Mentaszörp elkészítésében kérhetnék egy kis segítséget?
Eddig még nem sikerült sosem. A bolti szörp sokkal finomabb, ízesebb, mentásabb. Leírom, hogy hogyan csináltam. Ha van ötlet, szívesen fogadom.
- egy nagy csokor menta beáztattam egy napra 3l vízben
- a leszűrt vizet felforraltam, cukrot (2kg) adtam hozzá, egész citromot felkarikázva, kiskanál citromsavat és palackoztam.
- Eredmény: ízetlen. gyenge lötty
- ugyanúgy készítettem el, csak egy nap helyett több napig ázott a vízben
Eredmény: belerohadt a növény
- teafőzés mintájára készítettem, vagyis rögtön felforraltam, nem áztattam egy pillanatig se. Adag ugyanaz.
- Eredmény: Ennek jobb íze volt, de még minidg nem volt elég jó.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Én évek óta ennek a recept alapján készítem el a Menta és a citromfű szörpöt is.
2 nagy marék menta
2 citrom
2 liter víz
2 kg cukor
5 dkg citromsav
Először is be kell áztatni a leveleket a citromszeletekkel együtt vízbe egy napra, utána jöhet csak a móka.
Az elkészítéskor nagy lábasba öntjük az üveg tartalmát, majd hozzáöntjük a cukrot és a citromsavat. Forrás után még negyedórán át főzzük a szörpöt, majd kiszedjük a növényt meg a citromot, és a lét azon forrón tiszta üvegekbe szűrjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ami nekem nagyon jól bejött:
A (sok) mentát vízben felfözöm, beleteszek cirtomkarikát, elkeverem benne a cukrot és csavaros üvegekbe töltöm.
Ami lényeg, hogy 1 liter vízhez annyi menta kell, amennyit csak bele tudsz tenni - mintha fözeléket készítenél - , mert a szörpöt higítva issza az ember, ezért lesz a végén íztelen, ha annyit teszel bele, amennyit teának használnál.
# 3
Kipróbálom, hogy növelem a mennyiséget, hátha bejöm ;)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Az én kedvenc
Menta szörp receptem
Hozzávalók:
1 liter víz
1 kg cukor
1 kg citrom kifacsart leve
1 csokor menta
Elkészítés
A vízből és a cukorból 50 %-os szirupoldatot főzünk. A menta leveleket leszedjük, egy edénybe tesszük, rámerünk a cukros oldatból nagyjából egy decit, és botmixerrel turmixoljuk. Ezután szűrőn átszűrve a cukoroldathoz öntjük. A citromok kifacsart levével ízesítjük, ha kihűlt, akkor üvegbe töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!