A tanárnak joga van felszólítani, ha nem jelentkezek, nem jelzem a szándékomat?
Szóval a tanárok szoktak kérdezgetni az anyaggal kapcsolatos dolgokat, és olyat is felszólítanak aki nem jelzi, hogy tudja. Akkor úgyse válaszol, vagy hülyeséget mond.
Például én alapból nem szeretek beszélni az osztály előtt, szólítson olyat aki tudja és szeret beszélni.
Múltkor a téli szüneti élményekről kérdezte körbe az embereket, ez magánügy nem?
A másik ez a bemutatkozásos baromság év elején: xy vagyok, innen jöttem.
Én úgy vagyok vele, hogy bemegyek, végigülóm az órákat, hazamegyek, készülök az esetleges dolgozatra.
Ezekre miért van szükség?
Én is rühelltem, főleg mikor egyetemen is ugyan ez volt, ott tényleg azt hittem békén hagynak, ott meg már tényleg nem tudtam még kivágni se magam :D
Ezzel a szociális készségeidet fejlesztik, de sokszor lehet csak csesztet mert látja rajtad, hogy nem érdekel vagy ilyesmi...
A személyes dolgokat én sem szeretem közölni, már azt rühellem, ha arról kérdenek, hova megyek tovább tanulni.
Viszont, amikor felszólít, hogy mondd el az anyagot, azt akár feleletként is betudhatod. Joga van hozzá, ő a tanár. Csak jót tesz, ha gyakran kerülsz olyan helyzetbe, ahol meg kell nyilvánulnod. Mi lesz, ha felnőttként a munkahelyeden beszélned kell, vagy egy hivatalos helyen?
Van joga felszólítani.
Egyrészt jó, ha kiderül, hogy mit nem tud, mert akkor azzal esetleg többet kell foglalkozni.
Másrészt, aki nem szeret szerepelni, lehet hogy akkor sem jelentkezik, amikor tudja a választ.
Ahhoz szerintem sincs senkinek semmi köze, hogy mi volt a téli szünetben, ki mit kapott karácsonyra, stb.
Felszólíthat, igen.
Sokan nem szeretnek emberek előtt beszélni, ráadásul a magyar diákoknál (gondolom oktatási rendszer hibájából adódóan, vagy mentalitás miatt, de pl Lengyelországban ez még rosszabb) alapvetően elég nagy probléma, hogy nem szeretik az interakciót órákon. Nem kérdeznek, nem szívesen jelentkeznek, nem szívesen válaszolnak. Minél nyugatabbra mész, a diákok annál bátrabbak, sőt a tanár-diák illetve a professzor-hallgató kapcsolat is sokkal kevésbé hierarchikus, mint nálunk. Nálunk nagyon gyakran előfordul, hogy az a szent, amit a tanár mond, az megkérdőjelezhetetlen, és sok diák nem mer "hülyeséget" mondani, pedig a "hülyeség bemondása" is végül is egyfajta tanulás.
Szóval örülj neki, hogy a tanár próbál interaktív órákat tartani, egyrészt az osztály tudását méri fel, másrészt pedig alapvető szociális képesség, hogy képes légy szakmai kérdésekre is válaszolni, másrészt pedig nem árt az, ha a diák gondolkozik és nem csak készen kapja a tudásanyagot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!