Megfelelő nyomás, túl gyors brewing time. Mit tegyek?
Figyelt kérdés
Két napja szereztem be egy karos kávégépet (hibrew h10a), és elkezdtem kísérletezni a különböző szemcseméretekkel. Pár próbálkozás után sikerült elérni, hogy a gép a megfelelő nyomáson nyomja át a vizet a kávén, ez viszont túl gyorsan történt. A 15g őrölt kávén a 30g víz durván 20 másodperc alatt folyt át (az optimális 25-30 helyett), úgy, hogy ebben 5 másodperc prefusion is benne volt, vagyis a valódi brewing time kb felannyi volt, mint az optimális. Erre ugye elvileg az lenne a megoldás, ha durvábbra őrlöm a kávét, akkor viszont a nyomás lesz túl nagy. Mit tanácsoltok?jún. 22. 18:15
1/2 Gál Gábor 2024 válasza:
Nem feltétlenül a nyomáson múlik, alacsonyabb nyomáson is lehet jó presszókávét csinálni
Nincs channelling?
2/2 A kérdező kommentje:
(Véletlenül elírtam, a túl gyors brewing time ellensúlyozásához pont, hogy finomabbra kéne őrölni elvileg.)
A kísérletezés elején még egy kicsit durvábbra őröltem a kelleténél, vagyis alacsonyabb volt a nyomás, de akkor is ugyanúgy nagyjából 20 másodperc alatt lefolyt.
Sajnos még nincs nyitott portafilterem, úgyhogy így nehezebben tudom megítélni, hogy van-e channeling, de használok disztribútort és rendes tampert is (meg ugye prefusiont, ami szintén ezt segíti), illetve az elkészült kávé nem tűnik túl vizesnek, úgyhogy ezek alapján nem hiszem, hogy van. Ha van, akkor viszont nem tudom, hogy mit lehetne még tenni ellene...
jún. 22. 19:59
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!