg évekig küzd vele, tapaszt vesz, rágózik stb de nem tudja elhagyni. Ezért gondolom azt, hogy nem szabadna így beskatulyázni az embereket.

Az 1.000.000 alkoholistát is sokallom akik elvileg országunkban élnek. Magyarországon durván 2.000.000 18 év alatti van, tételezzük fel, hogy köztük elenyésző az alkoholisták száma. Tehát 8.000.000 felnőtt emberből jöhet össze az egymillió, ami azt jelenti, hogy minden 8. ember alkoholista. Ennek ellenére az utcán, tereken, meglepően kevés alkoholistát látok (már akin látszik), de elvileg minden 8. ember az. Az ismerősi köröm nem túl nagy és nyilván nem is reprezentatív, de úgy 5-600 embert biztosan ismerek még ha nem is túl közeli ismertség. 600 emberből 75 alkoholista "kéne hogy legyen", ennek ellenére "jó" ha 20-at feltudnék sorolni. Természetesen nem reprezentatív, de egy jelzés értéke szerintem van. Hol vannak ezek az alkoholisták amikor egész nap mászkálok a városban (bármelyikben)? Én alkoholistának azt tartom aki minden nap részegre de legalábbis erősen spiccesre issza magát.

Arra nem tudok alkoholistaként tekinteni, aki egész nap dolgozik valahol, vezeti a háztartást, neveli a gyerekeit aztán este a vacsora mellett bont egy 4 %-os sört. De azt se igazán tartom annak aki 2-4 hetente elmegy bulizni és részegre issza magát. Mert az 30 napból max két napon iszik de akkor nagyobb mennyiséget. Ettől függetlenül ideje több mint 90 százalékában nem iszik alkoholt.

2020. jún. 5. 21:25
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Attól, hogy napi 1 bor egészséges, nincs megtiltva az azt elfogyasztónak, hogy alki legyen. A keményeket azért nem látod, mert főleg faluhelyen csoportosulnak annyira, hogy ki is bújjanak.
2020. jún. 5. 21:38
 17/20 anonim ***** válasza:
45%

[link]

Tessek egy kutatas a temaban ami felmillio ember adataibol dolgozik.

A napi minimalis alkoholfogyasztas is komoly kockazatokat jelent hosszutavon.

Es lehet, hogy x 100evesen hal meg vegelgyengulesben folyamatos cigizessel de y nagy esellyel 60evesen megy a levesbe.

A napi 1 bor is egy jo nagy tevhit. Had ne kelljen mar sorolni az alkohol negativ hatasait a szervezetre..ami miatt meg ajanljak az a benne levo eros antioxidans..a resveratrol. Viszont az van a kek szoloben is es pl a mustban. De termeszetesen a szolot mar nem irjak le mert abban nincs akkora business mint a borban.

A jo magyar pedig nehogymar valami gyumolcsot egyen mar mint a hippik..nekik alkoholt adjanak.

2020. jún. 5. 22:14
 18/20 anonim ***** válasza:
84%

A kérdésedre a válasz elég nagyban függhet a kultúrától és/vagy a nemzetiségtől. Valahol a mindennapokba bele van épülve, olyan fontos része a vacsorának mint maga az étel, és nem olyan szembeötlő nekik, hogy 'na már megint valami alkoholos'; máshol meg az ördögtől való és soha ki nem próbálhatják (ismerünk ilyet).

Itt Magyarországon rengeteg a prűd, absztinens, azt hiszik az alkohol csak az ördögtől lehet.:D Nem is értem. Illetve hát próbálom, lehet hogy a családban láttak erre tragikus példát.

Továbbá szerintem téged ne zavarjon. Rengetegen fognak "pattogni" ilyen életvitel hallatán, ha arra kérik őket.

Inni márpedig (főleg ilyen módon) normális. Sokan lehetnek még, akik a szokásaidat nem csak elfogadják, hanem esetleg ők így tesznek, sörrel vezetik le a napot, vagy más hasonló módon.

Összefoglalva, azért kell ennyire ráhúzni mindenre, mert menő. Elítélni (akár a semmit is) nagyon menő. Ez a válasz.

2020. jún. 6. 20:24
 19/20 anonim ***** válasza:
71%

Hány nagypapáról lehetett történeteket hallani (az enyém is ilyen), hogy megiszik napi egy sört/felest/fröccsöt, de semmi többet

Itt csak arról van szó hogy mindenki szívesebben mesél boldog piros pozsgás arcú nagypapikról, mint a családját terrorizáló kemény alkeszokról.

2020. jún. 14. 09:06
 20/20 anonim ***** válasza:
84%

Es hany olyan vn aki neghalt maj vagy sziv elegtelensegben a napi 1pohartol? Ja, hogy mindenki szivesebben hall a napi 1 poharas 100eves oregekrol?

Ertem.

2020. jún. 14. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!