Vannak olyan egyetemi szakok amiket lenéztek, feleslegesnek tartotok? Ha igen, mik ezek?
Nincs, csak olyan, amiben nem igazán hiszek, hogy ha az az egyetlen diplomád, akkor sokat lehet vele kezdeni. (De ha valaki azt mondja, hogy neki sikerült, készséggel elhiszem és elfogadom.)
Ilyen pl a már említett szabad bölcsészet, filozófia. Ezeket se tartom fölöslegesnek, de inkább másoddiplomának tudom elképzelni.
Inkább a mentalitást tartom lenézendőnek, mikor valaki egy mindegy milyen szakot csinál úgy, hogy nem is érdekli, csak "legyen meg a papír"...
Nehéz elképzelni, de a filozófiának is van gyakorlati alkalmazása, például az etika, ami manapság a mesterséges intelligencia fejlesztésnél válik egyre fontosabbá. Pl. az önvezető autó hogyan priorizáljon: áldozza fel a sofőrt, ha ezzel több gyalogos életét mentheti meg? - ahhoz, hogy erről döntsenek majd a szabályozók (törvényhozók), nagyon átgondolt érvrendszert kell csatolni, ehhez is jól jön a filozófia(i gondolkodás).
Magasabb szinten pedig, amikor már nem értjük, hogy az önállósult AI mit miért csinál, egy jól képzett (nyilván a számítástechnikához, "mindenhez is" értő:) filozófus több irányban kérdezgetheti az AI-t, a filozófiatörténetben eddig kidolgozott, különböző gondolkodásmódok mentén. (A logikát is a filozófusok "találták fel"...)
Nincs. Én ugyanannyira becsülök egy olyan embert, aki gépészmérnökit végzett, mint egy olyat, aki kommunikáció és médiatudományt. Egy egyetemet önmagában nem egyszerű elvégezni bármilyen szakról is legyen szó. Egyébként ma már egyáltalán nem az számít, hogy hol végzett az ember. Számtalan álláshirdetésben csak ennyit látok feltételként, hogy felsőfokú végzettség. Mindegy milyen. Ha az ember tényleg csak a papír miatt csinálja, akkor miért ne tanulhatna mindenki azt ami tényleg érdekli is, vagy esetleg egyszerűbbnek gondolja, függetlenül attól, hogy a konkrét végzettséggel el tud-e helyezkedni.
Sokáig egyébként én is büfészaknak tekintettem az ilyen "semmit mondó" nevű szakokat, aztán lettek ismerőseim és beleláttam , hogy ott sincs semmit tevés. Olyan feladatokat, vizsgatémákat kapnak, olyan szinten, hogy csak bámulok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!