Szerintetek illő úgy kérni valamit hogy pl: egy sajtos pizza lesz?
Elég nagy arc kell hozzá, de eladója válogatja, mit gondol erről. Azért a "kérnék szépen" sokkal jobban adja magát.
Vagy úgy esetleg, hogy lesz egy sajtos pizza és egy üdítő. Az még nem annyira prosztó.
Udvariatlan a "lesz" hogy szépen fogalmazzak. Ha az ember azt ki tudja ejteni a száján, mennyivel nagyobb erőfeszítés a kérnék, kérek szépen, legyen szíves?
Ismerősömet kisegítettem annó mert nem volt alkalmazottja, és hihetetlen parasztságnak tartom. Nem szóltam vissza, de nem is mosolyogtam és a szükséges mondatokra korlátoztam a kommunikációt.
Faragatlanság.
Így illik (ahogyan előttem többen is írták): "Kérek szépen... Legyen szíves...., Kérek...
Szerintem nem az. Legalábbis amikor bemegyek egy pékségbe pl., 10-ből legalább 7 ember úgy mondja, hogy "egy pogácsa lesz", szóval nem hiszem, hogy annyira fennakadnának rajta az eladók. Én úgy szoktam a dolgokat kérni, hogy "Egy sajtos pogit szeretnék", de ha megkérdik, adhatnak-e még valami mást, annyit válaszolok, hogy "köszönöm nem, csak ennyi lesz". És nem tartom magam ettől pofátlannak.
Nekem ez a "...-ot kérek szépen" már nagyon olyan tenyérbemászóan hangzik. Lehet én élek valami proli környéken, de nem is nagyon hallom ezt felnőtt emberektől, csak max. ilyen kisgyerekektől. Ha eladó lennék, kicsit kellemetlen is lenne, ha valaki ilyet szólna nekem, hogy "Egy sajtos pogit kérnék szépennn", mármint kicsit úgy hangzik nekem, mintha kb. a vásárló összetehetné a kezét, amiért hajlandó vagyok adni neki egy db pogácsát/akármit :D
Annak nem durva, aki otthon is ilyen hangnemben beszél.
Amúgy az. Ismeretlen embernek nem mondunk ilyet.
Én nemrég, pont itt a gyakorin olvastam először, hogy többek szerint ez bunkóság. Nagyon meglepődtem, mert én teljesen normálisnak érzem, sokan használják a környezetemben. Szerintem én is mondtam már, bár alapvetően a "szeretnék"-kel szoktam kérni.
De az eladók is rendszeresen mondanak ilyeneket, hogy:
- Más lesz még?
- Elvitelre lesz?
- Ötszáz forint lesz.
Ennyi erővel ez is lehetne udvariatlan.
Nem csak az számít, hogy MIT mond valaki, hanem az is, hogy HOGYAN mondja. Aki bunkó, flegma, lekezelő, azon úgyis észre lehet venni. Aki meg normálisan, udvariasan kér, azt meg ne piszkáljuk a szóhasználatával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!