Van olyan sör, amelyik kevésbé keserű, vagy egyáltalán nem az?
Gyümölcsösök.
(tudom, az nem sör....)
Búza sörök általában nem keserűek. Pl: Premium Hefeweissbier
Az ipák meg az apák sem szoktak keserűek lenni Soproni Ipa elégé nem az. Bár itt van egy érdekes íz ami sok embernek nem jön be.
A barna sörök általában édeskésebbek és nem keserűek. Amit eddig ittam belga sört az mind inkább édes. A Left kifejezetten ilyen jó ezek nem olcsó.
Van! A magyar ipari gyártású sörök elsöprő többsége, a nagyobb gyárak alapsörei mindenképp, de igazából szinte az összes sörük az (Soproni, Heineken, Dreher, Borsodi, Pécsi, Kőbányai stb.) Kőbányai szerintem kiemelendő ezek közül is, nem is keserű, nem is testes, amolyan nagy melegben szomjoltásra megfelelő dolog, s akkor annyira szépen fogalmaztam, mint mikor az ostobára az "egyszerű" kifejezést használják. :D Mert mit értünk egyébként keserű sörön? Ha azt, hogy az IBU skála, ami a keserűséget mutatja meg egy sörnél és ez 1-100-ig terjedő skála, ezen a skálán pedig a magyar sörök szinte mindegyike nem ugrik 40 fölé, de jellemzően inkább a 30-hoz áll közelebb, akkor a magyar sörök nem keserűek, ha a magyar söröket is keserűnek érzed, akkor a sör nem a te italod.
Úgy egyébként, ahogy a többiek írják a búzasörök tipikusan nem keserű sörök, IBU 10-20 körül van többnyire, nálunk sajnos nem szokás ezt ráírni a sörökre, még mindig nem, de ma már azért előfordul, hogy ráírják, igaz jellemzően inkább a kisüzemi sörökre, pedig mint látható az esetedből is, igény volna rá.
Nálam a keserű sör 50-el nyit, ez ha nincs eléggé lehűtve, akkor rosszul esik, hűtve viszont megiszom. 60 felettit már bántóan keserűnek tartom, nem tudom meginni, valaki meg direkt ezt keresi. Ehhez mondjuk hozzátartozik az is, hogy gyerekkori traumát okozott a tonic-al az első találkozásom, lehet abból ered, hogy nem bírom a keserű ízt. :) 45 körül van az, amiben elégnek érzem a keserűt, de nem soknak. Egy IPA-nak egyébként pont ez a keserűség áll jól véleményem szerint, ezért is kedvelem az IPA-t, na nem a magyar nagyüzemiket, mert az nem tom mi... szóval hogy egy IPA, ami nem keserű, ez kb. olyan mint egy citrom, ami nem savanyú.
Az IPA-k meg az APA-k keserűek szoktak lenni Béla, egyik tulajdonságuk, csak amiket nálunk gyártanak, élén egyébként az általad említett Sopronival, azok nem azok! Azért nem, mert állítólag a magyarok nem kedvelik a keserű söröket, így hozzánk van hangolva. (hozzám biztos nem, de elfogadom, hogy ez a tényállás)
Szóval nyárra tudom javasolni a sokak által üldözött Kőbányait :D avagy amit a többiek is javasoltak egy jó búzát akár egy citromkarikával, télre pedig az enyhén édesített söröket, Belga söröket.
Esetleg... esetleg ha vállalkozószellemű vagy, akkor főzd, és úgy rajtad múlik a keserűség, avagy csinálj sűrítményből, úgy pedig kiválaszthatod a keserűséget, rá van írva a csomagolásra!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!