Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Előszesz leválasztása manipulá...

Előszesz leválasztása manipulálható?

Figyelt kérdés

Hivatalos pálinkafőzdében van mérőóra az előszesz mérésére is, vagy csak a középfáziséra? Lehet trükközni, hogy a feltételezésem szerint nem mért élőszesz leválasztás után még nem adózott előszeszként valódi pálinkát csapolnak le? Esetleg már az előszesztől eltéró tartályba?

Vagy a kóstolónyíláson leengedni nagyobb méretlen mennyiséget?

2019. júl. 31. 09:33
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Magam is meglepődtem rajta, de láttam a mérőöra előtti kóstolócsapot, de arra már nem emlékszem, hogy bérfőzdei volt-e, szóval technikailag lehetséges. Az biztos, hogy komoly büntetés és betiltás jár a trükközésért.
2019. júl. 31. 10:34
 2/6 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ha át akarnak verni úgy is átvernek. Ha csak nem tudsz ott állni az egész folyamat alatt. De nem tudom engedik e.
2019. júl. 31. 18:16
 3/6 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ui.: ezért jobb ha magadnak főzöd
2019. júl. 31. 18:17
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

:D Ha nem vagy ott, akkor minek kellene így trükközni ezzel? Meglophatják a cefrédet is, nem? (Az nincs a rendszerben, nincs számolva az üstbe öntött cefre mennyisége, de ha lenne, akkor felöntenék vízzel, hogy legyen meg a mennyiség). És az mennyivel egyszerűbb és könnyebb!

Ha az előpárlat utáni szakasz egy részével (azaz a középpárlat "elejével") lopnak meg, akkor nem leszel elégedett a végeredmény ízével/illatával, mert az aromák egy jelentős részét "lecsapolnák" ezzel! Sokkal "szerencsésebb" ha magából a cefréből lopnak el. Elviszi, lefőzi otthon. No de nem rosszból, kevés az a cefre, amit érdemes lenne kvázi meglopni. Értem én, hogy mindenki úgy gondolja, hogy az, amit készít, az kiváló (nyilván ezt gondolja), de valójában annyira nem általános, hogy kiváló cefre készül házi körülmények között, egy főzőmester pontosan tudja hogy érdemes cefrézni és könnyedén tudja biztosítani a cefrézéshez ideális körülményeket, így háááát, ha van is saját pálinkájuk (biztos van), hacsak nem valami igénytelen ember, szerintem az a saját cefréjéből van! Tapasztalatom szerint, aki úgy gondolja, hogy "meglopták", azoknál cefrézési hiba van! :) Szóval ja... valamit elszúrnak s azt gondolják, hogy az annyira jó lett, hogy azt "meg kellett lopni". Sok ilyen történetet hallottam már, aztán óvatosan ki szoktam faggatni, hogy cefréz és mindig, kivétel nélkül abban van a hiba (amit persze nem fogad el, mert a szomszéd, az apja, az öregapja is így cefrézett és az "jó volt")! Lehet úgy cefrézni, hogy az az eljárás nálad sz-rul, szomszédnál jól ad, mert ha az teljességgel a természetre van bízva, az totál kiszámíthatatlan és bír ilyen helyzetet is produkálni. S ha belemész nagyon aprólékosan a részletekbe, akkor kiderül milyen apró lépésekben volt eltérés a tied és a szomszédé között.

2019. aug. 2. 08:17
 5/6 A kérdező kommentje:

Mindenkinek köszönöm a választ! Életem első és egyben eddig utolsó főzetésén gyerekként vettem részt és egész éjjel ott bóbiskoltam apámmal a főzdében. Nagyon érdekes volt a sok cső, a beépített hatalmas üst, a szag, az egész milliő. Már akkor - úgy emlékszem - ez a gondolat előjött, hogy a mester meg tudja kerülni a fináncokat.

A profi cefrekészítéssel kapcsolatosan pedig viszolygok a természetes folyamatba való beavatkozástól, az irányított cefrekészítéstől. De ez már egy másik kérdés lenne... Csak amikor a Nagyvásárcsarnokban meglátom az 5eFt feletti félliteres pálinkaárat az 50%-os Disznótorosért, akkor felmerül bennem, mekkora üzlet ez!

2019. aug. 2. 10:19
 6/6 anonim ***** válasza:

:D Ja! Az! Az államnak az elsősorban. Adó adó hátán! Mindenre igaz ez, de pálinkánál halmozottan. Persze megéri, mert ha nem érné meg, nem csinálnák, ahogy voltak olyanok is, akik úgy döntöttek, nem éri meg...

Milyen természetes folyamat? Az a természetes folyamat, ahol a kimenetel lehet bármi? Borból is azt innád meg, ahol a hordók/erjesztőkádak nem lettek fertőtlenítve, ahol a szőlő csak be lett dobálva az erjesztőkádba, aztán magára hagyva, majd annak természetességében ahogy sikerül alapon átszűrve, pontosabban "leengedve" a seprőről vagy hogy? Ott eljutottunk oda, hogy nem szoknyás asszonyok tapossák mezítláb a kádba, és az elfogadott, mi több kívánt dolog, hogy ne úgy legyen... :) Mert hogy a cefrekészítés az tulajdonképpen borkészítés alapjaira épül. Ez nem valami újhullámos dolog, csak trehány emberből volt régen is sok és ma is van sok, aztán ebbe belerondított még a mérhetetlenül nagy orosz piac is anno s annak kielégítése. Öreganyám 1952(!) óta cefréz irányított erjesztéssel, zárt hordóban, napfénytől védett, hűvös helyen, sőt kezdetektől savaz is! Igaz régen a savazás annyiból állt (hibásan!!!) hogy némi éretlen almát, félig érett gyümölcsöt tettek ahhoz a cefréhez, ami megkívánja. Pl. kajszi, barack, eper, szilva. Nem most nagy hirtelenjében lett ez kitalálva az országos vegyészi szövetség által! :D Az ismeretlentől nem félni kell, nem elutasítani, hanem megismerni, kipróbálni, majd eldönteni, hogy az jó-e vagy sem. Nem fáj kipróbálni...

2019. aug. 2. 11:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!