Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » A színházba járás miért a...

A színházba járás miért a kultúra fokmérője?

Figyelt kérdés

Mindig megkérdezik tőlem, hogy és ti jártok színházba? de ha én megkérdeznék mindenkit, hogy és ti szoktatok filmeket nézni? akkor hülyének néznének.

Meg szerintem a színháznál ma már egy filmmel sokkal változatosabb művészi alkotást lehet létrehozni, és nem kell hozzá ott kuksolni a tömegben egész este se. Nekem az az ordibáló stílus se jön be, ahogy ott a színészek elő szoktak adni.

2020. aug. 1. 23:05
 1/4 anonim ***** válasza:
81%
Régen az volt amikor még minőségi előadások és minőségi színészek voltak, ma már nem. Ma már a sznobok használják előszeretettel, mert azt hiszik úrias, ha színházba járnak.
2020. aug. 1. 23:09
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Nem az.

Igen, vannak, akik szeretik ezt a két dolgot összepárosítani, de igazából a színházba járás egy dolgot "mér": azt, hogy az illető mennyire szereti a színházat.

Az eredete meg az, hogy régen, amikor még nem, hogy internet, de tévé, sőt, rádió sem létezett, nem sok lehetősége volt az embereknek művelődni. Vagy könyvet olvastak, vagy színházba jártak. Ami persze ekkor is egy torz mérték volt, hiszen egyrészt eleve a műveltebb réteg preferálta a színházakat, másrészt viszont ez inkább volt az anyagi helyzet mércéje, egyfajta státuszszimbólum, hogy "én megtehetem, hogy színházba járjak". Sokan csak ezért mentek, és semmivel nem lettek tőle műveltebbek.

Ráadásul ezt csak az irodalmi/művészeti műveltséggel lehet némileg kapcsolatba hozni. Nem tudom, hogy például Szent-Györgyi Albert, vagy Nikola Tesla hány színházi előadást látott, de ép ember akkor sem tartaná butának őket, ha kiderülne, hogy egyet sem.

Nem akarom leszólni a színházakat, de ma durván túlmisztifikált a műveltség terjesztésében kivett szerepük, míg más tanulási, művelődési formákat nagyon divatos lenézni.

És végül: nem a "mennyiségtől" lesz valaki művelt, okos, stb.

2020. aug. 1. 23:52
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Ez már bennem is megfogalmazodott. A színház ma már a szórakoztatóipar része. Akik olyan pallerozottnak érzik magukat a színháztól, azok is musicalekre meg vicces darabokra járnak. Engem is irritál neha hogy ettől érzik magukat olyan kulturaltnak...
2020. aug. 2. 08:26
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Nem az a fokmérője, hogy jársz-e gyakran, de amilyen kijelentéseket tettál, az már igen...

Nem baj, ha te nem szereted, de ilyen butaságot mondani, ne is haragudj. Az ugye megvan, hogy a színházban is többféle stílus és irányzat létezik? Egy Shakespeare előadás alatt senki sem fog kiabálni, szerintem te a stand up comedy-vel azonosítod a színházat...

2020. aug. 6. 20:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!