Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Nektek mi a véleményetek erről?

Nektek mi a véleményetek erről?

Figyelt kérdés

Alapvetően szeretek elvi kérdésekről vitatkozni, főleg kellőképpen nyitott vitapartnerekkel. Tisztelem azokat az embereket, akik kiállnak az elveik mellett, de elengedhetetlennek tartom, hogy egy vitában mindkét fél végighallgassa és alaposan átgondolja a másik álláspontját, nyitottan arra, hogy adott esetben igazat adjon neki, és megváltoztassa a saját véleményét.

Nemrégiben felmerült köztem és néhány barátnőm között az előítéletek kérdése. Röviden annyi, hogy a barátnőim olyan előítéleteket sugalló megjegyzéseket tettek egy bizonyos népcsoportra, amelyeket én nem tudtam szó nélkül hallgatni. Nem személyes okokból, egyszerűen nem tartottam helyesnek, hogy csupán néhány, az adott nemzetiséghez tartozó személy viselkedése alapján ítéljék meg az egész népcsoportot. Ezután vitatkozni kezdtünk. Én igyekszem belegondolni az ő álláspontjukba, de nem tudom megérteni őket. Úgy érzem, hogy ők sem próbálják megérteni az én érveimet, és kissé beszűkültnek érzem a látásmódjukat, ami miatt semmilyen módon sem tudok azonosulni vele. Ez még nem is lenne baj, hiszen a viták lényege éppen a véleménykülönbségben rejlik. Normális esetben szó nélkül elfogadnám, hogy az adott kérdésben teljesen másképp gondolkozunk. Azonban az előítéletesség számomra egy olyan témakör, amely mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Elképesztően zavar, hogy úgy érzem, a barátnőim egyáltalán nem gondolják át az érveimet, és semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy megpróbálják az én szemszögemből vizsgálni a dolgokat. Ezt az is bizonyítja, hogy már többször is vitatkoztunk a témáról, többnyire nagyon hasonló helyzetben, és mindig ugyanazokat az érveket soroljuk el, mintha meg sem hallanánk egymást.

Mint mondtam, tisztelem, ha valaki kiáll az elvei mellett, de ebben az esetben nem tudok elfogadni az enyémtől különböző véleményt. Teljesen elítélem az előítéleteket, és ezt velük is szeretném megértetni. Ugyanakkor nem akarom rájuk erőltetni a véleményemet. Tudom, hogy ez nagyon ellentmondásos, éppen ezért vagyok összezavarodva. Egyrészt ott van a mások véleményének tiszteletben tartása, másrészt a saját véleményem, miszerint az övék teljesen elítélendő. És most nem tudom, mit kéne tennem. Fogadjam el, hogy ők másképp gondolkoznak, vagy próbáljam megértetni velük, én miért gondolkozom így? Beszűkült látásmódra vall, hogy nem tudom megérteni az ő álláspontjukat? Én teljes szívvel hiszek a saját igazamban, de vajon nem így vannak-e ezzel ők is? Nem hinném, hogy jogom van eldönteni, mi helyes és mi nem, ugyanakkor azt sem, hogy hagynom kellene, hogy az előítéleteiket hangoztassák. Az a furcsa, hogy szerintem ők nem is gondolják nagy dolognak ezt az egész nézeteltérést, engem ugyanakkor nagyon zavar, és nem tudok napirendre térni az egész fölött. Nektek mi a véleményetek?

2015. máj. 16. 23:10
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem tudunk semmi véleményt mondani, amíg nem tudjuk egyáltalán miről van szó. Nem lehet értelmes dolgot írni ilyen általános szövegre. Konkrétan kellene a vita témája a véleményhez.

Megjegyzés még, hogy fogalmazhatnál tömörebben is. :D

2015. máj. 16. 23:20
 2/5 anonim ***** válasza:

"Én igyekszem belegondolni az ő álláspontjukba, de nem tudom megérteni őket. "

"...kissé beszűkültnek érzem a látásmódjukat, ami miatt semmilyen módon sem tudok azonosulni vele."

"...ebben az esetben nem tudok elfogadni az enyémtől különböző véleményt. "

"...a saját véleményem, miszerint az övék teljesen elítélendő. "

Ilyen hozzáállással teljesen fölösleges vitát generálni. Pontosan az hiányzik, ami egy vitát élvezetessé és értelmessé tehet, a másik véleménye, érvei iránti nyitottság és tisztelet.

Elmondhatod a véleményedet (vagy mások véleményét, amit te helyesnek tartasz :-)) minden egyes alkalommal, amikor a téma szóba kerül, de semmire nem fogsz menni vele. Amúgy előítélet ide vagy oda (vagy esetleg mégis tapasztalat, honnan tudod?), a te zsebedben sincs ott a bölcsek köve.

2015. máj. 16. 23:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Annyira meg tudlak érteni. :)

Nálunk az megy, hogy a körülöttem lévők folyton az előítéleteikkel jönnek az emberek külsejével kapcsolatban (a helyes biztosan jó fej, a csúnyával nem kell kedvesnek lenni - röviden és tömören, körülbelül erről van szó), amit én nem tudok megérteni és elfogadni. :D Azt mondják túl toleráns és kedves vagyok, de szerintem ez egy alapvető dolog lenne az emberek részéről - meg egyébként is, ez egyáltalán nem a kedvességtől és a toleranciától függ. Egyszerűen nem tudom megérteni a gondolkodásmódjukat.

Szeretem őket, de ez a viselkedés ellenszenvet vált ki belőlem, főleg amikor előttem beszélik meg ezeket. Lehet, hogy csak én vagyok túl hisztis, vagyis nekik talán annak tűnök, de nem tudom elképzelni, hogy máshogy gondolkodjak ezzel kapcsolatban. :)

15/L

2015. máj. 17. 00:03
 4/5 A kérdező kommentje:
Na jó, megpróbálom kicsit tömörebben leírni a problémát, mert úgy látom, épp csak a lényeg veszett el a magyarázataim között. Szóval a fő kérdés az lenne, hogy hagyjam, hadd csinálják, amit akarnak, mert tiszteletben tartom az álláspontjukat, vagy próbáljak meg kiállni a saját elvem és a véleményem szerint alaptalanul elítélt embertársaim mellett?
2015. máj. 17. 13:30
 5/5 anonim ***** válasza:

Természetesen igen, állj ki a meggyőződésed, az elveid mellett. Vitáról nincs értelme beszélni ilyen esetekben, a példamutatásod viszont hasznos lehet.

Az amúgy lelkiismereti, erkölcsi kérdés, hogy méltatlanul becsméreltek mellett kiáll az ember.

2015. máj. 17. 13:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!