Honnan jön az, hogy egy 30+ pasinál elvárás a saját kocsi?
Bevallom, az egyik itteni kérdés inspirált, ahol csomóan írták, hogy egy 30+-os pasinak már elvárás a saját kocsi, mert milyen már BKV-zni, meg távolsági busszal, neadj'Isten vonattal utazni.
De ezt már megkaptam párszor a való életben is, ismerősöktől, munkatársaktól, illetve néhány randin is.
Vezető fejlesztőként dolgozok egy bankban, jól keresek, van saját lakásom, nyilván kocsira is lenne pénzem, de sose éreztem szükségét. Alapvetően 99%-ban Budapesten belül mozgok, reggel/este beérni a munkába körülbelül ugyanannyi idő BKV-val mint kocsival, csak a BKV-n abban az egy órában el tudom olvasni az emailjeim, és meg tudom nézni, hogy aznap milyen meetingek lesznek, amit vezetve nyilván nem tudnék megtenni.
Munkatársaktól/ismerősöktől is mindig megkapom, hogy ők ugyan nem szállnának fel a BKV-ra, mert tele van büdös részeg alkesz hajléktalanokkal, meg hasonlókkal. Hiába mondom nekik, hogy én speciel 10-15 utazásból maximum egyszer tapasztalok ilyet, és akkor egyszerűen átmegyek egy másik kocsiba, 20 mp és probléma megoldva. Nem tudom, gyerekként, huszonévesként sem derogált soha BKV-n utazni, mindig tanultam, olvastam, zenét hallgattam közben és teljesen jól elvoltam.
Nyaralni mindig külföldre szoktam menni, és biztos az is nagyon durva lesz, de általában fapados légitársaságokkal, és nem, az sincs tele büdös/alkesz emberekkel, a stewardesek sem bunkók és a gép sem zuhan le. De mentem már wellnessezni (kapaszkodjatok meg) távolsági busszal, és ott sem volt semmi. Volt hely bőven, sőt légkondi és wifi is, úgyhogy még olvasniis tudtam kellemesen néhány órát.
És hiába mondom ezt azoknak az ismerősöknek/kollégáknak akik ezzel jönnek, egyszerűen nem értik meg, én meg azt nem értem meg, hogy mi ez a nagy autó-fétis.
Múltkor egy randin is megkaptam, hogy így 32 évesen igazán lehetne már kocsim. Én meg megmondtam neki, hogy neki meg így lassan 30 évesen meg lehetne már 2 gyereke és tudhatna nokedlit szaggatni, de erre még én voltam a bunkó (pedig nyilván szarkazmus volt, nem vagyok hímsoviniszta).
Szóval tényleg nem értem, hogy albérletben lakni az nem gáz, hitelre kocsit venni szintén nem gáz, de BKV-zni és távolsági busszal menni nyaralni az meg az?
Nem tudom nekem sosem derogált sem tömegközlekedéssel utazni, se távolsági busszal, se vonattal.
Nem minden férfi egyforma, nekem sulis éveim alatt lett meg a "B", 21 évesen az "A", alapvetőnek tekintettem hogy kocsira legyen mindenféleképp, vezetgettem akkoriban is, saját autóm 3 évi megtakarításból lett de ekkor már úgy választottam hogy ne egy közlekedő valami legyen, így jött egy Merci.
Az a nő aki jogsi meg autó alapján ítél valakit az húzzon az anyjába, vegye a fáradtságot és csinálja meg a jogsit, ahogy más is 200-300ezerért, járja végig a több hónapig tartó mizériát, idegeskedést.
Nem tudom egyeseknek mitől nagy dolog a jogosítvány, van akinek munkára kell, van aki tömegközlekedésről tér át autózásra, és bár kis számban de vannak akiknek hobbi leginkább mint az én esetemben is, nem foglalkozok a benzin árral, maximum kevesebbet megyek.
Nekem nagyon sok férfi ismerősöm van, akik az 5 percre lévő boltba se mennek gyalog. Inkább negyedórát kavirnyáznak parkolóhelyért, mint negyedórát sétáljanak.
Ha akarnék gyereket, talán lenne értelme megtanulni.
