Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Elköszönösékor a "Köszöntem"...

Elköszönösékor a "Köszöntem" formula udvariasnak számít idegenek közt? Vagy csak nekem furcsa?

Figyelt kérdés
Miért nem jó a hagyományos "Viszontlátásra"?

2019. nov. 29. 12:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
94%

Helytelenül használt, ha az van, amire gondolok.

Pl van, amikor jön Veled szembe valaki, épp dobozokat cipel vagy csak gyorsan halad és ellépsz előle. Ilyenkor mondod, hogy "Vigyáztam!". (Nem leteremtő stílusban persze, elvégre nem rászólsz ilyenkor az illetőre, csak bizonyosítod róla, hogy észrevetted, hogy jön és nem tudott megkerülni, ezért elálltál az útjából.)

Gondolom a köszöntem-et is hosnló módon használják. Pedig a "Köszöntem!" akkor használatos, ha megköszönsz valamit.

Én pl irodában csak úgy tudnám elképzelni, hogy valaki berogob valamivel, amit kölcsön kapott, leteszi, megszólal, hogy "Köszöntem!" és elmegy.

De úgy nem, hogy nélgykor valaki feláll, felveszi a kabátját, körbenéz és megszólal, hogy "Köszöntem!". Mit köszön meg? Hogy nem dobtuk ki az irodából nyolctól négyig?

2019. nov. 29. 13:06
 12/18 anonim ***** válasza:
94%
Elolvastam, amit belinkeltél. Szerintem itt a figyelmet köszönte meg és pattant. Írhatta volna, hogy "Köszöntem a figyelmet, pattantam"
2019. nov. 29. 13:09
 13/18 anonim ***** válasza:
94%
Ha futárról van szó, és adtál borravalót, akkor szokták mondani, hogy köszöntem. De akkor is illik odabiggyeszteni mellé, hogy Köszöntem, viszontlátásra!
2019. nov. 29. 13:43
 14/18 anonim ***** válasza:
94%
A linkben is köszönöm értelemben használja, nem elköszönés. Kvázi "köszi (a figyelmet), én léptem!" Csak hiányzik a végéről az elköszönés.
2019. nov. 29. 14:10
 15/18 anonim ***** válasza:
94%
Én se hallottam még simán elköszönéskör használni.
2019. nov. 29. 14:17
 16/18 anonim ***** válasza:

Idegenek között is lehet használni, de nem elköszönésre.

Pl.

Amikor a tömött vonaton végigmegy a kalauz és mindenkinek rápillant a felmutatott jegyére és csak annyit mond, hogy köszöntem, köszöntem... és halad is tovább.

2019. nov. 29. 15:28
 17/18 anonim ***** válasza:
Modor Tibi elköszön.
2019. dec. 1. 07:04
 18/18 anonim ***** válasza:
Úgy hallottam már, hogy köszöntem szépen mondjuk a figyelmet vagy bármit. Nekem nem tetszik, bántja a fülem és olyan magyartalan.
2022. okt. 4. 21:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!