Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » A szódának mi a lényege?

A szódának mi a lényege?

Figyelt kérdés

Ismerőseim egy része szódáshoz jár palackot töltetni. Más szódagéppel készít magának. Én szénsavas ásványvízet vásárlok... Ismerőseim szerint ez nem szóda. Akkor mi? Az egyetlen különbség, amit látok, hogy a szódában több a szénsav, de ízre, érzetre számomra ugyanaz a kettő.


Miért jó az, hogy a szódában több a szénsav? És mit befolyásol ez élvezetileg? Valaki meg tudja ezt értetni velem úgy, hogy ezután rá se akarjak nézni a szénsavas ásványvízre?



jan. 5. 20:45
1 2
 11/18 anonim válasza:
91%
Szensavas viz
jan. 8. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
85%
Egy jó szódának párja nincs.
jan. 9. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 anonim válasza:
79%
Üdítő víz
jan. 16. 20:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 anonim ***** válasza:
79%
a buborék
jan. 17. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/18 NTBS ***** válasza:
Más az ásványi anyag tartalma.
jan. 26. 10:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
H2o es co2
jan. 26. 19:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
A viz es szensav
jan. 27. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 anonim ***** válasza:
77%

A szóda csökkenti az izom-, idegfájdalmakat, fokozza az izomműködést, csökkenti a fáradtságérzetet, elősegíti az emésztést. Fokozza a vesenyomást, a vizeletürítést, valamint az alkohol felszívódási sebességét a véráramba.


Otthoni körülmények között nem lehet előállítani azt a minőséget, amit készen kapsz szódakészítő üzemekből. Ott ugyanis az többszörös szűrik, tisztítják a vizet (de az oldott ásványi anyagok bent maradnak, másképpen nem oltana szomjat), és 4-8 bar nyomáson áramoltatják át rajta a szén-dioxidot.

A szabad gáz/víz aránya 15/85%.

Sem a szifon, sem a mostanában gyakori szódagépek nem képesek erre, de mégis közelebb állnak hozzá, mint a bubis ásványvizek.

Amikor a szódás palacknak vagy szifonon lenyomod a kart, a nyomás kiáramoltatja a vizet. A szódagépben készültnél ez nincs így. Már csak azért sem, mert nem zárt a készítés menete. Nem marad benne nagy nyomás. Az ásványvizeket sem lehetne olyan vékony falú palackba tölteni, mert nem nyomásállók.

Egyébként ásványvízből is készülhet szóda ipari körülmények között.

Aki szereti a jó fröccsöt az minőségi (!) borból és igazi szódavízből keveri ki magának. Amikor egyes vendéglátóhelyeken fröccs helyet kihoznak bort, meg egy kis palack ásványvizet, az a szakma szégyene. Akkor inkább mondaná, hogy sajnos nincs.

jan. 27. 08:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!