Én úgy gondolom, hogy azért, mert ha nincs gépjárműved, kevésbé lehet rád számítani. Nem készség-szinten, hanem mint hasznosság-szinten.
Hogy gyakorlati példával éljek, tegyük fel, hogy van egy igaz barátod, akinek sürgősen költöznie kell. Te, mint potenciális jelölt a segítségre RÖGTÖN kiesel a hasznossági körből. Nem számít mennyire akarsz, egyszerűen nem tudsz segíteni a barátodon.
Tehát, nincs jogosítványod és személygépjárműved, viszont a képességed láthatóan megvan hozzá. Elesel egy jókora potenciáltól, és még a nettó értéked is alacsonyabb tőle - komolytalannak/éretlennek tűnsz emiatt.
Az én térségemben (vidéki megyeszékhely) a legtöbb munkahelyre helyre fel se vesznek, ha nincs saját kocsid (alap elvárás, kivéve gyártósori és egyéb minimálbéres munkahelyeken). Persze, Pesten kiépített a tömegközlekedési infrastruktúra, így érthető, hogy nem érzed szükségét a saját verdának. De hidd el, megéri a fáradtságot.
Igen, valóban sok nyavalyával jár. De ha úgy nézed, az is elég, ha stabilan gurul alattad. Én sem vagyok nagy verdamániás, kis Peugeot 206-om van. De már ezzel egy lépéssel előrébb vagyok azokhoz képest, akiknek nincs saját kocsijuk.
Remélem érthető, amit írtam és nem vetted ám a lelkedre.
"Tényleg kész kínszenvedés..."
Hát az is. Elképzelem, ahogy csavarogsz az út szélén a táskákkal, mint valami hobó és közben kapkodsz, mert mindjárt elmegy az utolsó busz, de nem baj, mert cserébe 5-en 3 helyen ültük majd, mert nincs hely, szal kell is majd a WiFi, hogy ne unatkozz.
Más meg addig elhajt kocsival és úgy szervez, tervez, ahogy akar.
Mi Húsvétkor voltunk csavarogni, tömegközlekedéssel nem lehetett volna megoldani.
Mondom, ez akkor jó, ha otthon vagy a 4 fal között és ha ki is jössz a házból, max a sarokig mész.
Én azt nem értem, hogy keresnek nettó 150-200at, nincs saját lakásuk, albérletben élnek, de azért kocsi mindenképp kell, akár még hitelre is.
Szóval értitek, 30+ évesen albérletben lakni az nem ciki, de ha nincs kocsim, az már ciki.
"Hogy gyakorlati példával éljek, tegyük fel, hogy van egy igaz barátod, akinek sürgősen költöznie kell. Te, mint potenciális jelölt a segítségre RÖGTÖN kiesel a hasznossági körből. Nem számít mennyire akarsz, egyszerűen nem tudsz segíteni a barátodon."
De most komolyan, nem értek az autókhoz, de azt meg tudom mondani, hogy egy Suzuki Swift-re nem lehet egy böhöm nagy szekrénysort felrakni.
Az meg szép, ha valaki hasznosság szerint választja a barátokat, az ilyen szül ápolónak kölyköket.
Ne a gyakorlati példámba köss bele, hanem az utána következő elvbe, amit írtam. Példának bármit írhattam volna.
És valóban, nem szempont egy normális barátságnál, hogy ki mit képes tenni a másikèrt, hanem a szándék. Viszont ettől függetlenül itt keletkezik egy pont, ahol képtelen vagy segíteni egyenes megoldással.
Nem azért, de az igaz barátomnak miért nincs kocsija? :D
Most komolyan, nem vagyok elég jó barát, mert nincs kocsim, úgy hogy egyébként neki sincs? Ennyi erővel amikor meg majd én akarok költözni, akkor ő nem tud nekem segíteni (mivelhogy nincs kocsija), így egyformán sz@r barátok vagyunk, úgyhogy ebből nem hiszem, hogy harag lenne köztünk. :)
Viccet félretéve, max hívok neki egy költöztetőt, akik profi szakemberek, és secperc alatt elintéznek mindent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!