A meleg kávéban és teában könnyebben feloldódik a cukor, méz, mint a hidegben?
Én spec leszarom, hogy ki mire emlékszik általános iskolából, a legtöbb ember egy értelmes magyar mondatot nem tud leírni, úgyhogy ahhoz képest ez már egész jó szint.
De azt fel nem tudom fogni, hogy mennyire egy földalatt élő nemistudomminek kell ahhoz valakinek lennie, hogy 30+ évesen rácsodálkozzok valaki arra, hogy melegebb folyadékban jobban oldódnak a dolgok...
11. Az én szintemet ne hasonlítgasd az írni nem tudók szintjéhez. Vagyis, ha neked ez okoz örömöt, hajrá. Csak mert kőkeményen foglalkozom hobbiból és hivatásból is olyan dolgokkal, amihez jó, ha tud is írni az ember.
Az érdekesség kedvéért: hol a hidegebb kávéba, hol a melegebbe teszek cukrot, ahogy épp kijön. Volt, hogy nem teljesen olvadt el benne. Nem kezdtem nagyon gondolkozni, mit tanultam, csak belegondoltam, ez hogy is lehet, és feltettem egy kérdést.
Egyébként meg a Pitagorasz-tétel, a Mohácsi vész és a névszói állítmány is általános iskolai tananyag. Mindenki tud róla mindent? Valakinek meg attól lesz hányingere, ha ezek közül valamelyiket nem tudja valaki? Érdekes.
Ezt ne hasonlítsd a Mohácsi vészhez. Ezzel a “témával” általában naponta szembesülsz pl. amikor kávézol, fôzöl, stb. Nem figyelted még meg, hogy melyikben oldódik jobban? Nem is tudom hol kell ehhez élni, hogy ilyen kérdés valaki eszébe jusson egyáltalán...
De a helyes válasz: a melegben
Nagyon leegyszerűsítem most a választ.
Melegebb folyadékokban általában a legtöbb kémiai és fizikai reakció gyorsabban lejátszódik. Ennek oka, hogy a meleg az nem más mint az atomok rezgése, rezgési frekvenciája. Minél melegebb egy anyag, annál magasabb az azt felépítő atomjainak a rezgési frekvenciája. Rezgés az mozgást jelent. Tehát gyorsabban mozog egy meleg folyadékban minden.
Legegyszerűbben megfogalmazva fizikában:
Hő = Mozgás és fordítva Mozgás = Hő (energia).
A többi hozzászólónak mondom akik itt lehülyéznek másokat.
Kell egy fokú arrogancia és un intelligencia, hogy másokat lehülyézzünk mert feltesznek egy kérdést. Szerintem aki kérdez mert tudni akar valamit az már hülye nem lehet. Viszont aki lehülyézi emiatt, na az már a primitívség bugyraiban létezik. Tipikus magyar viselkedés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!