Mennyit keres nettóban egy kezdő középiskolai tanár?
Dehogynem, tanári Msc/MA. Nekem is ilyen tanári diplomám van, mert osztott képzésben szereztem meg a végzettséget.
Nekem úgy jött le, hogy a kérdező is ilyen diplomával rendelkezik.
Bértábla pedig már nincs, hanem -tól -ig sávok. Gyakornok bruttó 538 ezer, ehhez jön 2% pótlék, ha egyetemi a végzettség, ha pedig hiányszakos, akkor plusz 4%.
Pontosan mit jelent ez a tanári MSc/MA? Egy MSc képzés, amire jött a tanári MA?
A nyári fizetésről: óraadói státuszban lévők nem kapnak nyárra.
Nem is olyan régen még fizika MSc-vel lehetett bekerülni az okleveles fizikatanár szakra. Az MSc ez esetben az okleveles fizikust jelentette (tehát egyetemi szintű fizikus végzettség). Ennek az egyetemi fizikusi oklevél birtokában külön kellett tanári kiegészítő diplomát szerezni ahhoz, hogy taníthasson is vele a fizikus. Most ez könnyítették, rövidítették. De az akkor is tanári diploma, okleveles fizikatanár, nem pedig okleveles fizikus (fizika MSc).
Pl. a Pécsi Egyetem honlapján továbbra is a fizikus szerepel az MSc képzések listájában. (vagy kémia vagy egyéb term.tud.) Az okleveles fizikatanár az továbbra is a tanárképzések között szerepel, nem az MSc-k között.
Egyetemi tanár kb annyit keres mint egy alsós tanító, gondolom a besorolás miatt. Talán 320-380 nettó...
Igaz, hogy a nettó átlag 450 körül van, de ha ezt kivetítjük a ténylegesen ledolgozandó órákra (aki simán igâzik, annak nincs annyi munka nélküli órája, mint egy pedagógusnak, mert nem 32 órát dolgozik hetente, és kb 30 nap szabival rendelkezik évente, amikor éppen kiveszi, és nincs munkanapja se "munkaeszköz nélkül" akkor összességében a pedagógus jobban keres órabérben.
Egy pedagógus nem 32 órát dolgozik. Megdöbbentő, hogy ezt még mindig nem sikerült megérteni... az éjszakai javításokról, délutáni/éjszakai programokról, hétvégi eseményekről, mindezek megszervezéséről, a 0-24 ügyeletes osztálykirándulásról, műsorra felkészülésről, kevés kolléga miatti többletmunkáról mindenki szeret megfeledkezni.
A felsoroltak 90%-áért nem jár plusz bérezés vagy pótlék, a lista pedig közel sem 100%-os.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!