Ez hogy történt meg? Úgy, hogy mivel rájöttek erre a diákok, ezért úgyis nyugodtan aludtak, és így megírathatta a dolgozatot?
Egy iskolában minden nap van matekóra. Az egyik pénteken két állítást mond a tanár:
1) „A jövő hét valamelyik napján dolozatot írunk.”
2) „Azt szeretném, hogy a dolgozat miatt ne idegeskedjetek. Hogy nyugodtan kipihenhessétek magatokat, a dolgozat váratlan lesz; a dolgozat napját, ill. az írás tényét csak közvetlenül az óra elején fogjátok megtudni.”
A diákok tudják, hogy a tanár mindig igazat mond, ezért a következőképpen okoskodnak:
„a) Pénteken nem lehet dolgozat, mert akkor csütörtök este nem tudnánk aludni az idegeskedés miatt.
b) Emiatt csütörtökön sem lehet a dolgozat. Ugyanis az a) pontban láttuk, hogy pénteken nem lehet, ezért ha szerdáig nem írjuk meg a dolgozatot, akkor csak csütörtökön írhatnánk, s szerda este nem tudnánk nyugodtan pihenni.
c) Hasonlóan a) és b) miatt szerdán sem lehet a dolgozat.
d) A gondolatmenetet folytatva megkapjuk, hogy a dolgozat sem kedden, sem hétfőn nem lehet.
Tréfás kedvű tanárunk lényegében tehát azt mondta, hogy nem írunk a jövő héten dolgozatot.”
Ezután jókedvűen mennek az órákra, hiszen egy mindig igazat mondó személy egy végrehajthatatlan eseményt jövendölt meg. Kedden aztán váratlan dolog történik: a tanár kiosztja a dolgozatpéldákat.
Nos, hogyan történhetett ez meg?
Ez egy sokat emlegetett paradoxon a matematikai logikával kapcsolatos művekben. Általában halálraítélttel mondják el, a király megígéri, hogy jövő héten kivégzik, de úgy, hogy semelyik este nem tudja biztosan, hogy másnap végzik-e ki.
Bevallom, egyetlenegyszer értettem csak, meg, de aztán újra elfelejtettem a lényeget, újra meg nem olvastam át, mert kíváncsi voltam, rájönnék-e a lényegre egyszer önállóan is.
Valami keretnek az észrevétlen megváltoztatása van elrejtve.
"Hogy nyugodtan kipihenhessétek magatokat, a dolgozat váratlan lesz; a dolgozat napját, ill. az írás tényét csak közvetlenül az óra elején fogjátok megtudni."
Ez nem jelenti azt hogy pl csütörtökön ne tudnák kipihenni magukat a diákok, mert már attól ki tudják magukat pihenni a szöveg szerint, hogy nem tudják hogy melyik nap írják a dolgozatot, egy szó nincs arról hogy hétköznap ha nem idegeskednek a dolgozat miatt ne tudnák kipihenni magukat.
Tehát szerintem értelmetlen az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!