Milyen magyarként Romániában (és Erdélyben) élni?
Én itt élek Erdélyben. Az együttéléssel nincs óriási gond, viszont vannak kellemetlenségek. Nem engedélyezik a magyar nyelvű utcatáblákat, néha megszólnak, hogy beszéljünk románul na meg hasonlók. A helyzet távolról nem a megfelelő, de azért nincs eget rengető nagy gond, főleg az átlag emberek között (magyar-román). Ha érdekelne valami még nyugodtan írj üzenetet, ha lehet válaszolok.
Szép napot.
Én Kovászna megyei vagyok.
Mit is modjak... óvódás koromban csak annyi bajom volt hogy a román csoportosokkal nem tudtam játszami, mert nem értettük egymást. Kisebb iskolás koromban igazságtalanságnak éreztem, hogy nekünk még van heti + 4-5 óránk és nekük nincs. Most 8.-ra úgy vagyok hogy a velem kb. egykorú román fiúk elég vadbarmok (jobb szót nem kaptam), a lányok kicsit értelmesebbek (szoktam is velük néha ping-pongozni). Így most próbavizsgához közeledve megint olyasmi a bajom mind mikor kisebb voltam: mi is pont azt kapjuk románból vizsgán is mint a románok (azt azért megjegyezném hogy a magyarok nálunk jobb jegyek írnak mindig (a tavalyiak kivételével mert azok nagyon gyengék voltak) mint a románok); magyarból pl. az összetett mondatot csak idén év vége felé vesszük de románból már tavaly felvettük; angol órán magyar szót általában csak úgy hallunk ha mi beszélgetünk, mert a tarárnő román. Tulajdonképp róluk sem lehet átlagban nagyon beszélni mert pl. az én román szomszédom elég kedves és segítõkész (románórára adott Eminescu kötetet stb.), de az iskolások sokszor nagyon el vannak szálva maguktól (felnőtteket meg nem igen ismerek).
Ha valami még érdekel nyugodtan írj rám
Én pl. a 2. kategóriából vagyok, semmiért sem románosítanám el a nevem és a gyerekeim is biztos megfogom tanítani majd magyarul. Románul tudogatok... (az osztályomban vannak akik folyékonyan beszélnek). Ezekhez lehet köze van annak is hogy ahol én élek sokkal több a magyar van mint román (mi most 25-en vagyunk az osztályban, 5.-ben 34-en voltunk; a románok meg 2 osztályban nincsenek összesen 10-en)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!