Miért van, hogy okos gyerekek "lezüllenek"?
Az úgynevezett kiégésről (burnout) lehet szó. Ez akkor szokott előfordulni amikor a sok munka vagy a jó képességek elismerése valamiért elmarad. Esetleg az veszi el a kedvét a tanulástól hogy előre a várható alacsony fizetésekre gondol.
Az egyetemen remekül értettek hozzá egyes tanárok hogy a hallgató kiégjen. Például előadtak olyan dolgokat hát hogy a munkahelyen "középcsókák" leszünk. Ez eléggé meglepett, hisz tanulmányi versenyeket nyertem, vagy a diplomamunkám témáját a mai napig sikerrel alkalmazza több európai autógyár. Így hát felmerült a kérdés bennünk hogy akkor kik lesznek a felsőcsókák ha nem az aki a legtöbbet teszi az emberiség előrehaladásáért. Ja nem ők, ezért az elismeréshez igazítottuk a teljesítményünket. És komolyan mondom egészen jól esett azt nyújtani amit én kapok. Talán ez volt a gyógyszer a kiégésre.
Hasonlít ez arra amikor a munkások támasztják a lapátot hogy a munkás és a lapát el ne dőljön. Az elismeréshez igazítják a teljesítményüket.
Teljesen más az általános iskolai és a középiskolai oktatás. Egy középiskola felnőttesebb, többet kell teljesíteni, és rövidebb idő alatt. A tét is nagyobb, ha elszúrsz egy dolgozatot az óraszámtól függően akár már meg is pecsételhetted a félévi jegyedet abból a tantárgyból.
Ha matek szakra megy az ember, egészen biztos hogy változik a matematika órák menete. Több, nehezebb anyag, gyorsabban. Anno én is azt hittem szerettem a matekot, de középiskolában már a 2-3-as jegyeknek örültem. Kiderült hogy nem a matekot szerettem, hanem az általános iskolai matematika tananyagot.
Nyilván közrejátszik a bulizás és a piálás, de olyan embert nem ismertem aki ezek miatt ne tanult volna. Itt Gyakorin szerintem sokan azt hiszik hogy ez dekadens viselkedés amit csak a lezüllött tinédzserek éltetnek, de ez távol áll a valóságtól. A 15-18 évesek többsége bulizik, iszik, esetleg cigizik. Az otthonülők a kivételek. Ennek ellenére nem bukik ki a középiskolai osztályok fele az iskolákból. A bulizás és a tanulás megfér egymás mellett.
általános iskolában versenyeket nyert, körbe rajongták a tanárok, hogy milyen okos...
a középsuliban, meg csak egy a sok közül, semmi extra...nincs motiváció...
22F
Nagyjából én is így jártam. Belefáradtam, meguntam az iskolát, más dolgok kezdtek érdekelni, és a kötelességtudatom is alábbhagyott.
Így utólag sem bántam meg, hogy nem voltam a színötös tanuló, sőt, két éven át szó szerint annyit kerültem az iskolát, amennyit csak lehetett. Ezzel nem akarok senkit erre rávenni, egyszerűen nem akkor így volt jó.
#6:
én általánosban nem voltam stréber 4-5 meg volt, de nem voltam kitűnő és nem jártam versenyekre, csak ritkán...
középsuliban simán megéltem az általánosban szerzett tudásomból, matekból jó voltam, új anyagnál csak felnéztem a táblára (szó szerint aludtam órákon :D), néztem fél percig és megértettem, hogy mi van ott...
apám erőltette a fősulit, de én nem akartam...
matek érettségi 2-es, informatika érettségi 2-es
1. szakmám 98%
2. szakmám 86%
3. szakmám 90%
suliban elektroműszerész szakra jártam érettségi előtt, azt hittem érdekel amikor elkezdtem, de rájöttem, hogy mégsem annyira...
otthon önállóan magamtól programozást tanultam...és végül inkább programozó lettem...
nem a suliban szerzett eredmények érdekeltek, hanem a programozás...
ha nagyon akartam volna akkor baromi jó érettségit tehettem volna és jó fősulin vagy egyetemen végezhettem volna, mert van hozzá érzékem, de én nem ezt az utat választottam...
ismertem olyat akinek a tökéletes bizonyítvány tönkre tette az életét...mármint az elvárások, az állandó hajtás...
az apja mindig csak hajtotta
ha 5-ös lett a dolgozat, de nem 100% akkor is hibás volt
ha 100%, akkor "nem volt elég alapos", hisz "egy csomó plusz infót írhatott volna oda, hogy külön dicséretet kapjon"
az már durva volt amikor azzal jött az apja, hogy a külalak lehetett volna sokkal szebb (lány volt az illető és elég szépen írt...)
aztán a vége felé jött az idő..."ezt fele ennyi idő alatt kellett volna megcsinálnod"
soha nem volt az apjának jó semmi és emiatt önmagának sem tudott/tud megfelelni...állandóan csak a hibát keresi abban amit csinál, még ha jó is...felmondott a munkahelyén, mert azt gondolta, hogy "őt csak megsajnálták, mert a többiek sokkal jobban teljesítenek", holott ő volt aki 3 ember helyett dolgozott...még magasabb fizetés ígéretére is nemet mondott...
szóval én örülök annak, hogy lazíthattam és nem lettem ilyen idegroncs önbizalom hiányos, mint szegény lány...
a szakmáimat szépen leraktam, jó munkám is van, jó lehetőségeim, de nem a sulinak tanultam...
22F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!