Ha tudnánk, hogy a kérdező, vagy más válaszoló idősebb vagy fiatalabb, vagy férfi vagy nő, stb. , igazítanánk-e a hozzászólásunkat ahhoz, ami tudunk, hogy milyenforma? Magáznánk-e az idősebbet, nőt, főleg erre gondoltam.
Annyira sajnálom, hogy az neten az ismeretlenség és a rengeteg -gondolom idegenben élő- magázni nem tanult ember miatt kezd elsorvadni a magázás.
Voltak is kérdések, hogy hogyan tanulhat valaki magázni, és honnan.
Az a baj, hogy még ahol nyilvánvalóan meg kellene tanulniuk a gyerekeknek, ott sem fektetnek súlyt rá a tanárok, inkább tegeződnek a diákokkal.
Mi lenne, ha mindig kiírnánk a korunkat, hogy tudja a másik? Persze tudom, akkor írhatná a 100 éves is, hogy csak 10, és fordítva. De az se lenne baj; végülis ha valaki 100 évesen csak tegeződni akarm semmi baj, és hadd magázzuk a 10 éves is, ha neki úgy jobb.
Nos; mi a vélemény?
Azzal kapcsolatban, hogy kor alapján mennyire máshogy kezelnek egy embert, tudok egy nagyon "szép" példát mondani.
Helyszín egy netes terápiás csoportszerű valami. Mindenki megosztja a gondjait, lelki betegségeit, mindenkit nagyon támogatunk. Belép egy 14 éves lány, full ugyanolyan gondokkal (ha nem durvábbakkal), mint mi, erre mindenki elkezdi mocskolni, hogy ennyi idősen minek van itt, és hogy ez a korából kifolyólag csakis átmeneti lehet, és ne hisztizzen.
Véleményem erről is meg van de főleg hozzád irányuló kérdésben tudnám megfogalmazni.: Miért számít ez neked?
Kor s nem teljesen lényegtelen dolgok. Személyiség számít. Ahol pedig válaszolni kell, tudás és vagy tapasztalat és vagy agyi szint. Ezeknek ugyan úgy semmi közük korhoz s nemhez esetek 98%ában.
Tiszteletet s ok nélküli tiszteletet egyébként sem magázás fogja megmutatni s nem is ez jelenti.
Szóval eddig az ide járók közül még a tizede sem igazítaná a hozzászólását ahhoz, hogy milyenforma a kérdező, másik válaszoló.
Jó, nem baj.
Nekem nem számít, én egész jól ki tudom kerülni ezt is-azt is.
Szerintem a magázás színesíti, változatosabbá teszi a stílust. S bár nem ősi magyar forma, azért érdemes lenne megőrizni.
Az is megérthető, hogy vannak akik személyes kényelem vagy megtanulhatatlanság miatt mellőznék.
Nem hiszem azt sem, hogy tegezve is lehet olyan megkülönböztetően udvariasan -én nem tiszteletnek mondanám- beszélni másokkal, főleg ismeretlenekkel, mint magázva, sőt sokkal idősebbek esetén tetszikezve.
Nagyon jól használható, jobban, mint a tegezés.
Nekem is hitelesebbek voltak azok a tanárok, akik nem tegeződtek, nem haverkodtak. De valahogy mintha ez pont összefüggött volna azzal, hogy a tegeződös -sőt azt erőltetős- tanárok bizonytalanabbak is lettek volna abban, amit tanítottak, rajtakaptuk őket hibákon. Mint saját magunkat. Persze ez csak abból a kb. 2-3 tucat tanárból, aki tanított.
Ha kiírnánk a korunkat, nem lenne ennnyire őszinte, ösztönös a beszélgetés. Mert akkor már az a 60éves, aki pl. kis nyomorék k...za azt a lányt, akinek gazdag a pasija (semmi mást nem tud róla, szóval nem Vajna Timikéről van szó), az lehet, már máshogy írna, ha ki kéne írni a korát, mert jobb esetben saját magának is ciki, hogy élemedett kora ellenére ilyen mocskos szájjal beszél. Ha meg mégis leírja, akkor visszás, hogy nekem 27 évesen tisztelettel kellene írnom neki meg magázni, amikor azt nem érdemli meg...
Én kb. a következő változásokat látom:
- ha kiírom, hogy nő vagyok, a leg nem szexuálisabb témánál is jön privát, hogy így-úgy megb.nának, azt sem tudva, hogy nézek ki (ami poén, hogy 26-27 évesen ilyen 18 éves, iskolapadból ki sem esett fiúkák is ilyen szóhasználattal... szóval van az a réteg, akinek baromira nem számítana, ki hány évesen ír meg milyen nemű)
- ha vki a véleményét kiírja úgy, hogy vállalja, hogy tini, akármennyire okosabb, mint a nagy felnőttek véleménye, le lenne oltva, hogy tinike, nem elég tapasztalt, kussoljon
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!