Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » Érdemes lecserélnem a szarvasi...

Érdemes lecserélnem a szarvasi presszó gépemet?

Figyelt kérdés

Mennyivel más az íze egy olyan kávénak, amit nem egy hagyományos szarvasi kávéfőző készített relatíve lassan lefőzve, hanem egy magasabb árkategóriájú, előmelegítéses, 5 másodperc alatt főző kávéfőző?


Nem tudom, hogy érdemes-e vennem egy újat. Elég pongyola a kérdés tudom.


Mit érdemes nézni egy presszó gépnél? Megegyező kávé esetén miben más a különböző presszó gépek kávéja egy standard szarvasihoz képest?


Előre is köszönöm!



2020. jún. 10. 21:55
 1/6 anonim ***** válasza:
87%

Ez attól függ, mennyire jók az ízlelőbimbóid. Ha határozottan érzed a különbséget az otthoni és a kávéházi kávé között, akkor talán érdemes beinvesztálni rá. De vedd figyelembe, hogy a presszófőző százezres kiadás.

Én csak akkor vennék, ha két nyaralás között már nem tudok mit csinálni a sok pénzemmel ;)

2020. jún. 11. 08:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Én 80 ezerért vettem Philipset (kávéőrlős is). Úgy indult, hogy bárhova mentünk, nekem inni kellett egy kávéházi kávét, mert az milyen finom, és a "kotyogós" meg sem közelíti. Aztán döntöttem úgy, hogy akkor veszek (férjem nem kávézik, csak én).

Igaz, ez csak 80 ezer volt és nem párszázezer, de alaposan körbejártam a témát, és a lényeg, hogy a főzött kávé minősége ugyanaz, mint a párszázezres gépben, csak ez funkciójában kevesebbet csinál (pl. a tejet a panarelló alá tartva egy csetreszben én habosítom, és nem ő habosítja úgy, hogy beleöntöm a tejet a tej tartályba, ezen az nincs).

A lényeg, hogy szerintem megéri. Azóta aki hozzám jön, már kéri a 3 rétegű lattét, de van, hogy rokon, barát beugrik, beszélgetünk, siet, csak egy eszpresszót nyomok neki, "mert nálad az is olyan finom". (Fontos még, hogy jó fajta szemeskávét kell beleönteni, Lavazza, Segafredo, Dallmayer pl.)

2020. jún. 11. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát én most vettem egy automata kávéfőzőt. Kva drága volt, de mindig ilyenre vágytam. Ugyanolyan kávét főz, mint amit egy jó kávézóban kap az ember.

Hogy neked megéri e más típust venni, az rajtad múlik. Nekem megérte.

2020. jún. 11. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha ki használnád akkor megéri,de ha nem akkor felesleges.
2020. jún. 11. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

Csatlakozom az előttem szólókhoz.

Ha csak felkeléskor segít a kávé felébredni, és mindegy hogy milyen, akkor felesleges. De ha gasztronómiai élvezetből kávézol, akkor egy drága, darálós és 15 bar nyomáson működő kávéfőző sok örömet tud szerezni. Egy kotyogón vagy egy szarvasi kávéfőzőn lefőzött kávé például sosem lesz krémes mire kitöltöd a pohárba. És más az íze, a zamata. Egy 15 bar nyomáson működő kávéfőzőn viszont már hosszantartó krém marad a kávén. Főleg ha "crema" változatot veszel. A nagy nyomás kell a kávé íz és aromaanyagainak és illóolajainak a kilúgozásához is. Ezek a kávéfőzők picit a víz forráspontjától alacsonyabb hőmérsékleten dolgoznak, emiatt kell a nagy nyomás. A nem 100 hanem 90 fok körüli főzési hőmérséklet pedig egészen más, harmónikusabb ízvilágú kávét eredményez. A nyomás pedig sok krémet, a hosszabb extrahálási idő az olajtartalmat is jobban kivonja a kávé őrleményből.

Olyan kávéfőzőt ami nem őrölős, de nagynyomású (15 bar) már 30-50 ezer forintért lehet kapni. Ha beírod a Google-be, hogy "kávéfőző 15 bar" őrölős és nem őrölős változatokat is hoz neked.

Nade igazán jó kávét csak frissen darált kávéból lehet készíteni. Akkor kell venni kávédarálót, adagolókanalat (hogy 1 adaghoz való mennyiséget őrölj csak egyszerre) és macera elővenni, megtisztítva helyretenni stb.

Ezért szoktak az igazi ínyencek olyan kávéfőző masinát venni, ami meg is őrli a kávé készítés előtt az adott adag kávéra valót. És szemes kávét töltenek bele. Én már a harmadik ilyen kávéfőzőmet nyúzom, jelenleg a lentebbi linkeken látható egyszemélyes típusom van. Régebben míg nem volt ilyen rettentően drága ez a fajta kávéfőző, nem a belépő szintű, hanem a közép kategóriás készülékeket vettem meg. De tavaly már az erre szánt 120 ezer forintból, csak ez a belépő szintű Bosch telt ki - sajnos... És jelenleg csak felfelé megy az ára.

Mostanában a Julius Meinl Espresso valamit Caffé Crema (lenti linken látható) kávéiból veszek egy-egy kilót. Egy 250 grammos kávé fémdobozában fele-fele arányban összekeverek 125-125 grammnyit belőlük, a maradék kilós zacskókat pedig visszaragasztva beteszem a hűtőszekrény alsó dobozába. És ezt a 250 grammnyi keveréket töltöm a kévégépbe. Az Espresso egy 100% Arabica kávé ami a karakteres olasz jellegét adja meg a kávémnak, a Caffé Cremát meg a krémes jellege miatt teszem hozzá.

Magamnak espressót, vagy hosszú kávét szoktam készíteni. A feleségemnek cappuccinót. Klassz az általam használt készülék tejhabosító funkciója. Egyszerű vele a cappuccino készítés.

Tudni kell még, hogy az ilyen masinák üzemeltetéséhez költség szinten nem csak a jó minőségű kávé, de a hozzájuk való vízkőoldó és tisztítószer is jelent bizonyos költséget. Ez a használati útmutatóban szerepel és érdemes mindent precízen betartani!

Elnézést, ha túl hosszú lettem!


It vannak az ígért linkek:

[link]

[link]

[link]

[link]

2020. jún. 13. 23:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 anonim ***** válasza:
55%
A kávéfőzőnél az a lényeg, hogy minél magasabb nyomáson készítse a kávét. Ha nem így van az ártalmas pl a gyomornak. A kotyogos főzőket el is lehet felejteni... egy normális kávéfőző 100 ezer felett kezdődik.
2020. júl. 10. 04:05
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!