Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Miert szolnak be ha valaki...

Miert szolnak be ha valaki nem hasznal, nem tud hasznalni ekezeteket?

Figyelt kérdés

Sokszor lattam mar hogy valaki kiirt valamit valahova ekezetek nelkul es egy csomoan beszoltak neki hogy miert nem hasznal ekezeteket, mi baja van, h_lye-e, nem tudja-e hogy kell, mit gyalazza a magyar nyelvet, miert ilyen igenytelen, ilyen szoveget mar nem is erdemes elolvasni, stb.

Ugy elszornyedtem hogy ilyen csopp dolgokert mar ennyien tamadjak az embert es ilyeneket felteteleznek rola. Foleg hogy en sem tudok mindig ekezettel irni.

Nem gondolnak bele a sertegetok hogy valakinek nincs ekezet a gepen, laptopjan, telefonjan vagy akarmijen amirol ir, nem akar kulon venni a gepehez billentyuzetet, nem akarja atallitani vagy kicserelni a mar meglevo billentyuzetet mert mondjuk nincs ra penze vagy csak nem akar erre kolteni, nem tartja fontosnak, esetleg nem tudja hogy kell, nem akarja folyton bemasolgatni az irott szovegebe az ekezetes betuket, nem akarja/nem tudja megtanulni az osszes ekezetes betu Ascii kodjat vagy csak valamilyen okbol igy kenyelmesebb, egyszerubb neki az iras?

Szerintem inkabb az a gyalazat amikor valaki ekezetekkel egyutt is (vagy akar anelkul is) ugy fogalmaz es olyan a helyesirasa mintha valami fogyatekos analfabeta lenne.

Szemelyes sztori: Mikor megkaptam a laptopom (amirol most irok es nem ekezetes a billentyuzete) eloszor nehez es zavaro volt ekezetek nelkul irni, ezert atallitottam a nyelvet magyarra, mert ugy szoktam meg. A biztonsag kedveert kis tapados cetliket raktam az eredeti gombokra a magyar megfelelojukkel. Mi tortent? Mindegyik bekapcsolas utan visszaallitotta magat angolra es nem volt hosszu i.

2014. jún. 18. 23:56
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Engem csak akkor zavar ha xart olvasok szár helyett és nem értem a lényeget. :))
2014. jún. 19. 07:44
 12/19 anonim ***** válasza:
Én speciel tiszteletlenségnek gondolom, ha valaki ékezetek nélkül ír (ha egyébként megtehetné) és nem tartom mentségnek azt sem, hogy így gyorsabb, mert aki velem chatel pl. és annyi időt sem hajlandó rám szánni, hogy megkeresi az ékezetes betűket, akkor az ne is beszéljen velemi inkább, bár a telefonosokkal elnéző vagyok, de ott is van a legtöbb telefonon lehetőség billentyűzetszerűen gépelni és ott viszont ott vannak az ékezetes betűk is és semeddig nem tart tovább azokat lenyomni, mint a rövid magánhangzókat. A "mien"-ről meg az a véleményem, hogy rendkívül buta és primitív, aki használja és általában nem is vagyok hajlandó egy olyan valakivel írásban kommunikálni a szükségesnél tovább.
2014. jún. 19. 07:52
 13/19 anonim ***** válasza:
17%

A nyelvtan náciknak mindegy, beléd fognak kötni. Mert az nem igazi nyelvtan náci, aki nem talál indokot egy amúgy nem annyira botrányosan sz@r hozzászólásban. Ez a mottójuk. Ők azok, akik tollbamondáskor a huncutságoknál, (vessző, pontos és ly-os jé, kettős mássalhangzók és barátaik) alig tudták leplezni kuncogásukat. A többi szerencsétlen barmon röhögtek, akik tuti elhibázták. Csak ők a nyelvtan árja faj. Csak ők írnak helyesen. Nehéz a szűk körükbe kerülni. Nem elég helyesen írni. Úgy is kell gondolkodni, ahogy ők.

