Miért őszintébbek a Gyerekek, a Felnőtteknél? És miért viselkednek meglett 50-en túli felnőttek, óvodás szinten?
Tudod ez úgy kezdődik, hogy mindenki egyenlő eséllyel születik, és előítéletek nélkül, tisztán.
Gyerek korban még természetes, hogy őszinték, majd az ez idő alatt szerzett sok negatív tapasztalat miatt kezdik megtanulni, hogy vannak helyzetek, amikor nem éri meg őszintének lenni. A gyerekek első hazugságai serdülőkorban kezdődnek, amikor nagyon akarnak valamit, de a szülő nem engedi meg. Ebben a korban alakul át a fontossági sorrend, amikor már sokkal fontosabb a vágya, mint a szülői féltés biztonsága. ez valójában az egészséges önállósághoz vezető út, ami kereszteződik a felnőtt szülő józan eszével és tapasztalataival. Ekkor érzi először úgy a kis ember, hogy ha hazudik, vagy titkolózik, előbb eléri a célját.
Azt viszont nem értem miért keverted a kérdésbe a pszichiátrián lévő betegeket, mert ők egy eléggé speciális eset.
Másik: Egyszer nekem is azt mondta a kis unokahúgom, hogy olyan a szagom, mint az apának. Akkor épp alkohol szagom lehetett, mert ittam. Persze apa nem alkoholista, külföldön kamionsofőr, és nem iszik hónapokig, akkor lazul el, ha haza jön, és persze, hogy a kislány többször is ezt érezte rajta. A lényeg, hogy a kislány azért jegyezte meg, mert nem tudja, hogy ez nekünk felnőtteknek kellemetlen, alapjában véve nem lát benne semmi rosszat. Én láttam, mert bűnösnek éreztem magam, hogy ittam, én tudom felnőtt fejjel, hogy inni nem szép dolog, de mégis iszunk. Szóval azért volt őszinte, mert semmiféle negatív és bántó dologgal nem tudja összekapcsolni azt, hogy a felnőttből szesz szag árad. Ergo nem volt szándékában megbántani.
Gyerekként nem ismerjünk sok érzést. A félelmet, az elárultságot, a bizalmatlanságot tanuljuk.
Ha egy gyereknek minden bizalmát eljátsszuk, gyorsabban válik bizalmatlankodóvá. Felnőtt korig eljutva megannyi csalódás ér minket és a legegyszerűbb védekezés a burokba zárkózás ezek ellen.
Ki az, aki legféltettebb titkait rá merné bízni egy idegenre? Csak is egy infantilis ember (azaz a gyerek és a második gyerekkorban lévő idősek), de csak addig, amíg emiatt egyszer igazán pórul nem jár.
Ugyan így születik meg a törvénytől való félelem is, vagy az undor, vagy egyéb szociális tényező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!