Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Az iskola amelyiknek van...

Az iskola amelyiknek van Facebook oldala, aláirat valamit a szülőkkel, hogy publikálhassák a gyerekekről készült képeket (amin a gyerek egyedül vagy 1-2 barátjával van pl kiránduláson vagy suli bulin, stb)?

Figyelt kérdés
2023. máj. 27. 19:27
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Igen.
2023. máj. 27. 19:29
 2/8 anonim ***** válasza:
95%

Az elvárt adatkezelési eljárás ez, de hogy egy konkrét iskola ezt be is tartja, erre így általánosítva nem lehet válaszolni.

Képmáshoz való jog alapján a készítés és publikálás is külön hozzájáruláshoz kötött. A gyakorlatban már az is konfliktus alapja lehet, hogy egy gyerekről a készítést megtagadja a szülő, emiatt pedig kivételezve kezelik, és a neki élménynek számító dolgot megtagadják (nem vehet részt a fényképkészítésen, míg a társai igen).

És most remélem nem azért írtam ezt mind le, hogy a viszontválasz valami alapítványi iskolás formaszöveg lesz, hogy nálunk márpedig nincs semmi kérdés, és kirakták azt hogy az azonos nemű osztálytárssal fogjátok egymás kezét, mert ez egy olyan tipikus Balázska fordulat lenne.

2023. máj. 27. 19:34
 3/8 A kérdező kommentje:
Nem vagyok Balázska, csak pont egy suli oldalát nézegettem aminap és látva, hogy kiraktak ilyen képeket is, eszembe jutott a kérdés. Köszönöm a válaszokat! :)
2023. máj. 27. 19:38
 4/8 anonim ***** válasza:
60%
elvileg kötelezo lenne. nalunk az oviban ala kellett irni beleegyezzunk e. en nem akartam hogy online legyen a gyerekem
2023. máj. 27. 20:09
 5/8 anonim ***** válasza:
Aláíratják még azt is, hogy megoszthatják-e bármilyen közösségi platformon, ha a gyereked fest egy szép képet. Róla készült képeket szintén. Nálunk amíg volt olyan szülő, aki nem egyezett bele, addig semmilyen csoportkép nem készülhetett az osztályról, például, ha kirándulni mentek, mert a tanárnő nem akarta kiállítani a csoportból azokat, akiknek nem egyeztek bele a szülei. Már csak azért sem, mert ezzel elárulta volna, hogy kik azok a szülők. És persze macerás is lenne.
2023. máj. 27. 20:18
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk, gimiben (ahonnan 3 éve ballagtam) ez úgy nézett ki a gyakorlatban, hogy minden egyes tanév első napján kézhez kaptunk egy formanyomtatványt, miszerint iskolai rendezvényeken, történjen az az épületen belül, vagy azon kívül, képek készülnek a diákokról és tanárokról.

18 éves korunkig haza kellett vinni, hogy a szülő ikszelje be a kellő négyzetet (igen, hozzájárulok a képek készítéséhez, illetve azok itt és ott történő közzétételéhez, vagy ugyanez csak nemleges kezdéssel) és írja is alá a lapot, a diák meg x napon belül kellett, hogy ezt visszavigye. Amint betöltöttük a 18-at, már magunk rendelkeztünk a dologról.

Szerencsére a mi osztályunkban teljesen gördülékenyen ment a dolog végig, ami nem volt elmondható a többiről..

2023. máj. 27. 20:54
 7/8 anonim ***** válasza:

Anyám tanár egy olyan általános iskolában, ahol a szülők többsége írni, olvasni se tud. A gyerekeik tudnak, de a szövegértelmezés részig nem jutottak még el.

Bármit eléjük tesz, azt aláírják. Olvasás nélkül. Azt is, ha arról van szó, hogy bármilyen pályázati pénzből szervezett dolgon, vagy csak úgy simán rendezvényen készült fotókat közzétehessenek, ha rajta van a gyerek is.

Kicsit ijesztő, hogy bármit eléjük tesznek, azt aláírják. A gyerekeik képmásához való jogot, jelzálogkölcsönt, mindent. Aztán ebből lesznek a problémák később, mikor szembesülnek a következményeivel annak, amit aláírtak.

Anyám már felmondott, ez az utolsó éve, amit még végigvisz tanárként. De ez nem változtat azon a tényen, hogy a társadalom egy része simán aláír bármit olvasás nélkül, vagy akár nem is tud írott szüveget értelmezni.

2023. máj. 27. 21:08
 8/8 anonim ***** válasza:
*szöveget, elgépeltem.
2023. máj. 27. 21:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!