Nagy teások! A bolti, filteres (első sorban fekete és zöld) teák mivel rosszabbak, mint a teafű?
"A megmaradt tormelek kerul a filteresbe. Kb ennyi."
Sokan terjesztik ezt a hazugságot, csak azt nem magyarázzák meg, hogy lesz 1kg teafűnek 10kg törmeléke?
Egyébként a filteres teák nem rosszabbak az azonos árkategóriába tartozó teafüveknél.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én érzem a különbséget egy filteres zöldtea (feketét már nem is iszok), meg egy szálas zöld tea között.
Egyszer próbálj ki egy sencha-t, vagy egy jázminos zöld teát, egyszerűen jobb ízű.
Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy külön ültetvényeken termesztik a filteres teákat. Nyilvánvaló, hogy a "szálas" tea készítése közben (szárítás, szitálás, zsákolás stb.) sok törmelék keletkezik, ami persze adott helyen sokkal kevesebb, mint, mint a "főtermék", így ennek a hulladéknak a külön feldolgozása nem lenne gazdaságos. Ezt a törmeléket tehát külön gyűjtik, amíg a mennyisége el nem ér egy meghatározott értéket és akkor külön gyártási tételként értékesítik.
A "szálas" teákat ritkábban ízesítik, mert a tea-por hamarább elveszíti aromaanyagait (nagyobb fajlagos felszíne miatt), hamarább oxidálódnak a különböző alkotórészei. Bár a teákon nem tüntetik fel a hatóanyag (pl. tein, teofillin stb.) mennyiségét, a "szálas" teából készült ital sokkal aromásabb (kívülről adagolt mesterséges aroma pl. bergamottolaj hiányában is), mint a filteres teák. Ráadásul, ha valaki más tea-adagokat kedvel, mint a szokványos 1-1,5 g, akkor azt könnyebb kikísérletezni és személyre szólóan adagolni.
" Nyilvánvaló, hogy a "szálas" tea készítése közben (szárítás, szitálás, zsákolás stb.) sok törmelék keletkezik, ami persze adott helyen sokkal kevesebb, mint, mint a "főtermék", így ennek a hulladéknak a külön feldolgozása nem lenne gazdaságos. Ezt a törmeléket tehát külön gyűjtik, amíg a mennyisége el nem ér egy meghatározott értéket és akkor külön gyártási tételként értékesítik."
Tetszetős elmélet, azzal az apró hibával, hogy NEM IGAZ!
"A broken tea a legjobb minôségû levelekbôl készül. A tealeveleket apróra vagdalják, ezért forrázáskor több anyag oldódik ki belôlük, mint az ép levelekbôl."
Ebből készül a filteres tea!
Nos, ez nem azon múlik elsősorban, hogy filteres vagy szálas. Ittam már bűnrossz szálasat és egész jó filtereset, bár tény és való, hogy az igazán jó teák inkább szálasak voltak :) Abból azért nagyobb a választék natúr vagy természetesen ízesített teából és könnyebben megtalálom a nekem ízlőt s gondolom, igényesebbeknek is készül, ez is belejátszik...
Sok filteres márka közel ihatatlan, ez van.
Köszönom szépen a válaszokat. Első sorban az érdekelne, hogy azonos árkategóriában lévők között mi a helyzet. Nem is az íz, hanem a “tartalma”.
Egy ismerősöm mondta, hogy a szálas teának mindig magasabb az antioxidáns, koffein meg minden tartalma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!