Az egyetem tényleg olyan, hogy csak 1-2 napot kell bejárni a héten?
Megkérem a csoporttársaimat, hogy írják fel a nevem a katalógusra, az anyagot meg összekuncsorgom.
Muszáj, különben éhenhalnék...
Kartól és szaktól függ.
Gyógyszerész karon nekünk minden nap volt kötelező előadás. Mivel elég komolyan vették a katalógust nem nagyon lehetett lógni. (az volt a gond h sokan arra bazíroztak h majd a másik felírja őket, aztán a tanároknak is leesett, hogy alig 20-an vagyunk a teremben mégis 60 név szerepel a listán. Onnantól kezdve szigorú ellenőrzés volt)
Ami sokszor idegesítő volt, hogy mondjuk csak 4x2 órás előadás volt 1 nap, de azt úgy szétszórták, hogy 8-6ig bent kellett lenni. (az előadások közti 1 óra szünet semmire nem volt elég)
Aztán mikor bejöttek a gyakorlatok azokat meg egyáltalán nem lehetett ellógni mivel mindenki egyéni feladatokat kapott, és óra végén jegyért le kellett adni az elvégzett munkákat. (2x lehetett hiányozni laborról)
Szóval nálunk nem nagyon volt ilyen. Konkrétan 1 félévem volt, amikor úgy tudtam beosztani magam, hogy pénteken nem volt semmi órám...
Attól függ, milyen egyetem és milyen órarend, és hány nem katalógusos előadás van. Ha vmi kevésbé gyakorlati (pl. nem vegyészet, ahol szinte folyton laborozni kell), és nem az a típus, ahol már nem érted az anyagot, ha egyetlen órát kihagysz, és jó órarendet össze tudsz szedni, akár ilyen is lehet. Ehhez az kell, hogy jó jegyzeteket tudj szerezni a nem katalógusos órákhoz, és óralátogatás nélkül is meg lehessen írni jól a vizsgákat.
Nekem pl. ilyen téren sosem volt szerencsém, mert csak úgy tudtam összeállítani az órarendem (túl sok diák egyszerre a Neptunon és társai :D), hogy minden nap legyen. De más meg szerencsésebb. Vagy kikunyerálja a tanároknál, hogy hadd mehessen máskor.
De olyan is van, aki inkább felvesz reggeli vagy esti órákat, HA TUD, persze, és akkor elmegy részmunkaidőbe dolgozni.
Illetve egy csomó olyan van, aki direkt csúsztat így... lesz olyan tárgy, ami nem lesz neki meg, mert fel sem tudta venni, csúszik egy évet mondjuk, de közben keres pénzt is.
Ja, és még annyi, hogy vannak egyetemek, ahol van kötelező szakmai gyakorlat. Na ennél normális egyetemek kb. az egész "tanulási időben" a gyakorlatra küldik az embereket, vagy a számottevő részben. Mert pl. én voltam olyan egyetemen, ahol max. 40 órát kellett fél év alatt, az meg kutyafüle nyilván, és azt meg lehet csinálni tanórák mellett is. De egy nagyobb gyakorlatot csak akkor, ha tanórának számít a gyakorlat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!