A szénsav hasznosítása előtt hogyan készítették sört?
Ugye elvileg az ókortól is készíthettek már sört, de a szénsav akkor még nem volt benne.
Akkor a régi sörök nem is voltak azok, vagy valahogy máshogy került bele?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Felreertesz valamit: a palackozott sorbe nem tesznek szensavat, az az utoerjedes soran keletkezik. A legtobb hordoshoz valoban kulon CO2 palack kell, de ha nem lenne, max. kevesebb lenne a hab, de siman lehetne csapolni gravitacios elven. Az angol (ale, portwr, stb) soroket pl. nem is szoktak megtolni szensavval, mert rontja az izet.
Egyebkent a fennmaradt receptek alapjan elegge mas soroket keszitettek a nagyuzemi sorfozes elott.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A gyári palackozott söröket CO-val dúsítják!
Valahogy így, csak nyilván profi módon, gyártósoron történik: https://www.youtube.com/watch?v=p-Z_pq8kU6Y
Ezzel ne nagyon próbálkozzon senki sem házi körülmények között, fennáll a veszélye annak, hogy elrobban az üveg!
:D Nem gondolod, hogy újra elindított erjedéssel karbonizálják, azaz a gyárak, akik csak úgy sz-rják ki magukból a söröket, azok tökörésznek 1 hónapos utóerjesztéssel... Lefőzik a cefrét, kierjesztik és ált. 1 hetet ászokolják, nem többet (ez is az elégséges alsó határa tudtommal), utána tükrösre szűrik (kovafölddel, borászok is használják de tökmindegy...) értsd, mindent kiszűrnek ezzel, az élesztőt is, abban erjedés újra nem indulhat el! Ezt követően pedig karbonizálják a palackos és dobozos söröket, a hordóba töltött (csapra szánt) söröket nyilván nem!
Hogy az ókorban mi volt, és mettől szénsavas a sör, azt nem tudom, fogalmam nincs! Tudtommal az ókorban komlót nem használtak egyáltalán, így annak a mai sörhöz semmi köze nem volt igazából.
Amúgy meg, k....ra egyszerűen lehet szénsavas egy sör. A leerjedt sörcefréhez cukrot adtak és lepalackozták (hogy ez mikor történt meg először, arról fogalmam sincs, nem vagyok a sör történésze). A házi söröket most is így karbonizálják. Az üvegben a hozzáadott cukrot ismét elkezdi "bontani" az élesztő, alkohollá alakul, melynek következtében CO képződik (ahogy az történik ugyebár erjedés során), s mivel a palack le van zárva (meg van fojtva), így a CO benn marad, így szénsavas lesz a sör. Én is így szénsavasítom a söreimet, mert nem állnék neki annak, amit a srác művel a fenti videóban, az biztos! Hogy ez mikor történt meg először tudatosan, azt nem tudom, de hogy először hibából történt, azaz a hiba eredménye a szénsavas sör, arra hatalmas esélyt látok. Lezártak olyan cefrét, ami még nem erjedt ki, feltételezem így történt. Egy frissen kierjedt cefrében is sokszor lehet egyébként érezni egy nagyon minimális szénsavasságot. Lényeg, hogy ez a válasz a kérdésedre, így is belekerülhet a szénsav a sörbe, nem csak dúsítással!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Talán valami 300 évvel ezelőttig nem léteztek nyomástartó hordók, márpedig a sörök elsöprő többségét hordóban tartották, így régen a sör valóban nem volt szénsavas. Palackos ászokolással meg lehetett oldani, de az se lehetett sokkal régebbi jelenség, és persze akkor sem ez jelentette a mindennapok sörét.
tegnap 08:15
Nem azért kell 1 hónapig ászokolni a jó sört, hogy elég szénsavas legyen... azt pár nap alatt is el lehet érni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!