Zaklatás állhat a középiskolai késelés hátterében?
Az index cikke szerint: "A Tények úgy tudja, a támadót mentális problémái miatt bántották társai, amit így akart megbosszulni, valamint már korábban is fenyegetőzött azzal, hogy valakit meg fog ölni."
Mennyiben tünteti ez fel más színben az eseményeket?
#4 "ha szülőként tudom, hogy van egy ennyire labilis gyerek az osztályban, akkor csak szólok a saját gyerekemnek, hogy rendkívül rossz ötlet lenne piszkálni őt"
Nem biztos, hogy a szülő tudja.
Nem biztos, hogy a szülő életszerűnek gondolja.
Lehet, hogy a szülő nem is gondolja a gyerekéről, hogy piszkál másokat.
Egyébként én ha tudnám, hogy egy veszélyes gyerek van az osztályában, inkább átvinném más iskolába. Értem én, hogy "mindenkinek joga van rendes iskolában tanulni", csak az a baj, hogy ezen joga soha nem a deviáns, hanem a normális gyerekeknek sérül.
"egy mentálisan problémás embert bántani nagyon kockázatos"
Egy egészségest is. Nagyrészt belőlük lesznek később a mentálisan problémás gyerekek.
#6 "főleg ilyen elit gimiben"
Egy biztos: ha iskolás korú gyerekem lesz, nem ilyen kirakat-iskolába fogom íratni. Ezekre a helyekre fokozottan jellemző, hogy a problémákat a szőnyeg alá söprik, és inkább nem foglalkoznak vele, csak a "kirakat" rendben legyen.
Mindenkinek köszönöm az értelmes válaszokat. Pár gondolat még:
#11. Szerintem az hiba, ha egy szülő nem tudja, hogy vannak-e problémás osztálytársak. Ez téma kell legyen, ha a gyerek nem mondja el magától, akkor meg kell tőle kérdezni. Bár én azt tapasztalom, hogy a zűrösebb gyerekeknek hírük megy hamar.
És persze, senki sem feltételezi a gyerekéről, hogy zaklató. Ettől még lehet arról beszélni, hogy mi ez, és milyen felelősséggel és kockázatokkal jár.
Többen említettétek a szülők meg a tanárok szerepét. Én úgy érzem, hogy egy "jól nevelt" gyerek nem lesz sem zaklató, sem áldozat. A jól neveltség itt nem azt jelenti, hogy tud késsel-villával enni, hanem egy bizonyos szellemi szintet, egészséges lelkületet és bizalmi viszonyt a családban. Ha érdemben "foglalkozva van vele", akkor sem befordulni nem fog, sem agresszív nem lesz, és ha baja van, akkor a szüleihez fordul segítségért.
Mindez sok időt és energiát követel a szülőktől, de ilyen az élet. Aki hagyja, hogy a a gyerekét a tik-tok nevelje fel, az ne számítson semmi jóra.
A tanárok dolga nehezebb, szerintem ők már maximum annyit tehetnek, hogy figyelik a zaklatásra utaló jeleket. Egy középiskolában nincsenek annyira szem előtt a tanulók mondjuk az osztályfőnök számára, hogy könnyű legyen az ilyesmit kiszűrni.
Természetesen nincs arra sem, ebben egyetértünk.
Viszont az iskolai bullyingot (amennyiben nem fizikális bántalmazás) nagyobb eséllyel túl lehet élni, mint egy késelést. Nem akarom menteni a bullyt és szilárd véleményem az, hogy a bántalmazó diákok jobban vétkesek az ilyen esetekben, mint a bántalmazott és igen is komolyabban fel kellene az ilyenek ellen lépni. De jelenleg úgy működik a rendszer, ahogy te is írtad: nem éri retorzió a bullykat és ezért muszáj a bántalmazottnak okosabbnak lenni és nem fajulni tettlegességig, mert esélyes, hogy ő húzza a rövidebbet. Nem igazságos a dolog, távolról sem és nem is könnyű, de jelenleg muszáj hozzá alkalmazkodni. Mondom ezt úgy, hogy általános iskola felső tagozatában végig bullying áldozata voltam (főként mentálisan), viszont sikerült hasznomra fordítani a dolgot, megerősödtem tőle lelkileg.
"szólok a saját gyerekemnek, hogy rendkívül rossz ötlet lenne piszkálni őt."
Senkit nem jó ötlet piszkálni, és elítélendő.
"problémás osztálytársak"
Nem az a problémás, aki sajátos nevelési igényű, hanem az, akinek külön mondani kell, hogy másokat nem piszkálunk/bántunk, mert a szülei nem nevelték a másik iránti tiszteletre.
"senki sem feltételezi a gyerekéről, hogy zaklató"
Általában maguk azok a szülők sem mondanák magukról azt, hogy ők azok voltak, és valószínűleg el is felejtették, hogy gyerekkorukban zaklattak másokat, hisz nem neki okozott traumát. De egy-egy nagypofájú, pökhendi jellemet kísér egy jól bebiztosított zaklatói múlt is. (Az ajándék
2015 film)
A tanárokról: Mostanában nagyon menő kiállni értük, de mikor a tanár is együtt röhög egy kiközösített gyereken az osztállyal, arról nem gyakran esik szó, mert majdnem mindig így együtt jár a kettő dolog.
Vagy mikor a tanár direkt hív felelés/akármi címszóval ki állandóan egy gyereket, hogy végül megszégyeníthesse...
"bullying"- mikor van elég sok magyar megfelelője is, a hunglis, vagy angmagy-ról meg le kellene szokni.
A tanárok oda se figyelnek sok esetben a diákokra.
Ismert dolog, hogy sok osztályfőnök szintén nem foglalkozik ilyen problémákkal.
Van ,hogy a tanár is részt vesz a gyerek piszkálásában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!