Milyen hozzászokni a 9. -hez?
Szeptemberben megyek kilencedikbe, új suli és egy mostani osztálytársam se jön oda. Az a szerencse, hogy 4 osztályos suli (9., 10., 11., 12.), szóval senki nem ismeri egymást, nem voltak előtte osztálytársak. Viszont én így is kicsit félek, de lehet inkább az izgatott szót használnám. Hogy működnek a dolgok, bemész a terembe és leülsz bárki mellé? Vagy van előtte valami esemény? (Gólya tábor ebben a suliban nincs). Ti ahhoz mentetek oda aki szimpi volt? Vagy esetleg ők jöttek oda hozzátok? Attól félek, hogy odamegyek valakihez beszélgetni és furcsának vagy gáznak fogja találni, hogy nem is ismerjük egymást, miért beszélek hozzá. Vagy valószínű ők is hasonlóan éreznek? Miről lehetne beszélgetni ilyen esetben, mi lehet a kezdeményező téma?
Bármilyen tanácsot, tapasztalatot meghallgatok ezzel kapcsolatban. Nektek milyen volt a 9.?
Nálunk voltak olyanok akik a felvételi névsor alapján bejelölgettek fb- egyes embereket és velük már nem idegenként tekintettek gólyatáborban. Mondjuk mázli volt, hogy nekünk volt ilyen tábor. Aki viszont nagyon visszahúzódó volt, és egyáltalán nem nyitott másfelé, az majdnem végig egyedül volt. A legjobb barátnőmet (akivel a közép alatt ismerkedtem meg) szellemnek csúfolták a táborban és egy darabig kilencedikben is.
Jó volt az osztályunk, a fele társaságot előzőleg már ismertem általánosból vagy máshonnan, de mégis az újakkal alakítottam ki mélyebb barátságot, sőt, táborban kb az volt az első mozzanat, hogy egy új lánnyal összehaverkodtam az által, hogy én dobáltam le a szendvicsről vmi feltétet és ő ezen elkezdett röhögni. Szval ilyen tök random dolgok közben oldódtunk fel. Nem szabad rágörcsölni. Nyilván más is izgul, szval nem te leszel az egyetlen, viszont ha vki nyit feléd, akkor ne tétovázz.
A suliban évnyizó után az mellé ülhettünk aki mellé akartunk, de még aznap kiadta az ofő az ültetési rendet, és próbálta külön ültetni az egy suliból jövőket, ezzel is azt próbálta elérni, hogy barátkozzunk. Nálam hamar bejött, nem sokkal utána elültetett és nem kaptam padtársat xd
Én egy-két ember kivételével mindenkit szimpatikusnak találtam, viszont akit nem, azzal az egész 4 év alatt jóformán semmit se beszélgettem. Nem kell mindenkivel jóban lenni, de ezért nem is kell kiközösíteni őket. Sajna 10. után a mi osztályunk hamar klikkekre bomlott, és akkor sok viszály is volt, bár az én kis baráti csoportom sose keveredett bele az osztály alfa és béta csoportjának a háborúiba, inkább hozzánk csapódtak be a kitaszított omegák szinte sírva... Aztán amikor lerendeződtek a vitáik, visszamentek azok az emberek, viszont jó kis informátoraink maradtak :D
Voltak olyanok, akiknek ha nem voltak suliban a barátaik, teljesen elveszve voltak, magukba fordultak, és nem tudtak senkihez sem hozzácsatlakozni. Ezért jó, ha legalább egy minimális szinten is, jóba vagy mindenkivel, mert akk lesz kihez csatlakozni pl tesin.
Mondjuk nem a kilencedik évem volt a legjobb, de azért nem volt rossz. Őszintén szólva, az életem legjobb 4 éve volt a közép. Sokszor visszasírom, de nem csak én, hanem a barátaim is, még az is, akit csúfoltak.
Mondjuk a hangulatot nagyban befolyásolja az emberek összetétele, a mi időnkbe kezdett bejönni divatba a páwaság meg az insta ribizliskedés, de hála csak 1-2 embert szippantott ez be, azokat se teljes mélységében. De az alattunk 2-vel lévőknél már nem lehetett osztályközösségről beszélni... Nagyon sok gondjaik voltak velük kapcsolatban a tanároknak, nekünk panaszkodtak róluk.
Szval ha a szerencse is mellédszegődik, akkor nem agymosott zombikkal kell kibírd a 4 évet :D
Amikor az ókorban én mentem 9.-be, úgy nézett ki, hogy bementem és egy random helyre leültem. (Nálunk volt gólyatábor de kb 2 vagy 3 gyerek vett rajta részt, én nem).
Nos, a tapasztalatom, hogy akivel kijössz 9.-ben, az lehet, semlegessé válik számodra 1-2 éven belül. Láttam pl olyan barátságokat, hogy a két fél 9- és 10. osztályban egymáshoz se szóltak és érettséginél már elválaszthatatlanok lettek, a mai napig megmaradt a kapcsolatuk ilyen mélynek.
Ebből kiindulva, ne mélyedj rögtön az elején egy barátságba és zárd ki a többieket; jobb, ha mindenkivel megvan egy baráti viszony - 1-2 emberrel lehet mélyíteni, de ne zárd ki a többieket, mert pl magadra maradsz, ha ők másik iskolába kerülnek.
Legyél az a valaki, akit szívesen fogadnak, ne próbáld magad másokra tukmálni, ne legyen az érzésük, hogy mászol az aurájukba. Viszont azt se csináld, hogy vársz rájuk és nem lépsz feléjük, mert önmaguktól közeledni nem fognak.
Próbálj nem "Mama kedvence", "lúzer", "stréber", "rosszcsont" stb. kategóriákba kerülni. Illetve próbáld kerülni, hogy magadra vonod a figyelmet. Jobban szeretik a csendesebbeket, akikkel órák után jókat lehet mulatni, mint a harsányakat, akik rikácsolnak (én ezt vettem észre).
Most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Én most vagyok 9.-es és nekünk gólyanap volt de az nagyon jó volt. Én nem ismertem senkit bementem leültem aztán alakultak a dolgok körbevezettek minket a suliban meg megkaptuk a könyveket beszélgettünk.
Amikor az évnyitó volt akkor már nem izgultam mert akkor már volt padtarsam.
Az első héten az órákon a tanárok mondták el h mit várnak el stb. Hála istennek bemutatkozni egyik tanárnak sem kellett max a nevedet kérdezték.
Egyébként az első pár hónapban mindenki visszahuzodobb volt most már egy tök jó közösség alakult ki nagyon nincsenek klikkek.
Viszont a tanulásra figyelj oda mert én több órát készültem a dolgozatokra és ketteseket írtam, de most már ismerem a tanárokat h mit kérnek úgyhogy könnyebb. De azért azt még hozzá teszem h gimibe járok (emelt angol) és minden héten írunk valamiből van amikor mindennap szóval tényleg tanulni kell nem elég atolvasni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!