Milyen bort vegyek?

Figyelt kérdés
Valami olyasmit szeretnék ami ismét meg szeretteti velem a borozást. Anno haverjaimmal mindig az olcsó szar borokat ittuk és konkrétan meg gyűlőltem. Szóval ha valaki tud valami jó fajta finom bort (főleg vörös érdekel) és persze nem olyan drága akkor ne tartsa magában. Előre is köszönöm.

2020. ápr. 3. 00:53
 1/9 anonim ***** válasza:
21%
BB édes borokat én nagyon szeretem, ez mondjuk ízlés függő. Megfizethető és nem pancs
2020. ápr. 3. 01:01
 2/9 anonim ***** válasza:
57%
És persze Tokaji
2020. ápr. 3. 01:02
 3/9 anonim ***** válasza:

#2: Tokaji vörös?!

Nem jók az ilyen kérdések, mert mégis honnét tudhatjuk, hogy ami nekünk finom, azt te nem köpöd ki? Nincs mese, kóstolgatni kell, és előbb-utóbb rábukkansz arra, ami bejön. No de nem utolsó foglalatosság az :-)

2020. ápr. 3. 05:13
 4/9 anonim ***** válasza:
72%

Hú, 1-es, hát én nagyot csalódtam a bb-ben, üres, jellegtelen túlárazott, olyan minőséget fele annyiért is lehet venni.

Magyarországi borokból első sorban Villány környékéről kóstolgatnék vöröseket. Bock, Wunderlich, Gere, Sauska...

Ezek népszerű villányi borászatok, attól függ, melyik részen milyen volt a termés, vannak gyengébb, jobb, és így olcsóbb és drágább boraik.

Hogy ezen belül egy portugieser, egy bordeaux-i ( cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot)

vagy inkább pinot noir jön be, az egyéni dolog.

Ezen kívül is több dolog befolyásolja. Az egyéni ízlés is változik idővel, lehet, hogy 5 év múlva más fog ízleni. Az is lehet, hogy alapvetően pl szereted a portugiesereket, de kifogsz egy olcsóbb rosszul sikerült szériát, vele szemben meg egy kiváló bordeauxi cuvée-t, (ezeket gyakran házasítják, nagy sikerrel!) és az jobban fog ízleni.

Olyan, hogy konkrétan 1 jó fajta... az olyan dolog, hogy egyrészt kinek mi az, másrészt ezek nem mesterséges kemikáliák, amiből mondjuk 10 éve is volt, meg 10 év múlva is gyártanak majd ugyanolyat.

Ami pl nekem jó volt, azt te lehet, hogy be se tudod szerezni, vagy ugyanolyan néven 2 évvel későbbi bor már teljesen más minőséget képvisel.

Pl pont erre találta ki a Sauska, hogy a cuvée borait beszámozza, házasítási arányoktól, évjárattól függetlenül, prím számokkal látja el. Minél kisebb a prím szám, annál jobban sikerült a bor. Így éveken át ívelő reális összehasonlítást kapsz.

És így mondjuk lehet, hogy egy sauska cuvée 2018-ban 2500 ft, 2020-ban meg 30.000 ft, mert előbbi csak 13-mas, utóbbi meg 5-ös.

Összegezve, így kezdő kóstolóként, villányi cuvée borokkal kezdenék, mert azokat harmonikus arányokban házasítják, vagy az egri bikavér is ilyen, csak nem a legolcsóbb kategóriában. Vörösből általánosságban 3000 ft környékéről indulnak a jobb borok.

2020. ápr. 3. 06:19
 5/9 Deák Dominik 2020 ***** válasza:

Béres 6 puttonyos tokaji aszú

Holdvölgy Culture 6 puttonyos tokaji aszú

Juliet Victor Szamorodni

Mondjuk ezek drágák :D

2020. ápr. 3. 08:58
 6/9 anonim ***** válasza:
#5-ös, az még egy dolog, hogy drágák, de továbbra is leginkább fehérek!
2020. ápr. 3. 09:30
 7/9 anonim ***** válasza:

De érdekes amúgy...!

Nem vagyok itt valami gyakorlott de ez egyébként jellemző itt?

Szóval... így csendben , türelmesen, vártam volna a lepontozóktól valami értelmes böfögést, vagy bégetést, ha már egyszer úgy vélik, hogy nem hasznos a válaszom, logikus lett volna előhozakodni valamivel, ami szerintük hasznos. Gondolom...

De nem. Semmi. Érdekes...

2020. ápr. 3. 12:44
 8/9 Deák Dominik 2020 ***** válasza:
Abszolút jellemző. Üdv a gyakorin. A politika kategóriát különösen kerüld, az első nap zuhanni fogsz 10%-ot :D
2020. ápr. 3. 12:50
 9/9 Béla211 ***** válasza:

Ez nagyban függ mineked a nem olyan drága. Milyen stílusú vörös borokat kedvelsz. Testesebb taninban gazdagabb borokat. Vagy amik magukban is könnyen ihatok. Egy olcsóbb nem nagyon testes viszont gyümölcsös jól ihatto a garamvarinak a merlotja most 1000 forintért a lidliben kapható.

Portugisel kadarka általában nem adnak testes borokat könnyedebb borukvan. Gere Attilának szinte minden évben jó a Portugisele ez 2000 forint körül van. Lenovits Portugisele is jó. Ha egy különlegesebb kicsit testesebb Portugiselt szeretnél a Gere Zsoltol ott a jampi 2000 forint. Míg egy cabernet franc merlot általában sokkal testesebb.de ezek általában drágábbak is. Én bocktol nem igazán kostolnek föleg amiket szuper marketekben szor szét. Sok köztük a borhibás bor. Meg ami jó bora az 6000 nel kezdődik. Mondjuk itt kivételt képez az ermitage nevű cuveje 2014 évjárat ami 3000 és 4000 forint között van.

Ha szereted a fűszeres savakban gazdagabb bort akkor a kékfrankost kostolnek. Bodri pincészet alap kékfrankosa viszonylag jó áron meg lehet kapni kicsit lágyabb savakkal kevésbé karcos mint ebben az árkategóriában tartozó kékfrankos. Érdemes kostolgatnod spanyol borokat olcsók és jók lidliben jó áron hozzájuk lehet jutni. Ezek általában lagyabak kevésbé vannak jelen a savak mint a magyar boroknal.

2020. ápr. 3. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!