Leginkább a pH-értékében.
Egyes vizeket adalékokkal lúgosítanak, a komolyabbakat elektrolízissel bontják fel és teszik lúgossá.
Mindkettő egészségtelen.
A gyomor természetes savas közegét megváltoztatja, pH-ját megemeli, így az emésztést lerontja, ezáltal a rosszul megemésztett táplálék miatt a szervezet elsavasodik.
Drágábban el lehet adni egy marketingfogás miatt. A lúgosítás-savasítás csak parasztvakítás, valójában a test (vér) egy szűk határon kívül el sem tudná viselni a ph-változást mert belehalnál. Így az a reklámszlogen hogy az elsavasodó testet a lúgos víz kiegyenlíti, hazugság.
Ugyanilyen kamu az oxigénnel dúsított víz. A víz nem képes több oxigént felvenni, ha felnyomják a palackot akkor felbontáskor és kitöltés után ugyanúgy kipezseg a felesleg belőle mint a szén-dioxid a szénsavas dolgokban és beáll ugyanabba a normál arányba mint a teljesen átlagos csapvíz/ásványvíz/bármilyen víz.
#3
...és árban.
"Ha egy politikus százszor hazudja ugyanazt, százegyédjére maga is elhiszi" [Goebbels, a rosszemlékű]Ha egy átlagember százszor hallja ugyanazt a hazugságot, százegyedjére hajlamos elhinni. [én]
#7 - A kérdés a Te olvasatodban, az általad vélt kontextusban szól csak erről. Pl. ma már egy csomóan nem néznek tévét és csüngenek reklámokon, miért feltételezzük, hogy igen? Annak lehet alapja, hogy "lúgos víz" esetében a kérdező valószínűleg ásványvízre gondol, mivel "rendes ásványvízzel" kapcsolatban kér összehasonlítást. De ez is csak egy feltételezés, hiszen nem "lúgos ásványvizet" ír. Nyilván ha szó szerint vennénk a kérdését, onnan is kezdhetnénk az összehasonlítást, hogy víz és ásványvíz közti különbség, majd kitérhetnénk a lúgosságra...
A boltokban annyit lehet látni, hogy egyes ásványvizek címkéjén szerepel a lúgos megjelölés és a hozzá tartozó cirka 6-nál nagyobb pH érték - 7.8 meg ilyenek. Ha az ilyen szimpla közértben kapható vizekre vonatkozik a kérdés, akkor egyszerűen nincs semmi különbség kémhatás tekintetében ezen vizek között, hiszen mindegyik lúgos, csak van, amelyikre ráírják.
Persze lehet, hogy a kérdező "lúgosított" vizekre gondolt. Az nem lehet ásványvíz, amit "lúgosítanak", mert az ásványvíz elnevezés feltétele, hogy ne kelljen semmit csinálni a vízzel, mehessen rögtön a palackba, kivéve egy-két "talanítást", bizonyos oldott összetevők redukálását, pl. vas (a vas íze nem túl népszerű a vizekben).
Tehát a lúgosított cucc valójában csak egyszerű víz lehet, tehát eleve jó nagy különbség van az ásványvizekhez képest, például hogy az ásványianyag-tartalma nem meghatározott, illetve nem egy ellenőrzött, jó vízadórétegből érkezik sok száz méter mélyről, továbbá mindenféle eljárásoknak vethették alá. Az ilyen vizet palackozó gyártó akár még le is desztillálhatja a vizet és utólag adagolhat hozzá ásványi anyagokat, vagy amit csak akar, meg persze neki tetszően állíthatja be a kémhatását is. Az ilyen "lúgos víz" egy laboratóriumi termék szemben az ásványvízzel, ami egy ásványkincs érintetlenül a föld mélyéről, meghatározott összetétellel és nagyjából úgy bepalackozva, ahogyan onnan érkezett.
A pontos válasz és persze a pontos kérdésfeltevés érdekében is fontos kicsit kívül tekinteni a számunkra triviálisnak vélt dolgokon, egyedül a kérdező tisztázhatná, hogy mire gondolt és megkapta-e rá a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!