Gazdagság egyenlő szabadság?
Nem csak a kifejezetten tehetős emberekre kell gondolni, hanem akár azokra is, akik átlagosan, vagy inkább kicsivel az átlag felett élnek.
Nem azért szeretnék jobb módban élni, mert a birtoklás tesz boldoggá, hanem a szabad választás lehetősége. Egy normális színvonalon élő ember megteheti, hogy metróra ül, ha akar, de ha nem olyan a kedve, akkor gyalogol pár megállót. Még egy szegény ha akar, ha nem, gyalogol.
Egy tehetős megteheti, hogy beül egy kávéházba egy csésze kávéra, és még süteményt is vehet mellé, még egy szegényebb örül, ha otthon jut kávéra.
Elég alacsony színvonalon nőttem fel. Hiába dolgozom, a helyzet csak nagyon kis mértékben javult. (Még mindig csak akkor vannak új ruháim, ha valamelyik ismerős lepasszolja a megunt sajátjait)
Kávézóban vagyok pincérnő, és irigykedve nézem a korombeli, nem ritkán fiatalabb lányokat, akik beülnek egy könnyvel a kezükben. Mennyivel másabb az ő életük, mint az enyém.
Vagy ha egy boltba bemegyek, én kijövök a legszükségesebbekkel, még mások veszik, ami megtetszik nekik.
Hogy adhatnám meg magamnak a választásszabadságot pénz nélkül?
A szabad választás lehetősége.
És nem tudom, mi volt 25 éve, mivel akkor még nem éltem.
szerintem a felelőtenség leginkább a szabadság..
lógsz munkahelyről, nem figyelsz a társaidra, nem vállalsz kötelezettségeket(párkapcsolat is ide tartozhat..)azt csinálsz amit akarsz
Hidd el, a penz nem tesz boldogga.
Ugyanolyan szabad vagy, mint barki. Ugyanazokat csinalhatod, csak talald meg ezeket. Ebben nincs semmi kivetnivalo. Nem egy kavezoba ulsz be egy konyvvel, hanem egy parkba. Es mennyivel jobb is.
A gyaloglas meghat csak fitten tart. Nem kotelezo elkenyelmesedni. Regen se volt metro, meg busz, mindenki gyalog jart.
A tehetosebb inkabb maganak valo ember. En legalabbis igy latom. Sajat tapasztalatbol mondom, hogy senki nem lesz boldog a penztol. Eleg tehetos vagyok, de mindenemet odaadnam azert, hogy boldog legyek. Az se szamitana, ha ennivalora se nagyon futna. Becsuld meg, aki vagy. Te tobbet ersz ezer masiknal, akik meg tudjak venni a kavejukat. Gyerekkoromban mi is szegenyek voltunk, megis -amellyire vissza tudok emlekezni- megis jobb volt minden.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy gazdagok azok, akik szegenyek.
Minél több dolgod és pénzed van, annál jobban szorongsz az elvesztésüktől. Ezt majd akkor érted meg, ha sok tárgyad és/vagy pénzed lesz. A valódi szabadság az , ha nincs semmid, nincs vesztenivalód. Ugye nem túl jó érzés belegondolni? Az anyagi biztonság megteremtésével lemondasz a szabadságodról. A biztonság és a szabadság iránti vágy közti vergődés az emberi lét fájdalmának egyik alappillére.
A feltett kérdés nagyon gyakorlatias oldalról közelíti meg a témát. Ha mélyről,akkor valóban minőségi állhat be az életedben ideig-óráig. De hosszútávon ez nem elégséges a boldogsághoz. Emberi sorsok tanulmányozásából ez világosan kiderül.
Mindenesetre érdemes dolgoznod az álmaidért, jobb egzisztenciáért, hiszen csak magad tapasztalhatod meg, hogy az a bizonyos végső elégedettségi stádium sosem jön el.
Anyám borogass, szinte orrba vert az álszentség szag... Most komolyan azt próbáljátok bemesélni szegénynek, hogy milyen szuper annak az élete, aki csak más levetett rongyait hordja, és nincs 300Ft-ja egy csésze kávéra? Akár tetszik, akár nem ma mindennek a pénz az alapja. Ezt a baromságot meg hagyjuk már, hogy minden "gazdag" lelkibeteg, meg magányos, meg össze van zuhanva és csupa szenvedés és borzalom az élete. Bezzeg aki szegény, annak ugye ott van a szeretet csodálatos minden gondot megoldó, minden számlát befizető, minden üres hasat megtöltő csodálatos ereje... Igen is boldogabb az akinek nem kell a tíz körmét lerágni hónap végén, hogy lesz-e mit enni, elviszi-e a bank a házat, kirak-e a főbérlő mert már 3 hónapja nem fizetnek, vagy hogy elmehet-e a gyerek osztálykirándulásra, tudnak-e neki téli cipőt venni. Nyilván mindenkinek vannak gondjai, de akinek a pénzügyei rendben vannak, annak máris egy problémával kevesebb.
Szóval kérdező, ha nem tetszik a mostani helyzeted, akkor változtatnod kell rajta. Nem lesz könnyű, hiszen te eleve hátrányból indulsz, jóval többet kell dolgoznod egy "jó életért". Igen, az élet nem igazságos. Határozd el magad, képezd magad, tanulj nyelveket, esetleg próbáld ki magad külföldön. Egy dolgot ne csinálj, ne süllyedj önsajnálatba! Az irigységedet használ akár motivációként. Hajrá!
Pedig azért elég sok igazság van abban, hogy valaki minél gazdagabb annál nagyobb szabadsága is van.
Egyrészről ha olyan sok pénze van, nem kell munkába járnia, nem kell fixen ledolgoznia x órát, azt és akkor csinál amit szeretne épp.
Ez szerintem azért elég nagy szabadságot ad.
Lenne pár milliárdom én is simán csak utazgatnék, világot látnék, szórakoznák, tenném amihez kedvem van. Mi ez ha nem szabadság?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!