Mitől lesz egy ital likőr egész pontosan?
Attól, ha az eredeti szeszen kívül más is van benne?
Attól, ha keveréssel kerül bele?
Vagy már attól is, ha cukrot adnak hozzá?
A wiki-cikket ismerem, de az nem egyértelműsíti.
Mármint a "mesterséges" az mesterséges anyagot jelent, vagy azt, az eredeti párlaton kívül más íz is van benne? Mert akkor a gin is likőr.
(És akkor a pastis nem ánizslikőr? Mert az meg 45% kb.)
Alkoholtartalomnak nincs köze hozzá. Lásd pl. Unicum-keserűlikőr.
"A likőr legegyszerűbb meghatározása: cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesital. A szeszesitalipar termékei (pálinka és likőrök) a söröktől és boroktól elsősorban alkoholtartalmukban és gyártástechnológiájukban különböznek. A fogyasztásra kész bor és sör alkoholtartalma erjesztési folyamatból származik, míg a pálinkák és likőrök alkoholtartalmukat erjesztett szénhidrát tartalmú anyagok lepárlása után nyerik. Likőrnek tulajdonképpen azokat a szeszesitalokat nevezzük, amelyek alkoholon (20-42 tf%), vízen, valamint természetes vagy mesterséges zamatanyagokon kívül még jelentős mennyiségű cukrot (18-60%) is tartalmaznak. Kétségkívül közös tulajdonságuk, hogy különböző adalékanyagokkal, különböző módon és mértékben édesítettek és ízesítettek. Találkozhatunk köztük igen édes likőrökkel, de a teljes képhez hozzátartoznak a kimondottan keserű italok is. Sokszor elérik az ún. tömény italok szesztartalmát, erősségét vagy azt akár meg is haladják."
Köszönöm, ez az utolsó majdnem ugyanaz, mint amit ma találtam:)
(EU-szabv szerint 15%+ alkoholtartalom, fajtától függően legalább 70-100g cukor/liter, és ízesítve van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!