Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Miért panaszkodnak még a...

Miért panaszkodnak még a tanárok a fizetéselemés miatt? Heti 26x45 perces tanórával bruttó 690 ezer forintot kereshetnek, plusz a nagyjából 2 hónap szünet szerintem nagyon korrekt.

Figyelt kérdés
A 6 óra túlóra, túlóra nélkül kevesebb, de ez heti 40 órára sem jön ki és rohadt jó bér, mégis még panaszkodnak.
2024. jan. 31. 15:17
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
3%
Keressenek olyam melót ahol a szünetek ki vannak fizetve magánórákkal plusz stexet szereznek .
2024. jan. 31. 16:52
 12/24 anonim ***** válasza:
88%

Ha olyan baromi jó a bér, miért nincs a fiam iskolájában fizikatanár? miért a biológia és földrajz szakosok próbálnak tanítani valamit fizikaórán?

Ki ezért a felelős, és hol jelenthetem fel?

Na jó, ez nem egészen így van, mert van matek-fizika szakos tanár, de csak matek fér bele az idejébe.

2024. jan. 31. 19:10
 13/24 anonim ***** válasza:
28%

Látom sokaknak nehezére esik megérteni, amit írok, ezért leírom egyszerűbben is.

Nem a béreket kell növelni, hanem a terheket kell csökkenteni, hogy egálban legyen a bérezésükkel.

Bért azért nem érdemes növelni, mert hiába dolgoznak többet, annak az extra munkának nincsen piaci értéke. Akkora mire fel kapják a magasabb bért? Attól hogyan jut plusz bevételhez az iskola, hogy a tanárja a saját szabadidejében házi feladatok javít ki? Na, ugye. Ha ez nem jár bevétellel, akkor kifizetni sem tudják ezt a munkát, ez ennyire egyszerű összefüggés.

De igazából már az is elég sokat elmond a munka értékéről, hogy, hogy itt sokan egy ennyire egyszerű dolgot nem tudnak megérteni és nyomják a pirosat, pedig ennek az alap gazdaságpiaci "tudásnak" az átadása is az oktatási rendszerünk része elviekben. Tisztelet a kivételnek. És ezek után akarunk extra bért adni a tanároknak, mikor alapvető ismereteket sem tudtak átadni a társadalomnak? Sokkal jobb helyekre is mehet az a pénz! Bezzeg, amikor 10 ezret elkérnek magánórára, akkor meg mindenki húzza a száját, hogy ezt hogyan képzeli.

2024. jan. 31. 19:35
 14/24 anonim ***** válasza:
23%

Egy összeszerelő országba nem értem miért raknak ennyi terhet a tanárokra.

Aki azt akarja, hogy ügyvéd, orvos, stb legyen a gyerekéből az fizesse meg az oktatást!

Egy tanárnak mi érdeke van tudást átadni, amiből még a létminimum se jön ki?Főleg olyan iskolában, ahol a gyerekek nagy része külföldön fog dolgozni vagy valami gyárban, értéktelen munkát!

A szülők döntöttek, az adójukat nem a gyerekük oktatására szeretnék fordítani, hanem újépítésű lakás, iphone, luxuscikkek, Balatoni nyaralás, amit a csokból, családi adókedvezményből finanszíroznak.

Ez van, ez egy tudatlan, proli ország, mindenki jól akar élni, és elvárja, hogy más gürizzen kevés pénzért még ő szórakozgat.

2024. jan. 31. 20:56
 15/24 anonim ***** válasza:
54%

Mondjuk a br 690 ezer nem tudom honnan jött. A legtöbb helyen a minimummal emelték a tanárok fizetését.

Szóval maradjunk inkább az 500 nál amit kb megkeres egy bolti eladó vagy egy gyári munkás végzettség nélkül.

A megtartott órák egy része a munkának, van helyettesítés, ügyelet, napközi, dolgozatok kijavítása, adminisztráció, órákra felkészülés(amire kb idő se jut)

Hacsak az én középsulis tanáraimra gondolok akkor ők kb 150+ diákot oktattak és mind a 4 évfolyamnak tartottak órát. Mondjuk gondold el ahogy kijavítod ennyi diák dolgozatát, főleg ha fogalmazás vagy épp levezetett matekfeladatokról van szó.

A 2 hónap szabadság a valóságban nem igaz, mert tanítási időn kívül is be kell menniük, arról nem beszélve hogy nem rendelkezhetnek a szabadságaikkal.

2024. jan. 31. 23:36
 16/24 anonim ***** válasza:
69%
500 at eggyik sem keres. Abban biztos lehetsz, max a vezetők.
2024. febr. 1. 06:14
 17/24 anonim ***** válasza:
23%

Ennyit nem keresnek, de azt tudom írni, hogy tapasztalataim alapján a tanárok többsége álomvilágban él, azt hiszi magáról, hogy egy értelmiségi, aki baromi hasznos munkát végez.

A tanári munka egy semmi mondjuk egy mérnök vagy programozó, de egy magán angoltanár munkájához képest, hiszen ezeknek van látható eredménye, máskülönben éhen is halnának, míg egy iskolai tanár széttárja a kezét, ha nem sikerült még középfokon sem megtanítani, vagy megbukik a fél osztály, és mindenért a gyerekek hibáztatja, aztán tanít tovább.

