Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Almalevet tettem oda 50...

Almalevet tettem oda 50 literes korsóba 7 kg cukorral! Szeptember 30-án és még most is fő (pezseg) Tudtom szerint ez a fővési idő 6 hét de az 15-én lejárt, meddig főhet még? Lehet probléma vele?

Figyelt kérdés

#bor #alma #lalmalé #fővés
2019. nov. 23. 01:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Jobban jártál volna, ha normálisan beoltod fajélesztővel és nem a természetre bízod az erjesztést. Jóval 6 hét alatt leerjedt volna és sokkalta jobb minőségű termék lett volna a végeredmény.
2019. nov. 23. 10:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:
Jó de ezeke az eszközeim álltak rendelkezésre, de így a lé mennyi ideig főhet?
2019. nov. 23. 11:35
 3/6 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Fajélesztő1-2 száz forint bármelyik gazdaboltban. Egyébként most már várd ki mi mast tehetnél. Biztos sok a cukor benne így tovább tart.
2019. nov. 23. 13:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Lehet. Lehet már alakul át az alkohol ecetté! :)

Ecetre emlékeztető szúrós szagot nem érzel, ha beleszagolsz?

Erjed egyébként, nem fő (ha kicsit kötekedhetek...). Mi lesz belőle? Cider?

Irdatlan sok cukrot tettél rá, ez is probléma, 50L almaléhez maximum 1-2kg cukrot kellett volna használni, de cukor nélkül is kierjedt volna. Ne haragudj meg érte, de ezt nem veszem be, hogy nem álltak rendelkezésedre megfelelő eszközök, szerintem minimális utánaolvasást sem követtél el a témában, én úgy gondolom. Egy dolog, hogy nincs a közeledben borászati bolt/gazdabolt, akkor is a semminél jobb még az instant pékélesztő is! Élelmiszerbolt az csak van?!

Remélem az erjesztőedény zárt, nem pedig nyitott. Remélem az erjesztést nem ebben a pár fokban végzed, mint ami most van, s azt is, hogy a környezeti hőmérséklet közel állandó. Mert ha nem, akkor pláne nem csodálom, hogy 6 hét után is még erjed.

Ajánlom a cidersűrítményeket, azzal talán elboldogulnál, mert kézhez kapsz mindent, elkészítés menetét, élesztőt, sőt akár hozzá gyümölcscukrot is. Amelyik webshopban azt kapsz, ott kapsz hozzá zárt erjesztőedényt is, gyümölcscukrot is, ha valóban az a probléma, hogy nem állnak rendelkezésre az "eszközök".


Erjedési idő egyébként irányított erjesztéssel kb. 8-15 nap. 6 hét alatt ez a mennyiség már el is fogyott volna! :)

2019. nov. 24. 08:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó érdeklődtem de hagyományos házi bort szerettem volna, olyant kérdeztem akik készítettek már ő azt 5 kg-al ajánlotta de mondta, hogy tehetek többet bele mert jobb lesz!

Az interneten is olvastam olyan cikket amibe ehez a mennyiséghez kb 7 kg kell recept szerint

Az élesztős megoldást nem ismertem és én a cukorra hagyatkoztam!

2019. nov. 26. 23:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Kóstold meg, mit érzel? Tisztán édes, vagy érzel már savanykás ízt, nem igazán érzel édes ízt, esetleg ecetes ízt, illatot érzel? Érzel-e benne pezsgős ízt?

Kierjedhet vadélesztőkkel is, nem egy olyan hiba ez, ami feltétlen végzetes hiba (szóval azért ne pánikolj), még ha mind ezt is írtuk, csak irányított erjesztéssel a folyamat egyenletes, kiszámítható, ezáltal lényegesen rövidül, ugyanakkor minőségét tekintve semmikép sem alacsonyabb (tévhittel ellentétben!). Azaz ez inkább egy javaslat, hogy a jövőben miként járj el, ha ismét megpróbálkoznál vele. Vegyél egy mustfokolót legalább, a cukor fogyásának figyelésére, még ha az nem is feltétlen mutat pontos értéket, a fogyás figyelésére akkor is jó.

Nincs ilyen, hogy almaborra recept. :) Ilyenekre ne hallgass, nincs két egyforma alma, nincs két egyforma évjárat, ill. de, utóbbi a nagy szórás miatt nyilván lehetséges elméletben. Gondolj bele, ez szimpla logika, mekkora esély van arra, hogy a "receptet" író almamustja cukor nélkül pontosan annyi cukrot tartalmazott, mint a tiéd? Irdatlan eltérés is lehet a kettőtök mustja között! Hogy tudna neked erre receptet adni? Ebben az értelemben nincs olyan, hogy szimplán "alma" mint alapanyag. Lehetséges, hogy Ő ezzel az 5-7kg cukorral belőtte a cukorfokot kb. 20-21-re. És lehetséges az, hogy te lényegesen e fölé lőtted, akár annyira megemelted a cukorfokot, amivel már a vadélesztők ill. egy hagyományos élesztő nem tud mit kezdeni. Ezért édes marad a borod.

A receptben szerepelt, hogy a cukrot oldott formában tedd a mustra? Azaz vagy némi vízzel készítesz szirupot, vagy némi mustban feloldod a cukrot. Továbbra is kérdés, hogy milyen körülmények között van a cefre. Zárt edényben, kotyogóval, ill. legfőképp, egyenletes 18-25 °C között? Ezek mind befolyásolják az erjedés menetét. Ezek is. Én nem vagyok ilyen felelőtlen, hogy bárkit is utasítok bármire is, azt kockáztatva, hogy azzal kvázi más tulajdonába belerondíthatok, de én a helyedben ha 1-2 hét elteltével sem történik változás (érzékszervi vizsgálat alapján) megpróbálkoznék azzal, hogy teszek rá élesztő tápanyagot, ha a mustot még nagyon édesnek érzem, de hibát nem vélek benne felfedezni. Cefrével előfordult már, hogy így jártam, annak ellenére, hogy az élesztővel be lett oltva, ekkor nálam ez segített. DE nálam minden más klappolt, cukor nem lett túltolva (eleve cefrét nem cukrozok :D ), környezeti hőmérséklet optimális volt, állag rendben volt stb.

Uvaferm Uvavital névre hallgat (többek között, én ezt használom).

2019. nov. 27. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!