Ezt nem feltétlenül központilag hozták; lehet, hogy a tanár találta ki, hogy innentől ő egyénileg mindenkinek kérni fogja. Amúgy én nem tudom, hogy megtanulnám -e. Egyébként lesz ott egy bizottság, tehát a tanár talán nem tagadhatja meg azt , hogy elmondd a tételeket, egy vers hiányában. Majd ha nem akarja engedni, akkor a külsős felügyelők szerintem rászólnak, hogy hadd mondd már el a tételt. Szerintem simán levonogathat a tanár a vershiányért pontokat, de csak suttyomban, úgy, hogy ne tűnjön föl a vizsgabiztosoknak, tehát innen-onnan egy-kettőt. Én talán lehet, hogy ránéznék a versekre, de talán nem tanulnám meg őket. Legalábbis 100%-os fullra tuti hogy nem. Akár írjatok egy petíciót, és adjátok oda az osztályfőnöknek, meg a bizottsági tagoknak is adhattok belőle, meg az igazgatónak, hogy ez így nem fer. Akár még mielőtt el kezdenék a feleltetést, akkor is adhatnátok osztályszinten nekik 1-1 cetlit talán; hogy ebben kéritek a segítségüket, hogy ha vers nélkül nem akarja engedni a felelést a magyartanár, akkor segítsenek nektek; szóljanak rá, hogyha a vers nélkül, ami mellesleg nincs is benne a tételben, nulla pontot akar nektek adni. Szerintem annyira azért nem buta a magyartanárotok; talán remélhetőleg; hogy nem engedne titeket vers nélkül lefelelni; mert így kedvesen rámosolyogsz, hogy "hát a verset azt most inkább hagyjuk"-ezt nem feltétlenül így kéne megfogalmazni, talán lehet sokkal szebben is; és akkor mondhatod azt talán, akár egyből is, hogy "Én egyből rátérnék a tételre"; és el kezded darálni, akár nem is hagyod szóhoz jutni egyből, hogy azt mondaná, hogy előbb a verset; csak darálod máris a tételt. Meg amúgy lehet, hogy amúgy se lesz idő ilyesmivel még szórakozni, főleg mikor ez nem is az érettségi része; úgyhogy szerintem ha más nem, a külsős odarendelt bizottság segíteni fog, mert ez az ő dolguk, ők ezért lettek odarendelve, hogy figyeljék, hogy minden korrektül zajlik. Mindkét oldalról. Meg amúgy néhány tételhez adnak szöveggyűjteményt forrásként, abban pedig benne vannak a versek. De ezt amúgy hát nem tudom, mennyire engednék neki, szerintem saját magát röhögtetné ki a magyartanárod, hogyha addig amíg el nem mondod a verset, nem engedne felelni. Az azért elég aljas, és szerintem törvénytelen is lenne. Mert pl tudod mi történne? Tegyük fel, hogy senki nem tanulja meg a 20 verset, mondjuk abból egyet se, amit felmondhatna előtte. (Egyébként lehet, hogy nem csak a tételhez kapcsolódó verset engedné mondani, hanem ebből a 20-ból bármelyiket választhatod, az se biztos, hogy észreveszi, de lehet, hogy direkt megengedné, ha már ő találta ki; de amúgy változatlanul nem fer. Több tantárgyból úgyis rengeteg információt kell megjegyeznetek, valami 3számjegyű tétel is lehet, talán van is annyi, amennyit úgy mindből összesen meg kell tanulnotok, teljesen 100%-ra felfrissíteni-annak ugye aki 5-öst akar; és miért ne arra hajtana mindenki. Úgy indul neki, hogy 5-öst szeretne, felmondja, és onnan az ő készüléséből amit neki felmond, mennyire/hanyasra értékeli.) Na szóval tegyük fel, senki nem tanulta meg a verset, és nem tudjátok a tanárral még a vizsga kezedete előtt ezt megérttetni, hogy ezzel ne stresszeljen, ne égessen be titeket; a vers amúgy sem lesz benne a tételben, amit kihúztok, és ez központilag szabályozott. És tehát ha pl nem sikerül neki elmagyarázni, megérttetni vele, akkor leül az első ember. A tanár mondja, kéri a verset. A diák mondja: Nem tudja. A tanár elküldi. Kijön felelni magyarból a következő diák. A tanár kéri a verset. A diák mondja: Nem tudja. A tanár elzavarja. És ezt végig 30 emberrel, és a tanárnak szégyenszemre, az ő szégyenére, egy egész osztály megbukna magyarból, és csak őmiatta nem kapna bizonyítványt. És ez a tanár szégyene lenne, mert akkor az azt jelentené, hogyha magyarból pl egyik gyerek se tudott a 30ból levizsgázni, akkor a tanár nem készített föl jól titeket az érettségire. Lehet az is amúgy tehát, hogy érettségi napján kezdés előtt még összefog az osztály, és megmondjátok, hogy senki nem tanulta meg a verset. Vagy esetleg még előbb kellett volna elgondolni, hogy szólni kellett volna az osztályfőnöknek, igazgatónak, diákönkormányzatnak, ifjúságvédelmi felelősnek, bárki pártfogótoknak, hogy beszélje meg a magyartanárral, próbáljon már meg rá hatni, hogy ne kérje számon azokat a verseket, hiszen az érettségi az nem arról szól, amit ő kitalál, van még mellette 100 másik tétel is, amit egyben , ugyanarra a napra, időszakra, át kell néznetek. Szóval szerintem keressetek egy pártfogót, aki védelmébe veszi az osztályt. Holnap még szerintem pl van tanítás, próbáljon valami pártfogótok beszélni vele.