Szerintetek a vendégnek mennyire van beleszólása abba, hogy a vendéglátó kit hívjon még meg a rendezvényére?
Pl. elmész X-hez és őt meghívod, de ő azt szeretné, hogy Z is ott legyen, akit te esetleg nem ismersz, vagy nem is vagy vele jóban. Vagy ha már tart a buli, és X is ott van, közölheti-e veled, hogy szólhatna-e Z-nek, hogy jöjjön.
Mert szerintem semennyire, a vendég ebből a szempontból úgymond "nem rendelkezik".
"közölheti-e veled, hogy szólhatna-e Z-nek"
Ez ellentétes, itt van a kutya elásva. A mondat második fele egy kérdés, rákérdez, hogy hívhatna-e valakit, aki szerinte illene ebbe a buliba. Ez a legtermészetesebb dolog a világon. Ő pedig nem "közli veled", hanem rákérdez.
A vendég (X) szólhat, hogy Y-nal nem szivesen találkozna - a vendéglátó meg eldönti, hogy neki mennyire fontos Y is. Ha igen, akkor X-nek van lehetösége eldönteni, hogy elviseli Y-t vagy marad otthon. Megtiltani nincs joga.
Ha X azt szeretné, hogy Z - is ott legyen, rákérdezhet, hogy a vendéglátó meg akarja-e hívni Z-t, választ, akár igen, akár nem, el kell fogadnia, viszont meghívni X-nek semmi joga sincs. (Megívni saját magához tudja, más valakihez semmilyen esetben sem!)
3-as: még akkor is a vendéglátó joga eldönteni, kit akar meghívni (és kit nem), illetve ha a pár másik tagját is szivesen látná, akkor is a vendéglátó hívhatja meg, a pár jelen lévö tagja nem.
Ugyanis hiában vannak hosszú ideje együtt, ha a másik fél a vendéglátónak valamiért nem szimpatikus, akkor nem várható el töle, hogy ennek ellenére vendégül lássa. A pár már meghívott tagjának csak annyi joga van, hogy adott esetben nem megy oda a párja nélkül.
Én azt meg szoktam kérdezni, hogy XY ott lesz-e, mint ahogy azt is közlöm, hogy ha XY ott lesz, akkor én nem leszek ott.
Az általad vázolt esetben a meghívott megkérdezheti, hogy XY-t hozhatja-e magával a vendégségbe, neked pedig jogod van azt mondani, hogy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!