Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Tényleg helyes volna a "bullyi...

Tényleg helyes volna a "bullying" kifejezést használni kisgyerekek esetében?

Figyelt kérdés
Nekem ez annyira furcsa. Miért repkednek ilyen súlyos szavak óvódásokra, kisikolás gyerekekre? Akik ezt mondják, láttak már gyerek harcot? Valamelyik "visszaüt" aztán a másik is visszaüt, és 2 perc alatt kész a hangos, drámai sírás. Tanítónéni rájuk szól, 5 percig még áll az "örök harag" aztán már együtt játszanak. Szóval ez volna a bullying?
2019. máj. 14. 10:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Te hol láttál eddig gyereket, a tévében? :D

Pont a kisgyerekek viselkednek a leginkább úgy, ahogy a szüleik nevelték őket. Egy elnyomó, túlféltő stb. családban nem önérzetes "tökmagok" nevelkednek, hanem félősek, visszahúzódóak. Nyilván pontosan az ilyenre szokott rámenni a bully és nem azokra, akik meg tudják védeni magukat. Ezért van az, hogy a barátnőmet zaklatták suliban és nem engem, mert lehet én önérzetes tökmag voltam, de őt a nevelőotthon meg az alkoholista nevelőszülők pont nem arra nevelték, hogy álljon ki magáért. Könnyű volt elverni, könnyű volt bántani. És megmondom, nem egy gyerek csinálta ezt vele, hanem egy egész falka. Legalábbis gondolom, mert sose merte elmondani, hogy ki bántja, amikor viszont engem rángattak be az öltözőbe, hogy kapok ha tovább barátkozom vele, 12 kölyök vett körül más osztályokból. Ismétlem, általános iskola, alsó tagozatosok.

2019. máj. 14. 11:25
 12/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként míg ki nem jártuk az általánost, rá volt kattanva mindenki, én nem tudom, milyen hírben állhattak azok a nevelőszülők a faluban, én nem voltam annyira jól tájékozott. 8 évről beszélünk. Ha ez nem meríti ki a csoportos bullying fogalmát szerinted, akkor kíváncsi lennék, hogy mégis mi a jó isten :D
2019. máj. 14. 11:28
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként kérdező, olvasd el a Legyek Ura című könyvet. Halál komolyan ajánlom, kitűnő olvasmány, és bár nyilván eltúlzott, de elég jó képet ad arról, hogy milyenek a gyerekek, ha nincs kontroll.
2019. máj. 14. 11:29
 14/17 A kérdező kommentje:
Elhiszem mindenki történetét. Nem azt mondom hogy nem lehet ilyen. De valahányszor ez a szó kibújik valakiből, megbélyegez egy még nevelhető gyereket. Sokszor olyan esetben is, amikor nem az általatok leírt helyzet áll fenn, hanem az én példámhoz hasonló. Mint írtam, nem láttam még igazi bántalmazó gyereket, de rajtuk ki segít? Mit kapnak a felnőttektől hogy jobbak legyenek egy ilyen agol kifejezésen kívül?
2019. máj. 14. 12:25
 15/17 anonim ***** válasza:
76%

Ez nem ténymegállapítás, csak magánvélemény, de szerintem ez nem a nevelésen múlik, nkább valami mentális/pszichés probléma okozhatja, szóval a szülőnek/gondviselőnek kellene elvinni a csemetét szakemberhez.

2019. máj. 14. 12:33
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Bullying magyarul terrorizál, aminek a jelentése megfélemlít, rettegésben tart.

Az, hogy Marika ad Pirikének egy pofont, mert pirike elvette a postaironját aztán Pirike visszaüt és a tanítónéni rájuk szól, aztán köv órában már szent a béke, nem számít bele.

Az, hogy egy gyereket folyamatosan megaláznak a társai, keresztbe tesznek neki ott, ahol tudnak, mindenét tönkreteszik, magát a gyereket is (a tanárok, óvónők pedig nem segítik) és elérik, hogy a gyerek gyomorgörcsben járjon oviba, suliba, esetleg már halálvágyban égjen számít inkább bele. Vagy, ha a tanítónéni, óvónéni éri el azzal, hogy a gyereket folyamatosan ilyen szituációkba hozza, amikkel megalázza, nevetségessé teszi és érezteti a gyerekben, hogy ő nem ér annyit, mint a többiek.

Ez utóbbira pl olyan szituációkat képzeljünk el, hogy a tanítónéni kipécézze Pirikét és azt mondja; addig nem mész ki a wc-re, amíg nem tudod bekötni a cipüfűződ; aztán Pirike az osztály előtt csinálja össze magát. vagy pirike minden hibájára ordítozni kezd, az egész osztály előtt lebutázza őt és kívánja, hogy bár meg se született volna és hasonlók. Sajnos előfordulnak ilyen esetek és ezek illenek inkább bele a kérdésben feltüntetett terroroizálásba.

2019. máj. 14. 12:37
 17/17 anonim ***** válasza:

Nekem a f-szát verte egy csoporttársam a vécében-ovi. Bejött a lány vécébe és elővette, majd húzogatni kezdte.

Nagyon megijedtem, nem értettem mi van. Mellé vigyorgott.

Bár ez nem bully, de na..abba már bele sem merek gondolni, hogy ő ezt honnan vette, tapasztalta.

2019. máj. 14. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!