Így hogyan legyek illemtudó a "mai" lányokkal?
Alapvatő illemszabály, hogy pl étterembe, szórakozóhelyre ki lép be elsőként, vagy, hogy ki nyújtja a kezét először..
PL.: Étterembe a férfi lép be elsőnek, "biztosítva a terepet" terja az ajtót és beegnedi a nőt. Kifelé, pedig a nő megy ki elsőnek..
bemutatkozásnál a nő nyújtja elsőnek a kezét..
Egyik órán a tanár csak úgy megkérdezte, hogy tudjátok-e mi a helyes az ilyen helyzetben.. A lányok egyből rávágták, hogy hát persze, hogy a nő megy be elsőnek, mert övé az elsőbbség..Erre a tanár elmondta, hogy nem így van, mindig a férfi lép be elsőnek..
Erre felháborodva mondták, hogy de ez mekkora pofátlanság.. És örömömre mindegyik fiú (8-an velem együtt) fogta a fejét, hogy jézus isten ezek a mai lányok..
Ha JÓL cselekszem, akkor parasztnak fognak gondolni "ezek" a lányok, de viszont ha eljátszom, hogy a nőt engedem be elsőnek és pont egy illemtudó csajt viszek étterembe, vagy szórakozni, akkor meg ő fog parasztnak nézni..
Másik meg, hogy bemutatkozásnál a bunkó férfiak nyújtják a kezüket a nőnek, pedig fordítva illik.. És ezt hálistennek a nők 99%-a tudja... De mi van, ha nem, és megsértődik, hogy az illemtudó férfi várja a nő kéznyújtását..
Na akkor most mi van?
Elmondom ezek honnan erednek:
1920-as években a szórakozóhelyek nagyon veszélyesek voltak, így rászoktak arra, hogy a férfi megy be elsnek, ellenőrizni a helyszínt, sé tartani az ajtót a hölgynek..
Régen, mikor a kézcsók volt "rendszerben" a nők nyújtották kezüket "csókra", nem a férfi hajolt le és csücsörített, hogy majd a nő odatolja a kezét...
Jaa, hát az igaz... Meg igazából az zavar is, hogy szentül meg vannak győződve, hogy a nőé az elsőbbség..
Lehet, hogy elavult, de ha bemész egy elegéns étterembe, 5 év múlva se fog jönni egy olyan páros, ahol a nő ment be elsőnek...
Igazából én nem találkoztam olyannal, aki ezeket véresen komolyan venné.
Amúgy foghatod a fejed, de én is huszonévesen tudtam meg, hogy nekem kéne kezet nyújtanom, ha férfival beszélek. Szerinted ha se a szüleim, se a suli nem volt hajlandó ezt megemlíteni, akkor magamtól kellett volna tudnom? :D
Amúgy az étterembe való belépéssel kapcsolatban...
Ezt a szabályt pl. ismertem mindig, hogy oda a férfinak illik előbb bemennie, de kvázi az összes férfi ismerősöm "tuszkol" olyankor előre, hogy a hölgy menjen előre. Szóval már annyira megszoktam, hogy bár tudom hogy nem ez lenne az illendő, már elébe megyek a parttalan vitának, és előre megyek.
Mondjuk hozzáteszem, sok illemmel foglalkozó cikket olvastam, és ebben volt ellentmondás, van aki szerint ez a szabály ma már tényleg elavult, és nem érdemes foglalkozni vele, alkalmazzuk inkább a "hölgyé az elsőbbség" szabályt, szóval fene tudja.
""mindegyik fiú (8-an velem együtt) fogta a fejét, hogy jézus isten ezek a mai lányok.."
Ezt azért ne várd, hogy elhiggyem. A legtöbb fiúnak ugyanúgy fogalma sincs az illemről, mint a lányoknak." Jaja, ezen jót röhögtem én is, a modoros kamu. Azok a csodálatos mai fiúk, akiktől konkrétan én is és testvérem is tart, ha háromnál többen vannak, mert a nőket alázandó zsákmánynak nézik...
jaaaj, hát nem kell véresen komolyan venni!!!!
Csak egyszerűen megtiszteljük a nőt azzal ,hogy illedelmesen viselkedünk..
Nagyon jól tudom, hogy sokak szerint ez elavult..
