Hogyan tudnék segíteni külföldi férjemnek a beilleszekedésben?
Mindketten 30 évesek vagyunk,
fél éve házasodtunk össze, de már tavaly nyár óta itt él Mo-n. Ő spanyol származású, és alapjáraton elég visszahúzódó típus és nehezen nyit az emberek felé. Tanítottam neki pár dolgot magyarul, de beiratkozott egy magyar nyelvtanfolyamra is.
Egy kisebb városban lakunk és kevesebben beszélnek angolul, bár próbálkozik magyarul, de a legtöbbször nekem kell fordítgatnom, ha esetleg valakivel próbál beszélgetni. Ha egy ismerőseimmel találkozunk az utcán, ők is inkább velem beszélnek, barátomat inkább ignorálják, mert a legtöbbjük nem tud kommunikációs szinten beszélni angolul.
Neki kellene emberek közé menni, és gyakorolni a nyelvet, amíg nem tudja, addig értelemszerüen kimarad mindenböl.
Hagyd, hogy rá legyen kényszerítve a tanulásra, nem fordíts neki, mert így nem tanulja meg soha a magyart.
Csak az segít, ha NEM segítesz neki, hanem egyedül kell elboldogulnia magyarul. Amíg a nyelvet nem tudja/nem használja, addig lehetetlen a beilleszkedés.
Küldd el egyedül bevásárolni vagy olyan helyre, ahol magyarul KELL tudni, rohamosan meg fogja tanulni.
Az én férjem sem beszél magyarul, de lássuk be, hogy ez egy rohadt nehéz nyelv, angolul viszont - még ha nem is teljesen helyesen - azért nem olyan hű de nehéz megtanulni, nekem fura, hogy a barátaid nem tudnak vele beszélgetni, azért a 30-asok már mind tanultak vagy angolt, vagy németet. 37 vagyok, én is csak az iskolában tanultam, de már 14 évesen sem okozott gondot angolul megszólalni. Vagy a barátaid milyen nyelvet tanultak? Németet? Még azt is könnyebb megtanulni, mint a magyart 🤷🏻♀️
Mondjuk én ezt nem nagyon tapasztaltam, általában próbálnak a férjemmel is beszélgetni, akkor is, ha nem beszélnek tökéletesen angolul, a lényeg, hogy érteni lehessen. Igaz, a férjem kimondottan közvetlen, barátkozó típus, ha látja, hogy nem értik, akkor mutogat, próbálja használni azt a pár magyar szót, amit ismer, elmondja franciául is, bár azt mégkevésbé értik, de általában működik a kommunikáció valahogy.
Ugyan ebben a szituációban vagyok csak mi nem Magyaroszágon élünk hanem látogatni szoktuk menni. A barátaim, ismerőseim nem tudnak angolul így nem próbálnak meg vele beszélni, ő nem érti meg a téma az asztalnál. A feleségem is csak alap szavakat tud magyarul és nem ért összefüggő szövegeket vagy mondatokat. Ő is zárkózott tipus.
Én ezeket csinálnám ha hazaköltöznénk. Olvastass vele magyarul hogy menjen neki a kiejtés , barátkozzon a szavakkal még ha nem is tudja a jelentésüket.
Beszélj hozzá magyarul először csak szimpla mondatokat mondj amiket gyakran használtok a közös nyelvben is pl hogy "megjöttem" "mi az ebéd" "elmegyek tusolni".
Ha ő is tesz bele enrgiát akkor 1 év alatt alap társalgási szintet el lehet érni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!