Mellesleg, ők pontosan azok az emberek, akik a szarkazmust nem értik. Illetve semmilyen más stílust sem. Így egy szöveget csak egyféleképpen tudnak értelmezni. Például ezt csak kötekedésnek és gúnyolódásnak. Ami részben is igaz is, de a túlzásokat nem veszik észre, erre felülnek és bosszúból lepontoznak. Segítek nekik. Jobb alsó sarokban találják :P

2014. jún. 19. 08:32
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem, kifejezetten az ékezetmentességbe belekötni már szemét dolog. Viszont, vannak helyzetek amikor azért megerőltethetné magát, és kivárhatná míg megjelenik a telefonon az ékezetes karakter, legalább abban az estben, ha nem értelmezhető a mondata az ékezet hiánya miatt.

Pár személyes érv az ékezetes karakterek mellett:

- Telefonra simán letölthető teljes, ékezetes karakteres billentyűzet

- Beállíthatod hogy milyen sebességgel ugorjon fel a karakterlista, és akkor igényesen tudsz írni. Gondolom ha valaki telefonról irkál, akkor nem az a +-pár másodperc számít majd üzenetenként.

- Ismerősömnek angol billentyűzet van, simán be van állítva a magyar nyelv, és kb 10 perces tanulással kitapasztalható melyik ékezetes karakter hol van. Kivéve hosszú i, az tényleg nincs. :)

De abban igazad van, hogy 1-2 elírásba, és ékezethiányba belekötni felesleges, sajnos sokaknak csak ennyire futja.

2014. jún. 19. 09:18
 15/19 anonim ***** válasza:

Én nem röhögtem ki senkit tollbamondáskor, de mikor a körülöttem ülők könyökkel kocogtattak, és engem kérdezgettek, mit hogyan kell leírni, akkor jó voltam. Amúgy meg nyelvtan náci. Nyilván.

2014. jún. 19. 10:43
 16/19 anonim ***** válasza:
Ja, kérdező, valószínűleg azért szólnak be, mert a magyar nyelvben igen hangsúlyos szerepe van az ékezetes betűknek, ha valamit rövid vagy hosszú magánhangzóval írsz, egész más lehet a jelentése. És így rengetegszer egy katyvasz, amit ékezetek nélkül ír valaki. Hát kb ezért.
2014. jún. 19. 10:45
 17/19 anonim ***** válasza:
Szegény bunkó, sértegetik, ha nem ír ékezetes betűket és ezt szóvá teszik neki!!!! Meg is érdemled, tanulj meg írni, vagy ne reklámozd a műveletlenséged nyilvánosan, főleg ne az legyen a hülye, aki tud írni!!!!!!!!
2014. jún. 19. 15:28
 18/19 anonim ***** válasza:

Ékezetek nélkül is meg lehet érteni 90-95%-ban.

Ennélfogva aki ezt nem képes felfogni, az gyakorlatilag a retardált kategóriába tehető.

Egyébként kérdező, a magyar ábécé összes betűjét elő lehet állítani egy egyszerű módszerrel:

A felső számsoron a számoknál vannak kis ékezetjelek. Namost, megnyomod az AltGr + kívánt ékezet gombot, majd az alapbetűt és voilá.

Kár hogy ez a módszer nem túl ismert. Ráadásul nemcsak magyar betűket lehet (ý; ů; â; ô; ă; î; ě; č; ć; ą és társaik)

2014. jún. 19. 18:57
 19/19 anonim válasza:

Vannak, akik adnak magukra és fürdenek rendszeresen, és vannak, akik nem adnak magukra, így büdösek. Csak azért, mert büdös, nem kell sértegetni senkit, hiszen lehet, hogy nincs szappanja, netán nem akar, nem tud erre időt áldozni, vagy csak nem tartja fontosnak.

Az ékezetekkel való írás, ékezetes billentyűzet beszerzése is igényesség kérdése. Van, akinek fontos, van, akinek nem az. Van, aki büdösen érzi jól magát, és van, aki igénytelen írásképpel.

2014. jún. 30. 10:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!