Joga van a kollégiumi nevelőnek ehez?
lehet csak jót akart neked, hogy ellenőrzéskor ne találjanak olyat ami nem oda való.
Nekünk legalábbis volt olyan, hogy előtte bejött a saját tanárunk, és szólt, hogy ezt meg ezt tüntessük el mire jönnek, igaz ő nem nyúlt hozzá.
Én pár évig dolgoztam nevelőtanárként, tisztában vagyok az ilyen dolgokkal.
A nevelőtanárnak joga van szekrényellenőrzést tartania de csak a te jelenlétedben. A szekrénybe és a személyes tárgyaidhoz nem nyúlhat hozzá, viszont joga van megkérni téged, hogy pakold ki a szekrényed, neked pedig kötelességed engedelmeskedned neki.
Ha pakolászott a szekrényedben, kidobott onnan dolgokat, akkor a személyiségi jogaid sérültek, panaszhoz fordulhatsz a kollégium vezetőségéhez, akiknek kötelességük kivizsgálni az ügyet, majd ha az eset szükségessé teszi, akkor fegyelmi eljárást kezdeményezni a nevelőtanárral szemben.
Ha a vezetőség ezt nem teszi, akkor másfajta jogi megközelítésből akár lopásnak is minősülhet, hogy a nevelőtanár kidobta a dolgaidat, ezzel megkárosítva téged. Attól függ, mit dobott ki, ha pl. alkoholt, meg ilyenek, akkor feleslegesen ne keverd magad bele mélyebben a dolgokba.
De a kollégium vezetőségét mindenképpen értesítsd az esetről minél előbb. Ők majd eldöntik, mi a helyes út.
Nálunk is szokott szekrényellenőrzés és szobaellenőrzés is lenni. Én a diákjaimnak előtte szóltam, hogy minden olyan dolgot tüntessenek el, ami esetleg a kollégium házirendjében tiltó listán vannak. A bizalomnak hála, sem ők, sem én nem keveredtem így kínosa helyzetbe a vezetőség előtt. Nekem is jogom lett volna bármikor szekrényellenőrzést tartani, de talán egyszer tartottam. Megbíztam a diákjaimban, ők meg nem éltek vissza a bizalmammal, így korrektek voltunk egymáshoz.
Olyanról hallottam már, hogy "oda nem való" dolgokat elkoboznak, de ilyenhez szerintem nincs joga.
A cuccaidat átnézheti, de nem értem miért tenné, hacsak nem gyanakszik alkoholra, vagy drogra. Az, hogy levágja a lakatot kérdezés nélkül, szintén bunkó dolog.
Ahhoz szerintem a legtöbb koleszban nincs joga senkinek, hogy más cuccát kidobja.
Próbáld meg megszerezni a kollégium házirendjét, szabályzatát, és olvasd át. Koleszonként változik a szabályzat, úgyhogy biztosat senki se fog tudni mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!