Pálinka szűrő házilag? Ami tisztára szűri a pálinkát? Házi megoldás?
Főzőrendszerre szeretnéd csatlakoztatni, vagy utólag szűrni?
Mit szeretnél kiszűrni? Csak ilyen egyszerű fizikai szennyeződéseket, vagy mikroszkopikus dolgokat, ami átlátszatlanná teszik a páleszt?
Főzni nem szoktam, de ha mondjuk utólag is jó kiszűrni a szemmel látható lebegő részecskéket, akkor az egyik edényt felteszed egy székre, a másikat alá, ebbe egy tölcsér, ebbe egy pormaszk, amiből 10 db párszáz Ft, és egy 6-os benzincsővel lefejted a maszkba. (Ha nem sok piszok van, akkor 8-as is jó, gyorsabb vele, de a sok lebegő rész eltömíti a réseket, és felduzzadva átcsap a maszk széle felett.)
Vannak ilyen házi praktikák, de egyik sem garancia arra, hogy azzal sikerül is egy opálos pálinkát tisztára szűrni, ilyen pl. a fagyasztásos módszer, hogy bedugod egy edényben a fagyasztóba, a hideg miatt kvázi kicsapódik a kozmaolaj, majd azt lelehet kanalazni a tetejéről.
Ha opálos a pálinkád, akkor vegyél egy kationcserélős szűrőt, az kb. örökös, ahányszor csak kell, használhatod. Egyetlen problémája, hogy a kozmaolajokat teljesen kiszűri, viszont a pálinka ízvilágának kialakulásában szerepe van a kozmaolajoknak, de azért nem lesz ettől teljesen jellegtelen a pálinkád, ettől nem kell tartanod, csak azt kell megérteni, hogy alapesetben arra kell törekedni, hogy ilyen ne történjen és ezt csak akkor használni, ha véletlenül mégis megtörtént, azaz lehetőleg ne legyen állandó használati eszköz. Vehetsz mechanikai szűrőt is, csak abban cserélni kell a szűrőbetétet, egy ezressel olcsóbb, nem jó üzlet! Ha ilyen 1-2 liter pálinkáról van csak szó, akkor nyilvánvalóan nem éri meg egy 6000 forintos szűrőt venni ezért, akkor próbálkozz a fagyasztással.
Ha te magad főzted a pálinkát, akkor az előttem ajánlott kávéfőző papírfilterből vásárolj be és amikor főzöl (az első kör, kétlépcsősnél) azaz lefolyó alszeszt engedd át ezen (tedd egy tölcsérbe, majd azt dugd a páracső alá). S persze ne hagyd sokáig állni a cefréket, lehetőleg azonnal főzd kierjedés után. Ha nem bizonyul jónak esetedben ez a módszer, akkor ajánlom a Szöllősi szűrő megvásárlását (és azon engedd át a lefolyó párlatot), bár nálam ennyi elég szokott lenni. Alszesz újrafinomítása előtt, ha valóban hideg vízzel fokolod le az alszeszt 25 alk. fok alá, azzal is kicsapódik a kozmaolajok jelentős része, az üstbe öntsd be az alszeszt, majd önts rá annyi hideg vizet, hogy az alk. fok 25 alá zuhanjon és látni fogod a tetején a kicsapódott kozmaolaj lebegni fog, kanalazd le, amennyit csak tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!