A tájékozatlan magyar átlag proletárok meg ott tartanak, hogy a "tanár az isten, köszönöm a tanári pofonokat", és nyilván lövésük sincs, milyen az oktatás egy normális országban.

2024. febr. 1. 09:21
 18/24 anonim ***** válasza:
48%

Nem csak nyelvtanárok vannak. Képzelj el egy 10-12. évfolyamot, ahol az egész osztálynak biológiát, fizikát stb. kell tanítani, miközben lehet, hogy az osztályból csak pár tanulónak van célja ezekkel és a többség le se sz..ja. Vagy egy átlagos felső tagozatot általánosban, mondjuk egy matekórán, tele különböző képességű gyerekekkel, és a képesség még a legkevesebb, mert a hozzáállás, a háttér, az aznapi állapot, minden befolyásolja a tanítást. A tanár nem isten, de kb. azt várják el tőle, hogy csodát tegyen. És a többség meg is teszi, de minden gyereknek más a szintje, így a csoda fogalma is mást jelent. Egyik gyereket felkészíti középfokra, másiknál már azt elérni is kisebb csoda, hogy néha figyeljen tanórán, vagy elhozza a felszerelését.

A mérnöknek, az informatikusnak is más-más a munkája, attól függően, hogy vállalkozó vagy alkalmazott, a munkahely profiljától függően is más, meg hogy a nagy szakmai tudásának mekkora részét kell egyáltalán az adott munkakörben használnia. Egy tanár is más, ha 20 fős nyelvi csoportot tanít, meg más, ha egyéneket készít fel. Máshogy készít fel vizsgára és máshogy készít fel egy általános tudás használatára, a céltól függóen, és emberenként is máshogy tanít, pl. egy gyenge csoportnál évekig tarthat az, ami egy jó csoportban néhány tanóra.

Ugyanolyan nehéz, ugyanolyan összetett, ugyanúgy szellemi munka a tanítás, mint a mérnöki.

2024. febr. 1. 11:57
 19/24 anonim ***** válasza:
13%

"Ugyanolyan nehéz, ugyanolyan összetett, ugyanúgy szellemi munka a tanítás, mint a mérnöki"

:DDD

ne sértődj meg, de sztem gőzöd nincs arról, milyen egy mérnöki munka. Egy átlagos tanár jó, ha rendelkezik a mérnök kollégáim eszének 10%-ával. Pont ezért mondom, hogy olyan szinten álomvilágban élnek sokan, hogy elképesztő.

Képességek terén a magyar tanárok közelebb vannak egy árufeltöltő vagy közmunkás szintjéhez, mint a mérnökökhöz.

A MAGÁN nyelvtanárt azért írtam, mert náluk azért következménye van annak, ha dilettánsok, ellenben egy általános iskolás tanárral.

2024. febr. 1. 12:17
 20/24 anonim ***** válasza:
66%

Mi az a 6 óra túlóra? Nem túlóra... Egyébként 24 óra most a minimum(!), amit meg kell tartani. Sokunknak ettől több, főleg ha helyettesítések is vannak.

A tanári munka nem csupán a tanórák számával egyenlő. Felkészülés, értékelés (például dolgozatok írása és javítómunka), adminisztráció, iskolai programokon való részvétel, felkészítés a diákoknak a versenyekre/érettségire/felvételire, értekezletek, ünnepségek és diáknapok szervezése, előadások és kiállítások szervezése, egyeztetés a szülőkkel, fogadóórák, tanmenetek írása, továbbképzésekben való részvétel, minősítésekre való készülés, külsős programok, kirándulások és látogatások szervezése, helyettesítések, nevelőtestületi egyeztetések, érettségiztetés és szakvizsgáztatás (ezek is mind adminisztrációs munkák), stb.

Ha ofő is valaki, akkor meg még több ofős munka (például hiányzások kezelése, diákok testi-lelki bajainak megoldása, szalagtűzés, ballagás, ofő óra, stb). Ennek bruttó olyan 40-45E Ft szokott a havidíja lenni pluszban...

Ezen kívül pedig sokszor az a meló, amit az iskola/fenntartó nem tud biztosítani és valahogy meg kell oldanunk az óra megtartását. Például számítógépes óra jól használható számítógépek nélkül.

A felkészülés a legtöbb esetben egyáltalán nem rutin. Nekem soha nem volt 2 egyforma osztályom, ahol minden bevált volna. Variálnom kell a feladatokkal, a súlyozásokkal. Van, ahol a minimumot elég kipréselnem, másoknál én is tudok szárnyalni extra dolgokkal.

A héten például egy 2 napos városi, komolyabb programot kezdtünk el szervezni, amelyben a diákok fognak szerepelni majd. Szóval nekem személy szerint nem érnek véget a napjaim azzal, hogy lement az óra, hanem ilyesmiken agyalok.

De én mindenkinek ajánlom, hogy ha ilyen klassz, laza munkának tűnik kívülről, ahová álom bekerülni, akkor jöjjön bátran! Most kell megragadni a lehetőséget, mert rengeteg nyitott pozíciót fog találni. :) (Egyébként tényleg klassz munka, de csak a diákok miatt. Nem azért, mert annyira túl lennénk fizetve és társadalmilag megbecsülve.)

2024. febr. 1. 18:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!