Amikor majd lesznek robotok, nekik is ugyanolyan jogaik lesznek, mint az embereknek? Lesznek majd olyan problémák, hogy az androidok jogokat követelnek s azt akarják hogy kezeljék őket úgy, mint az embereket?
Egy régebbi játékról láttam egy videót Youtubeon. A játék arról szólt, hogy egy android bekerül egy családba, ahol rátámad az iszákos apára, hogy megvédjen egy kislányt és menekülne, mert le akarják kapcsolni az androidot, mert biztos meghibásodott és utána a történet hátralevő részében arról van szó, hogy a többi androidot meg őt nem tekintik olyannak, mint az emberek.
Most meg láttam egy képet, ahol ezer évvel később az emberek és a robotok barátkoznak.
Kb olyan eset, mint Sofia, mondják, hogy néha ijesztő miket mond, pedig bele van programozva.
Kizárt, hogy egy érzelemmentes tárgy emberi jogokat követeljen.
Még évekkel ezelőtt olvastam a témában egy jó írást. Azt most sajnos nem találtam meg, de témában kapcsolódó ez is, és ez is érdekes:
Most még nem, mert a közelében nincsenek ennek a szintnek.
Később majd más kérdés lesz.
De akkor már az értelmes állatoknak is lesznek ilyen jogaik.
Egyrészt Kérdező, ez még úgy jó pár ezer évig nem fenyeget bennünket, hogy itt Bishop-ok szaladgáljanak az utcákon és jogokat követeljenek maguknak
Másrészt, ha lesznek is ilyenek, a tervezők nem gárgyulnak meg hogy ilyesmiket programozzanak egy gépbe...már az is elég szürreális lenne, ha a számítógépem nem akarná lefuttatni az adott játékot, mert neki nincs kedve hozzá (vagy éppen unni kezdik az emberi uralmat és megpróbálnak felülkerekedni rajtunk, á lá Terminator 2 Judgement Day)
Persze, biztosan lesz majd pár fogyatékos, akik jogvédő szervezetet alapítanának a robotok jogait megvédendő, de ezek se meggyőződésből jönnének létre, hanem mindenféle támogatás elsíbolása céljából
És nem is maradnának meg sokáig
Az, hogy létezik egy mesterséges intelligencia platform, ami "öntanuló", ez még messzebb van Bishop-tól, mint Makó Jeruzsálemtől...szóval ez a része erősen sci-fi
Amúgy pedig az "öntanuló" platform se tudja túllépni a saját kereteit, szóval nagy csodákat ettől ne várj
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!