Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Hogyan tudnék változtatni?

Hogyan tudnék változtatni?

Figyelt kérdés

13 (14 leszek még ebben az évben) éves vagyok. A gondom pedig az, hogy sokszor nagyon magányosnak érzem magam. Nem azért, mert nem lennének barátaim. Hanem inkább nincs egy bizalmas ember se, akivel meg tudnám beszélni azokat a dolgokat, amit másokkal nem. Volt nem régiben egy ilyen ember. De sajnos már régóta nem mondhattam neki sem a bajaimat. Mert folyton csak "értem", "szegénykém" választ kaptam rá. Aztán jött, hogy neki milyen rossz, vagy olyan téma, amivel tudta, hogy nem tudok semmit se kezdeni. Ennek az embernek is sokszor volt rossz kedve, és kevesebbet is tudtunk beszélni hívásban. Viszont olyankor állandóan beszéltem, pörgettem a témákat, hogy ne legyen az a kínos csend. Ha láttam, hogy baja van bohóckodni kezdtem és felvidítani próbáltam. Nem sikerült. S aztán a hívások megszűntek, chatelés, és mostanra már nem több hete nem beszélünk. Én pedig sokszor nagyon magányosnak érzem magam. Szomorú vagyok, és van amikor a feszültség hirtelen rám tör és nem tudom kiadni sehogy. Nem tudok mérges lenni és egyszerre valamilyen módon kiadni, nem tudok sírni, hogy azzal megkönnyebbüljek, se semmi. Mégis érzem, hogy kezdek szétesni, összeroppanni. És nem mondhatom el senkinek, a családomban sem, mert nincs ott se egyetlen olyan személy, akiben meg tudok bízni. Akinél tudom, hogy nem kapom máris milyen idióta vagyok, ha esetleg az voltam. Hogy nem kell félnem attól, hogy elmondjam.

Sajnos az önsajnáltatásra is van hajlamom, de igyekszem kerülni. Nem terhelni olyanokat a bajaimmal, akik csak picit vannak közel hozzám.

Az iskolában is igyekszem mindig vidám lenni. Aranyos, kedves, közvetlen, aktív lánynak lenni, aki néha fárasztó, de lehet szeretni. Ez eddig sikerült is, eddig csak háromszor voltam nagyon kiakadva, lehangolva ott. Ebből is egy esetnél vették észre, hogy baj van. Akkor felvidítani próbáltak, és úgy ahogy sikerült is.

De szeretnék változtatni. Nem akarok önsajnáltató lenni. Nem akarom, hogy feszült legyek úgy, hogy nincs előzménye, ki szeretném tudni adni a dühömet, nem akarok magányos lenni. Szeretném, ha nem csak néha átmeneti állapot lenne az, hogy jól vagyok, ami egy-két napig megy. Hanem inkább állandóan, és ritkán rossz kedvűnek lenni.

Elnézést, ha valamit kihagytam. Igyekeztem tömören fogalmazni és lényegre törően.

Előre is köszönöm a válaszokat!

13/L

2014. jan. 15. 20:38
 1/4 A kérdező kommentje:
Elnézést elírtam a "nem több hete nem beszéltünk" helyett "több hete nem beszélünk". Még egyszer elnézést.
2014. jan. 15. 20:46
 2/4 anonim ***** válasza:

Változni "akarni" nehezebb, mint megfigyelni, ahogyan változol és változik körülötted minden.Tehát ne "akarj" változni.

Ehhez nem kell erőfeszítés, csupán elfogadás és megértés önmagaddal szemben.

Valódi lényed csak megfigyel, és nem beazonosul.

Valódi lényed az, aki mentes minden múltbéli beidegződéstől, minden múltbéli történéstől, berögzült reakcióktól.Ahhoz, hogy változz, csak a felesleges eddig felhalmozott információtól kell megszabadulnod.Azoktól az önmagadra aggatott jellemzőktől, amelyekkel beazonosultál.Azoktól a mások által rád aggatott jellemzőktől amelyekkel szintén csak beazonosultál.

Van benned egy pont ami tudja, hogy mit szeretnél.És ez a pont, valódi lényed.Csak még a beazonosulások hatása alatt vagy, mert mindez nem tudatosult.

Tehát tudatosítsd mindezt, és képes leszel csak mint megfigyelő jelen lenni egy adott helyzetben.

Megfigyelheted magadat ahogyan épp dühös vagy, és egy párnát versz mondjuk.De nem ártasz senkinek, csak a dühödet vezeted le, ami a tested és az elméd feszültségéből ered.Vagy épp sírsz, mert ahhoz van kedved.De mint megfigyelő, nem kötsz a síráshoz gondolatokat, érzéseket, csak megfigyeled, hagyod megtörténni.Eleinte lehet egy gondolat hatására kezdődik a sírás.De később már csak megtörténik.

Egyre többet lesznek spontán reagálásaid jelenben, és mindez annak hatására, hogy elvonatkoztatsz a múlttól.

A nem beazonosulás és az elvonatkoztatás, nagyon fontos.

Találd meg azt a pontot magadban, ahol képes vagy csak megfigyelni a dolgokat magad körül.És ez a pont lesz a változásod kezdete.

2014. jan. 15. 22:55
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, igyekszem megfogadni a tanácsot. ^^
2014. jan. 16. 18:11
 4/4 anonim ***** válasza:
Egy (aranyos) 13 éves vagy, egy kamasz, teljesen normális, amiket érzel. Dúlnak benned az ambivalens érzelmek, ez természetes, mikor nem, ha nem most? Túl leszel rajta, sokat fogsz még változni. Mit is mondhatnék? Ebben a korban az egész világ a tiéd, használd ki a benned lévő feszültséget: sportolj, kirándulj, járj olyan közösségbe, ahol jól érzed magad (saját korosztályod). Mit szeretsz? Befelé vagy kifelé forduló vagy? Aszerint válassz elfoglaltságot. Vallásos vagy? Egyházi közösségekben fantasztikus jó ifjúsági csoportok vannak. Keresd a vidámságot és a jó, okos társaságot. Ne legyél olyan sokat egyedül, még ha befelé forduló is lennél. Olvass bármit, ami tetszik és olvass sokat. Az olvasás megvigasztal, egy jó könyv mellett nem érzed azt, hogy magányos lennél.
2014. febr. 3. 02:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!