És hidd el nyugodtan, mind a 8-an tudtuk (fiúk), hogy ez így van... Talán 2 vagy 3 lány mondta, hogy a férfinak illik elsőnek bemenni...
De kezdem azt érezni, hogy ezt csak azért írjátok, emrt egy gyerek jól tudja... :(
Mi ezeket az illemszabályokat általános iskolában tanultuk. És igen, én megítélek embereket az alapján, hogy ismerik és alkalmazzák-e 😃 Nem baj, ha nem tudja valaki, attól én még kategórizálok a fejemben. Szerintem nem divatja múlt dolgokról van szó. Sok embert tartja őket, legalábbis az én környezetemben...
24N
Ez hosszú lesz, előre bocsi.
Elmondom, hogy engem nem "mai" lányként mi zavar az egészben.
Az első, hogy ez egy ember alkotta, "man-made" szabályrendszer. Tehát nem egy egyetemes igazság, hogy 1+1=2, nem tudomány. Valaki leült, és kitalálta, mint a Harry Pottert. Talán a kardos magyarázatban van valami logika, de nem tudom, mennyire volt régen elterjedt, hogy útonállók szerelmespárokat támadtak meg.
Szűrőnek szerintem nem jó, mert én ismerem a szabályokat, de nem tetszenek. Nem tudom, egy férfi mit von le abból, hogy én szeretem, ha előre mehetek étteremben. Hogy "na, ez a lány úgy viselkedik, ahogy elvárom"? Mert az én tapasztalatom az, hogy az udvariasan VISELKEDŐ férfiak nagyobb százaléka udvariaskodás után nőnek tart, de a rossz értelemben. Ő a férfi, az ember, én meg csak a nő, a mellék. Aki nem bírja magának kinyitni az ajtót, ezért segíteni kell neki. Aki nem lehet egyenjogú, aki takarodjon főzni. (Vannak persze kivételek, sajnos kevéssel találkoztam.) (Még egy zárójel: a *viselkedő* azért van nagybetűvel, mert ég és föld a különbség az udvarias és az udvariasan viselkedő emberek között.)
Szűrőnek azért is rossz, mert bemagolni egy szabályt, és aszerint viselkedni könnyű, de onnan saját gondolatokat alkotni már nehéz. Mondok egy példát.
Irodaházban dolgozom, a második emeleten. Ott csak mi, egy pici cég vagyunk, és egy nagyon nagy. A harmadikon rengetegen vannak, mindenkinek a nyakában beléptető, tehát látom, hogy melyik cégnél dolgozik. A többség a harmadikra megy, én ezért szeretek utoljára beszállni a liftbe, mert akkor csak kiugrom, és mehetnek tovább.
Az udvariasan VISELKEDŐ férfi azt a szabályt magolta be, hogy előre kell engedni a nőt. Ennek eredménye sokszor, hogy egy csomó idegen a falhoz lapít engem. (Ha babakocsival szállnak be, azonnal elnézést kérek, és inkább kiszállok, mert nagyon klausztrofob érzés.)
Na és akkor megáll a másodikon a lift, és mivel az etikett ezt már nem taglalta, nem szállnak ki, hogy kiengedjenek, hanem végig kell dörgölőzni egy csomó emberen. De plázában is volt ilyen, laptoptáska, két szatyor, plusz saját táskám, bácsi áll előttem, és mutatja, hogy szálljak csak ki. Erre kiszállt ő is, ahol én. Nem kellett volna annyit logisztikáznom a csomagokkal, ha kiszáll.
Tehát sokszor a logika rovására megy az egész, és ez nagyon dühítő. Hidd el, én nagyon örülnék, ha csupa Mark Darcy venne körül, akik udvariasak, ÉS nem lenézésből, vagy szabályszeretetből, hanem önmaguktól.
(Az másik téma, amikor a srác csak addig és azzal a nővel udvarias, akit meg akar dugni, az idős nénit meg fellöki.)
18-asnak nagyon is igaza van! Ez az, amit úgy szoktak mondani régebben, hogy "volt gyerekszobája". Vagyis megtanulta az alapvető udvariassági szabályokat. Nem úgy viselkedik, mint aki most jött ki az őserdőből.
Jellemző a gyk-ra, hogy 18. válaszoló e pillanatban 0%-on áll. Most már több lesz, mert nyomtam rá egy zöld kezecskét. ;-)
47F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!